12 ting SKAM har lært os

Skam Isak og Even

Dritkul SKAM

This is a post about a Norwegian TV-show that has taken Denmark with storm. Everyone is watching it, everyone is talking about it, and of course, so am I. Therefore, this post is more for the Danish readers. But fear not – USA has bought the rights to the show and will be creating a similar one…..

_________________________

Det er fredag den 16. december. Det betyder mange ting, men vigtigst af alt, betyder det, at vi skal sige farvel til SKAM sæson 3. I aften kan vi langt om længe finde ud af, hvordan den fantastiske kærlighedshistorie med vores alle sammens Isak og Even ender. Om jeg er spændt? Bare lidt….

I aften er det slut, og så er vi igen nødt til at vente på næste sæson på ubestemt tid… For at slutte trejde sæson med et brag, synes jeg, at det var på plads med et skriv om serien, der har taget Skandinavien med storm. Selv begyndte jeg at se serien tilbage i juli efter et tip på Facebook fra en journalistbekendt. Jeg tror på, at hun faktisk var én af de allerførste til at se SKAM i Danmark. Omkring start september havde SKAM totalt overtaget og var omdrejningspunkt i samtlige samtaler, jeg havde med mine veninder, bekendte og studiekamerater. Selv mine forældre kendte til serien.

I dagens anledning har jeg allieret mig med min bedste veninde, der, hold nu fast, skriver bachelor om SKAM. SKAM is everywhere. Sammen (og med input fra andre SKAM-kyndige) har vi diskuteret 12 ting SKAM har lært os, og de kommer her. I må meget gerne tilføje kommentarer, hvis I er enige eller uenige eller måske har flere punkter at tilføje til listen.

At tale norsk – konsekvent, når jeg siger farvel til nogen, så tilføjer jeg et “ha det!”, når vi går væk fra hinanden. Heldigvis er de fleste i min omgangskreds indviede og forstår godt, hvad jeg taler om. Jeg har også længere samtaler på “norsk” sammen med mine SKAM-ficerede veninder. (Vi prøver i hvert fald!). Det er fantastisk.

De fedeste slangudtryk i hele verden – Seriøst, hvem vidste, at norsk er så nice et sprog? Ikke nok med at tale norsk, så er skønne udtryk såsom “føkk”, “drittsek”, “dritkul”, “serr”, “hooke” og “keen” for bare at nævne et par af de norske slangs, blevet tilføjet til SKAM-seeres ordbog.

At ungdomsserier ikke kun er for unge, men for alle der kan relatere. Min egen mor er dog ikke hoppet med på vognen, men hun ser heller ikke mange TV-serier. En del af mine veninders mødre er dog reddet med på SKAM-bølgen og kan både forstå, relatere og er vilde med SKAM.

At der er en helt ny måde at se TV-serier på. SKAM står i spidsen for og har revolutioneret måden, vi ser TV-serier på. Serien følges i sekvenser, der bliver lagt ud på en blog i realtime, karakternes SMS- og chatsamtaler kan også følges i realtime på bloggen, og hovedpersonerne har profiler på sociale medier. Kort sagt, helt genialt.

Ikke at dømme folk omkring en. Man kan godt være mega nice, selvom man ikke umiddelbart følger opskriften på sejhed. Det er lige meget, om man bærer tørklæde, er til det samme køn eller har en anden religiøs overbevisning.

“Everyone is fighting a battle you know nothing about, be kind always”, som der står på et postkort på Nooras værelse. Det punkt minder en smule om ovenstående. Det handler altså om, at gymnasiets hotteste dreng, William, der har tendens til mobberi, egentlig gemmer på en sød og følsom fyr. Isak, der spiller smart og flabet over for Emma og ender med at score hende foran vennerne, for at vise dem, at han har styr på det med piger, egentlig slet ikke er til piger. Noora, der i den grad har sine veninders ryg og virker så stærk og temperamentfuld, kæmper selv med personlige problemer. Det er selvfølgelig nemmere at lægge dem til side og fokusere på sine venners problemer. Det samme med Even. Alle har noget, de kæmper med, som vi overhovedet ikke ved noget om. Måske finder vi heller aldrig ud af det. Derfor skal vi stadig være søde mod hinanden.

♥ At norske unge drikker, og i store mængder, på trods af de vanvittige alkoholpriser. Hvordan gør de det? Hvor får de pengene fra? Hvis du har været i Oslo og kender til de høje priser på alkohol (og alt andet!), undrer du dig sikkert også.

Venner er uvurderlige. Er jeg den eneste, der kneb en tåre, da Noora fortalte Vilde om hendes forhold til William? Og hun bare var så cool omkring det? Eller da alle pigerne gentagende gange tager sig af og hjælper Vilde, til fest og til skolelægen? Eller når Isak fortæller, først Jonas, og senere resten af squadet om sit forhold til Even? Smukt, fantastisk, rørende.

At to fyre der kysser med mere er noget af det smukkeste, vi længe har set. Man får næsten lyst til at være med…. (se ovenstående billede)

At vi hverken kan, eller skal, klare alting alene. Endnu en af de betydningsfulde og vigtige pointer, som SKAM lærer os. “Ved du, at du ikke skal klare alt i verden alene?” siger Eskild til Noora, da hun burer sig inde på sit værelse og ikke deler sine problemer med nogle. Da hun først siger problemet højt til sine venner og får hjælp, begynder det at løse sig. Det samme ses i 3. sæson med Isak, der går alene og er ked af det og søvnløs. Han tager til skolelægen, der vil henvise ham til en psykolog. Det nægter han dog. Så tager han (endelig!) fat i Jonas og deler sin hemmelig med ham, og tågen letter, og de mørke skyer forsvinder.

Vi skal samtidig heller ikke være perfekte. SKAM bryder med idealet om at være perfekte, hvilket der i den grad er brug for. I andre TV-serier såsom Gossip Girl er karaktererne rige, tynde, smukke og har perfekt makeup og hår. Jovist, er SKAM-karaktererne også smukke, men på deres egen, usminkede og normale måde. De har også hudorme, flere kilo på kroppen end man ser i modemagasinerne, og så har de normale følelser og reaktioner, helt ligesom vi andre. Det er befriende som seer! Kæmpe næser og store øjenbryn er også smukt og overdreven brug af drama er ikke nødvendigt for at skabe spændende TV.

At vi er blevet rigtig gamle. Sådan føler jeg selv og min omgangskreds det i hvert fald. Even og Sonja er gamle, fordi de er fra ’97. Det samme med skolens hotteste (og ældste fyr) William. Jeg er fra ’94. Oldgammel. Men ikke for gammel til at sætte pris på TV-serier, der omhandler gymnasieelever. Og efter populariteten at bedømme, så bliver man aldrig for gammel… I hvert fald ikke til at se SKAM.

 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

 1. 18. december 2016 / 9:03

  En serie jeg ikke har fundet vejen forbi.
  Jeg er mor til voksne børn, der er ikke børnebørn der har nået alderen hvor de vil dele sådan en historie/serie med mormor.
  Har både hørt, læst og set mange mødre sidder med sammen med teenage børnene, og de bliver fanget.
  Bare rolig, jeg har ikke bidt mig fast på Charli og P5. Vælger bare det der fænger mig pt. Det er med at prioritere ,

  • Caroline
   Forfatter
   20. december 2016 / 0:01

   Det forstår jeg fuldt ud, især fordi der i dag findes så mange tv-serier og film, at man skal vie sit liv til det, hvis man vil se dem alle. Du kan jo skrive SKAM på listen til hvis du en dag mangler en serie at gå i gang med – måske med børnebørnene om et par år 😉

da_DKDanish