A week on TikTok has taught me that…

https://www.tiktok.com/@carolinesoelver/video/6815886070543060230

 

The crazy world of TikTok

Jeg kan ikke tælle hvor mange gange Jesus har sagt, at jeg skulle starte en TikTok-profil. Jeg har affejet det og tænkt, at jeg godt nok ikke havde brug for endnu et socialt medie at holde opdateret og lave indhold til. Jeg har rigeligt i blog, YouTube, podcast, Instagram, shop og bogskrivning. Så ramte hjemmeisolationen, og min mangel på indhold i mit liv fik mig til at downloade TikTok. Inden jeg så mig om, var jeg hooked. Jeg skulle først bruge en times tid på at lære, hvordan jeg overhovedet navigerede dette, for mig, nye sociale medie. Det er første gang, at jeg har følt mig “gammel” på internettet. Men som den digitale indfødte jeg er, fangede jeg hurtigt, hvordan mediet fungerer.

Jeg er nu på TikTok…

Dagen efter tog jeg mig selv i at øve mig i en af de virale danse, som jeg filmede og lagde op på min nye profil. Det er sidenhen blevet til en håndfuld videoer. Jeg har nu haft TikTok i en uge. Jeg er nysgerrig og en smule forvirret.

Til de ikke-indviede er TikTok et nyere socialt medie, hvor brugere kan lægge videoer på, der varer op til et minut.

En morgen klikkede jeg ind på appen, og inden jeg så mig om, havde jeg brugt en time på at scrolle mit feed igennem. Der er nemlig det ved mediet, at deres algoritme er fænomenal til at samle content, der er noget for dig. Det er sprængfarligt og afhængighedsskabende.

Så blev jeg først rigtig nysgerrig. Jeg brugte så yderligere en time på at google mig frem til alle slags facts om TikTok. Hvordan har 15-årige piger 40 millioner følgere på platformen? Hvad kan den? Hvordan gør mediet brugerne så afhængige, at man er nødt til at indsætte videoer, der husker brugerne på at drikke vand og spise mad? Jeg har nu samlet alt min nye TikTok-viden i dette indlæg. Hvis du, ligesom mig, er nysgerrig, så scroll ned og læs de vilde 11+ facts, jeg har samlet om mediet.

I’m on TikTok!

For the longest time, Jesus has told me to get on TikTok. I’ve been dismissing it, thinking that I did not need another app to create content for. The blog, my Instagram, YouTube, and my podcast were already more than enough. That’s until self-isolation hit. I found myself downloading the app, and before I knew it, I was hooked. I was having issues navigating the app at first because to me, it was brand new and so was its interface. But as a digital native, I got it before long. The day after, I found myself rehearsing a TikTok viral dance, and before I knew it, I had posted several videos. It’s now been a week of my TikTok story. I’m intrigued, confused and amused.

For those who don’t know, TikTok is a social media platform where users share videos in a length of 15 seconds-1 minute.

Yesterday, before I knew it, I had spent an hour in bed scrolling through the perfect collection that the TikTok algorithm “For you”, the app has collected for you.

This morning, I found myself googling TikTok, wanting to get more of an inside-perspective to this concept, and man, there’s a lot for me to learn! It’s definitely the first time I’ve felt “old” on the internet. Well, my googling has taught me a lot of interesting TikTok facts. I thought I would share some of the wisdom and crazy facts. Here we go!

Downloaded more than a billion times

♥ TikTok was the second-most downloaded app in 2019. By February 2019, the app had been downloaded a billion times.

The coronavirus has caused a spike in downloads of the app, that now attracts downloads from other generations than its main target group, Gen Z. TikTok resonates with Gen Zs because they are over the all-pretty-Instagram-content, they want it raw, funny and in video-version.

♥ TikTok users amass tons of followers, and many users have 20-40 million followers!

♥ On TikTok , families are a thing. Examples are the two girls, Addison Rae and Charli D’Amelio, who are two TikTok users with the largest followings. Now, all of their family members also have TikTok profiles with large followings, making their TikToks a family business.

♥ TikTok is hardly monetized, which means that even people with millions of followers don’t really make money. According to Vox; “Unlike Instagram, sponsored content isn’t part of TikTok’s DNA. For now, it’s difficult to make real money on the platform unless you happen to be one of the artists with a song that becomes a TikTok meme. A handful of them have scored record deals with major labels based on viral hits on the app alone, most famously “Old Town Road” rapper Lil Nas X, who broke the record for the all-time longest-running No. 1 on the Billboard Hot 100 this summer.”

Users can make millions of $

♥ However, as TikTok is gaining more footing, advertisers might start spending more money advertising through on the platform, and users with large followings can make millions of $.

♥ The algorithm lets users get famous overnight, potentially going viral with your content and reaching millions of people.

Users and creators easily become addicted to TikTok as a result of the effective algorithm, which might have them scrolling for hours. To solve this issue, TikTok has created a profile that shares reminders for the users so they remember to eat, drink water and go outside.

Creators become addicted to views, numbers, likes, and followers. As quick as they can become famous, as quick they risk becoming has-beens.

TikTok creators start alliances and move in together in houses in LA to collaborate with content, in the hopes of attracting more followers through effective collaborations. They call it content or collab houses. It’s another version of a frat or sorority.

♥ The app is like a virtual high school movie. Instead of doing claps and short choreographed dances that everyone knows, in the schoolyard, it’s taken online to a virtual schoolyard. You have the smiley, classical beautiful cheerleader prom queens which massive followings performing the viral dances with ease. You have the geeky nerd creating fun, original, slap-stick videos. And you have the quarterback who knows he’s good-looking and popular.

Are you onboard TikTok yet? Do you like it or nah? I’m still a bit confused…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

da_DKDanish