Boat life: How is vacationing on a sailboat?

I min barndom talte mine forældre altid overromantisk om deres ungdom med sommerferie i selskab med alle deres venner på båden Trip, en Luffe 44. De sejlede ud i bølgen blå og festede til den lyse morgen. Hver onsdag aften i halvandet år var min mor alene med mig og min tvillingebror, for min far var i havnen for at få sit duelighedsbevis. Og gennem denne sejlklub blev han medpart på en lille sejlbåd, og her startede min families bådkarriere. Det var en succes, og da jeg var 11 år gammel, købte mine forældre en Luffe 37 sejlbåd fra 1986. Komfort er der ikke meget af, men det er en sejlmaskine, der overhaler alle de andre både – det er altså den hurtigste knallert på havnen.

Så de sidste mange år har sommerferierne stået på sejlads, givet at jeg altså hopper ombord på båden og joiner mine forældres sejlferie, og givet at sommeren ikke står på uafbrudt regnvejr, som desværre sagtens kan være tilfældet i Danmark. Da jeg var yngre, var der knap så mange valg. På trods af det, er jeg ikke selv den store sejler. Jeg kan godt kvejle tovværk, binde fendere fast og hjælpe med at sætte sejl. Men jeg ville ikke kunne sejle uden mine forældre med ombord.

Hvordan holder man ferie på en båd?

Men hvordan er det så at holde sommerferie på en sejlbåd? Vi kalder for sjov båden for et sejlende sommerhus, eller en sejlende campingvogn nok nærmere. Der er ikke meget plads. Jeg sover midtskibs, på det der om dagen er en sofa eller briks til spisebordet, og om natten bliver ryglænet slået ned og dynen kommer frem. En meter væk, i stævnen, som er fronten af båden, sover mine forældre i en slags dobbeltseng. Mellem min soveplads og deres er der et mikrotoilet, hvor man kun må lave nummer et. Døre er der ikke meget af, og man skal desuden dukke nakken, for der er ikke ståhøjde. I den anden ende af min briks er der et lille køkken, der dog fungerer til at lave lækre måltider. Men vi befinder os for det meste uden for, i bådens cockpit eller verandaen, som min farmor kaldte det.

Ukendt destination

Manglen på komfort, plads og privatliv vænner man sig hurtigt til. Det er noget hyggeligt og intimt ved det, og heldigvis kan jeg godt holde mine forældre ud i længere tid ad gangen 😉 Desuden kan man godt smide sine planer og ambitioner væk, for det er dybest set vind og vejr, der bestemmer, hvor turen går hen. Det er derfor altid spændende at tage på sommertogt, for jeg ved aldrig helt, hvor jeg ender henne. For nogle år tilbage nåede vi helt til Göteborg og rundt i den svenske skærgård. Anholt er en anden yndlingsdestination. For nogle år siden sejlede vi den nordtyske ø, Rügen rundt. Sidste år stod den på skønne Bornholm og Fejø. I år har vi både været i Malmö, Skanör, Møn og nu i Stralsund, i Nordøsttyskland. Tre lande med vind som transportmiddel. Det er da ret sejt!

Hvad vej vinden blæser

På den måde lægger bådferie altså op til, at jeg kan slappe fuldstændig af. Det er fint nok med ønsker, men det er også vigtigt at gøre sig klart, at ønskerne måske ikke bliver til virkelighed. Det er nemlig ikke muligt at kontrolere hvad vej, vinden blæser.

Desuden slækker mine forældre også på deres sejlambitioner, for sejlerferie skal være hyggeligt. Der er altså ikke noget med at stå op ved solopgang og være ude af havnen, før fanden får sko på, for at nå frem til den planlagte destination. Det er mere “hvad har vi lyst til i dag?”-stemningen, der hersker. Oftest sejler vi hver anden dag – nogle lange ture. Gerne mellem fem-otte timer. Så når vi frem til en ny havn, lægger til og laver lækker aftensmad. Måske griller vi og ellers bliver det ofte en god pastaret.

Er vi kommet i havn til en større by, kan det også være, at vi går ud og spiser. Dagen efter plejer vi at blive liggende for at slappe af, nyde vores destination, hvis den altså er noget værd. Nogle havne og destinationer er mildt sagt røvsyge, og så sejler vi for det meste videre uden at ligge til en dag. På de lange sejlture kan jeg godt kede mig lidt. Jeg bliver døsig og kan sove lange lure. Jeg læser bøger. Skriver. Tager billeder. Arbejder. Spiller musikquiz med mine forældre.

Ned i gear

Der går ikke længe på båden, før makeup, daglige bade og nyt outfit hver dag bliver en by i Rusland. Man kan komme i bad i havnene, men det er sjældent hver dag, jeg planlægger det. Tøj bliver genbrugt i mange dage, og jeg tager kun makeup på, hvis jeg orker, eller hvis situationen er til det – er vi i en insta-friendly havn og by, så kan der godt komme lidt på 😉

Selvom jeg nemt keder mig, så tror jeg på, at et par dage eller ugers ferie på båden er sundt for mig. Når jeg er ‘stuck’ på havet i mange timer, er der ikke noget jeg kan eller skal gøre, og jeg er nødt til for alvor bare at læne mig tilbage, trække på skuldrene, træne min pyt-muskel og nyde nuet, mens jeg kigger udover vandet. Opfordre til mindfulness i en ellers travl hverdag, der sjældent byder muligheden for blot at være. Tænk sig at have en to-do-liste, hvor der alene står “kig på havet”. Det er det, ferie på en sejlbåd kan.

Growing up, my parents always spoke fondly about their past sail trips with their friends when they were young. That resulted in them buying a sailboat when I was 11 years old, and since then, most summers have consisted of trips with the sailboat. Although I myself am not the biggest sailor, I still join my parents once in a while.

I think sailing is the most relaxing way to be on holiday. The boat sort of resembles a caravan – it’s tiny so personal space and lots of comfort are sort of non-existent. Good thing I love my parents 😉

Destination unknown

On the boat, we can never be completely sure where we end up. We rely on the wind and weather to guide our way. It’s sort of fascinating that the wind gets us around, and the way it decides to blow is where we’re going. This year, we started in Copenhagen, made it to Sweden, then to southern Denmark and now in Germany – all covered by boat!

Sailing is the way I truly relax. There’s nothing to do, nowhere to go and not a long list of to-do’s and spots to explore. It’s just the boat, my parents as company and wherever we end up. It’s liberating and total freedom!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish