The ultimate guide to zero waste and sustainable laundryAd: This post is written in cooperation with Coolstuff

Jeg er opdraget af en mor, der var grøn lang tid før, der var fokus på det, som der er i dag. Hun skreg “sluk for vandet!!!!” op gennem huset, hvis hun syntes, at min bror eller jeg tog for lange bade. Vi har fået ind med modermælken, at vi skal slukke lyset, når vi går, slukke vandhanen, når vi børster tænder, tage korte bade og også, at vi ikke skal vaske vores tøj, før det er rigtigt beskidt. Og hvis der ikke er hårdføre pletter på, så er en vask på 30 grader helt perfekt. Tørretumbler var desuden en by i Rusland. Sådan en har jeg aldrig ejet eller drømt om at eje.

Da Jesus og jeg flyttede ind sammen, gik det op for mig, at der var andre måder at vaske tøj på. Han benyttede vaskemiddel med parfume, og ikke nok med det, så introducerede han mig for skyllemiddel. Det kendte jeg ikke rigtigt til. Mit tøj duftede godt, men det føltes forkert.

Nu, et par år senere, har jeg udvidet min måde at vaske tøj på og gjort den så grøn som overhovedet muligt. Her får du her min guide til, hvordan du vasker tøj zero-waste og på den mest bæredygtige måde.

Vask sjældnere

Smider du dit tøj til vask efter, at du har haft det på en dag? Eller smider du det til vask, når du ser en plet? Dit tøj har faktisk godt af ikke at blive vasket for ofte. På den måde holder tøjet længere, bliver mindre slidt, og ikke mindst redder du miljøet for en stor mængde plastikfibre. Disse udskilles nemlig fra vores tøj, når vi vasker det. Det giver altså sig selv – jo sjældnere du vasker, des færre plastikfibre i vandet.

Vil du gøre endnu mindre for at undgå plastikfibre, kan du købe tøj i naturmaterialer, altså uld, kashmir, bomuld, tencel og hør.

Luft tøjet i stedet for at vaske det

Har du lækre jeans i ægte denim, uld- og kashmirsweatre, har disse især godt af, at du ikke vasker dem ofte. Du kan i stedet lufte tøjet uden for. Dette gælder også t-shirts og andet tøj. Jeg gør det også med mine dyner, som jeg i et snuptag kan hænge ud over gelænderet på min altan. Har du et vindue, kan du også hænge din dyne ud over vindueskarmen.

Brug sæbenødder i stedet for vaskemiddel

En gang i mellem skal vores tøj dog vaskes, det kan vi ikke komme uden om. Der findes et hav af forskellige vaskeprodukter. Pulver, flydende, med/uden parfume, dyrt og billigt. De sidste to år har jeg brugt sæbenødder til at vaske mit tøj. Sæbenødder er naturlige frugtskaller fra træer i Asien. De er biologisk nedbrydelige, hvilket betyder, at du blot kan smide dem i din kompost eller biospand efter brug.

Sæbenødderne er frie for parfume, sulfater, ftalater, fosfater, blegemidler og klorin, der ellers findes i mange andre vaskemidler. Derfor er sæbenødderne både gode for dig, din hud, miljøet og din pengepung. Sæbenødderne er nemlig mega billige i brug. Hos Coolstuff får du et kilo sæbenødder til 99 kroner. Når du vasker tøj, fylder du blot den lille bomuldspose, du får med i købet med cirka fem sæbenødder. Du lukker posen til og smider den med i vasken og vasker som normalt. Du kan bruge de samme sæbenødder til omkring 3-5 vaske, før du skifter dem ud med nye sæbenødder. På den måde kan et kilo altså række til mange tøjvaske.

Der er foretaget forskellige undersøgelser om hvorvidt, sæbenødderne virker, nogle endda med resultater der siger, at vandet i vaskemaskinen alene vasker ligeså rent som med brug af sæbenødderne. Jeg har selv haft gode resultater med sæbenødderne, og derfor fungerer det for mig at bruge dem. Det er også et stort plus, at jeg sparer miljøet for plastikindpakning og produktion.

Pletter på tøjet?

Har du deciderede pletter på tøjet, har sæbenødderne svært ved at hamle op med dem. Der kan du i stedet bruge en pletfjerner inden tøjvask, såsom denne zero-waste pletfjerner-blok. Du kan også lave din egen pletfjerner-blanding.

Drop skyllemiddel

Det kan godt være, at skyllemiddel gør dit tøj blødt og duftende. Men det er ikke det værd. Skyllemiddel indeholder parfume, konservingsstoffer og tensider, altså ren kemi, der er skadelige for både vores vand og vores hud. I 2014 valgte Irma at stoppe salget af skyllemiddel, og det siger vist ikke så lidt. Hvis du har svært ved at leve uden skyllemiddel, kan du vælge en slags, der ikke er parfume i og som er miljø- og energimærket.

Vask ved lav temperatur og vælg miljø-vaskeprogram

At undlade at vaske dit tøj for ofte, droppe skyllemiddel og vaske på lavere grader gør altså, at du har dit tøj i meget længere tid. Hvis dit tøj ikke er decideret beskidt, kan du altså vaske på meget lavere temperatur, end du måske tror. Du kan læse mere i denne undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der også konkluderer, at du sagtens kan vaske tøj ved 20-30 grader.

Fyld vaskemaskinen op

Hvis du ikke har en toptunet, moderne, fancy vaskemaskine, der kan måle, hvor fyldt den er og vaske derefter, så gør du alle en tjeneste ved at fylde vaskemaskinen op, når du vasker. På den måde sparer du vand, el og vasketid.

Kast uldbolde med i vasken

Tørretumbler? No-go. Uldbolde? Ja tak. Når jeg vasker, kaster jeg mine uldbolde med i vasken. På den måde er tøjet mere tørt, når vasken er slut. Er du gode venner med din tørretumbler og har svært ved at undvære den, kan du også bruge uldboldene i tørretumbleren, der kan afkorte tørretiden med 15-30%.

Tør tøjet på vaskestativ

Fordi jeg ikke er opvokset med en tørretumbler, har jeg ikke behovet, simpelthen fordi jeg ikke er vant til det. I stedet tørrer jeg mit tøj på vaskestiv, og nu når jeg har fået altan, ryger vaskestativet derud. Et godt trick er at ryste tøjet, når du tager det ud af vaskemaskinen og inden du hænger det til tørre. Det gør tøjet mere glat, så du måske undgår at skulle finde strygebrættet frem, og det skulle eftersigende også gøre tøjet blødere.

Jeg håber, at mit indlæg om zero-waste og bæredygtig tøjvask kan inspirere dig til at skabe nogle nye vaner, når du vasker tøj ♥I was raised by a very sustainably-minded mom before the focus was even as green-minded as of today. She would yell “turn off the water!!!” through our house if she thought my shower was taking too long. She made sure to teach me to turn off the lights, turn off the water when brushing my teeth, take short showers and not to wash our clothes too often. A tumble dryer was non-existent in my life.

When Jesus and I moved in together, it occurred to me that there are other ways to do laundry. He introduced detergent with perfume and softener, something I’d never used before. My clothes smelled good, but it felt wrong.

Now, a few years later, I’ve developed my own way of doing laundry in a zero-waste and sustainable way. And here is my guide to do so!

Don’t wash too often

Do you throw your clothes in the hamper after wearing it once? Or only when you feel that it’s actually dirty? Your clothes will love you for not washing it too frequently. First of all, the clothes last longer, and secondly, you’ll spare the environment lots of plastic fibers by doing laundry less often. When doing laundry, the clothes shed plastic fibers that end up in our water. Easy solution? Less laundry, less plastic fibers.

Another solution is to buy clothes made from natural materials such as cotton, wool, Tencel and linen.

If your clothes feel like it could use a wash, you can try airing it out which might just do the trick. And if you have jeans of real denim and wool sweaters, those are actually better off being washed as little as possible.

Soap nuts instead of detergent

But once in a while, our clothes need to be washed. For the past two years, I’ve been using soap nuts for my laundry instead of buying expensive detergents. Soap nuts are natural shells that come from trees in Asia. They are compostable which means that you can throw them in your compost or food waste after use.

The soap nuts do not contain any chemicals, sulfates, perfume or bleach that are regular components of other detergents. That means both the environment, your skin, and your wallet will thank you. Soap nuts are a very cheap way of doing laundry. You get a kilo soap nuts for 9,9€ . You put around five shells into the small cotton bag that’s included and close it and throw it into your washing machine. You can use the shells for around five batches before throwing out the soap nuts and replacing them with new onces. In that way, a kilo of soap nuts will last you for a very long time.

Different researches regarding the soap nuts and their effect have been conducted. Some say that you can just do laundry with cold water which will have the same effect. However, my personal experience is that the soap nuts work great for me and I feel good about saving the environment for excess plastic packaging and production.

Skip the softener

You might be used to using softener as a way to add good smell and softness to your laundry. But it’s not worth it. Softener contains perfume, preservatives, and chemicals that are harmful to our water, environment and our skin. If you really need softener, make sure to pick one that has an allergy- and eco-label.

Use zero waste dirt remover

If you have definite stains on your clothes, the soap nuts might be outcompeted. Instead, you can use a sustainable stain remover to remove the spots before doing laundry.

Wash on lower temperatures

By washing your clothes less, skipping the softener and wash on lower temperatures, your clothes will last a long time. Another valid point is that you can probably start doing laundry on lower temperatures than you’re used to. More pros to lower temperatures is that you’re saving water and energy.

Before starting my wash, I throw in these wool dryer balls that help dry the clothes faster. A great trick. If you use a tumble dryer, you can throw the balls into the machine to save 15-30% energy on the dryer.

Hang to dry

Because I wasn’t raised with a tumble dryer, I don’t have a need for one. Instead, I always air dry my clothes on a clothes drier that I place on my balcony. A great trick is to shake out the wet clothes before hanging it. That way, you might not need to iron it and the clothes will look better and feel softer.

I hope that this post about zero waste sustainable laundry can inspire you to start thinking sustainably and incorporate sustainability when you do laundry ♥

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish