The key to happiness? I got it!

For et par uger siden læste jeg den længere, men meget interessante artikel, der eftersigende har svaret på, hvordan man bliver lykkelig. Professor Laurie Santos har forsket i lykke og omsat sin viden til et fag på Yale University. Her lærer eleverne, hvordan de kan blive lykkelig. Faget var fyldt til randen. Artiklens forfatter deltager også i faget, og i artiklen deler hun det, som hun lærer undervejs.

Hvis ikke du har læst artiklen endnu, så har du noget til gode. Det er en fascinerende og lærerig artikel. Det jeg især tog med fra artiklen var, at for at blive lykkelig skal man bruge penge på tidsbesparende tjenesteydelser fremfor materielle sager. Ashley Willans, assistentprofessor på Yale siger;

All my research says that the best way people can be happier
is to spend $40 on a time-saving service.
Instead of fighting with your spouse over who should do the laundry,
hire a laundry service.

Og i løbet af faget bliver eleverne testdyr i et eksperiment, der understreger vigtigheden af tjenesteydelser;

Whillans and Dunn engineered an experiment in which participants were offered $40 and required to spend it on a time-saving purchase of their own devising. Some ordered takeout; some used the money on a house cleaner; and some employed a neighborhood kid to finish up that lingering yard work. Later, the same participants were offered another $40, this time with the instruction that they had to spend it on a material good, like a book or an item of clothing. The test subjects were reliably happier when they spent the money to buy time — and they reported that their happiness was directly associated with that alleviation of time pressure. (Let’s overlook, for the moment, the fact that this means you can, indeed, buy happiness — by purchasing time from other, less affluent people.)

Jeg kan sætte mig ind i denne pointe. I starten af 2019 satte jeg mig for, at jeg skulle forbruge mindre. Jeg lovede blandt andet, at jeg højst måtte købe 10 stykker tøj fra ny i 2019. Det går strålende indtil videre! Fordi jeg bruger færre penge på materielle goder, har jeg pludselig plads til andre ting i mit budget – såsom oplevelser og tjenesteydelser. De er ikke nødvendigvis tidsbesparende, altså i form af rengøringshjælp eller at få leveret dagligvarer. I stedet kan det være en ansigtsbehandling, en massage, et lash-lift eller holdtræning i et sejt træningsstudie.

Det er interessant. Jeg synes ikke, det er så slemt at bruge 500 kroner på en kjole. Men at bruge 500 kroner på et lash-lift, det virker som et tungt greb i lommen. Men hvorfor? Lash-liftet skaber meget mere glæde i mit liv end en ny kjole gør. Lash-liftet gør mig glad, når jeg ser mig selv i spejlet og giver mig lige et ekstra drys selvtillid. Og jeg kan snooze 10 minutter ekstra hver morgen, fordi jeg ikke behøver at iføre mig mascara-krigsmaling, før dagen kan gå i gang. Så er det ikke langt mere værdifuldt at bruge penge på tjenesteydelser end ting? Jo, er mit svar.

Nu har jeg læst artiklen, fortolket den og tænkt videre. Her er mine tips til at blive lykkelig i forhold til præmissen, at du bliver glad ved at bruge penge på tjenesteydelser.

Brug penge på tidsbesparende services

Hader du at gøre rent? Hyr rengøringshjælp. Er du træt af at vaske tøj? Få nogen andre til at gøre det for dig. Afskyr du ulvetimen i supermarkedet, hvor du er hangry men alt er udsolgt? Få dine dagligvarer leveret. Selvfølgelig er det ikke bare så enkelt – for disse services koster knaster. Men, hvis du indser hvor meget glæde en af disse services vil give dig i hverdagen, kan du godt være, at du har mulighed for at omprioritere nogle ting i din hverdag, så der pludselig bliver plads til en af tjenesteydelserne. Jeg håber stærkt på, at jeg i fremtiden skal have rengøringshjælp hver anden uge.

Ved at få hjælp til forskellige ting, får du pludselig mere tid i din hverdag. Denne tid kan du omsætte til noget, der gør dig glad. En tur i træningscenteret, ekstra tid med dem du holder af, ekstra tid til at arbejde, så du ikke behøver at stresse, eller hvad end der vil være godt for dig.

Forkæl dig selv

Selvom artiklen konkluderer, at lykke kommer fra at investere i tidsbesparende tjenesteydelser, så mener jeg godt at konklusionen kan udvides til også at indeholde services, hvor du forkæler dig selv. Fordi jeg nu bruger færre penge på tøj og andre materielle goder, har jeg plads i mit budget til selvforkælelse – massage, en ansigtsbehandling, en tur til frisøren, et lash-lift eller en sej træningstime. Og disse ting betyder altså mere for mig end en ny kjole gør.

Skab minder

Man skaber sjældent minder med nye, fysiske indkøb. Jeg har mange ting i mit tøjskab, som jeg ikke specifikt kan huske, hvornår jeg købte. For eksempel en random H&M-bluse. Men noget som jeg altid kan huske er oplevelser, der bliver til minder. En tur på museum. En lang tur i en skøn park. Picnic med venner. Rejser. Ved at bruge færre penge på materielle goder og i stedet prioritere oplevelser, er jeg endnu gladere i hverdagen.

Vær gavmild

Jeg har også fundet ud af, at jeg bliver glad, når jeg er gavmild. At betale for mine venners kop kaffe. Hjælpe til når jeg kan. Donere til velgørenhed. Her er det dog væsentligt, at jeg husker mig selv på, at jeg ikke skal forvente noget til gengæld. Jeg har haft mange episoder, hvor jeg følte, at jeg gav meget mere til mine venner, end jeg fik tilbage. Men det får jeg absolut intet ud af at føle. Vi er alle opdraget forskelligt og har forskellige niveauer af generøsitet. Den eneste måde, det kan gøre mig glad at være gavmild er, hvis jeg dropper forventningen om at få noget igen, men at jeg er gavmild, fordi jeg gerne vil være gavmild.

Gode oplevelser over gaver

Når jeg skal købe gaver til familie og venner, giver jeg dem for det meste en oplevelse frem for en fysisk gave. Til jul gav jeg mine forældre et sushikursus, og året inden et gavekort til en lækker restaurant. Jeg giver mine venner en tur i biografen med popcorn og bland-selv-slik eller inviterer dem på en lækker brunch. Sidste år gav jeg Jesus en lang weekend i Upstate New York på et lækkert hotel. Summasumarum er at i stedet for at vride din hjerne efter, hvad du skal finde på at give i gave, så giv dem en oplevelse, der kan blive til et dejligt minde. Det betyder meget mere i sidste ende!

Er du enig i disse lykke-tips? Bruger du penge på tidsbesparende ydelser, og giver du oplevelser i gaver?

A few weeks ago, I read an extensive but very fascinating article that claims to give you the one on one on how to be happy. Professor Laurie Santos has studied how to be happy and turned her findings into a class offered at Yale University. The writer of the article joins the class and shares her insight.

I encourage you to click the link and take the time to read the full article. It’s very interesting and insightful. However, my takeaway from reading the article was that spending money on services, especially time-saving services, will make you happy. Ashley Whillans, assistant professor at Yale says;

All my research says that the best way people can be happier
is to spend $40 on a time-saving service.
Instead of fighting with your spouse over who should do the laundry,
hire a laundry service.

The students of the class are part of an experiment that stresses the point of the value of time-saving services;

Whillans and Dunn engineered an experiment in which participants were offered $40 and required to spend it on a time-saving purchase of their own devising. Some ordered takeout; some used the money on a house cleaner; and some employed a neighborhood kid to finish up that lingering yard work. Later, the same participants were offered another $40, this time with the instruction that they had to spend it on a material good, like a book or an item of clothing. The test subjects were reliably happier when they spent the money to buy time — and they reported that their happiness was directly associated with that alleviation of time pressure. (Let’s overlook, for the moment, the fact that this means you can, indeed, buy happiness — by purchasing time from other, less affluent people.)

I stand by this point and truly understand the value. As part of my 2019 pledge of consuming less (such as my project of only buying 10 items of new clothes in 2019), I am able to spend more money on services and experiences. These services aren’t always time-saving, such as a cleaning lady for my apartment or a laundry service. It might be a facial, a lash lift, a massage for my sore shoulders or a trip to a museum or a cool workout class.

But it’s interesting. How I am totally able to spend $60 on a dress, but spending $50 on a lash lift seems expensive. But in the end, getting a lash lift brings me much more joy on different levels than a dress. With the lash lift, I like what I see in the mirror, which makes me happy and brings me self-esteem. I get to sleep for an extra 10 minutes in the morning because I don’t need mascara. So isn’t the money spent on services way more valuable than on things? Yes, is my answer.

After reading the article, giving the subject some thought and perceiving it in my way, here are my tips on how to be happy.

Prioritize money on time-saving services

Hate cleaning up your place? Hire a cleaning service. Sick of doing laundry? Get a laundry service. Hate being hungry while shopping for groceries and finding out everything you need is sold out? Order groceries online and have them delivered. I realize that it isn’t just that simple – these services cost money. But, if you know now that getting help from different time-saving services can really help you to be happy, you might be able to change some things around in your budget and make room for a service or two? I know that I will prioritize getting a cleaning service in the future.

By budgeting for time-saving services, you can spend your newly acquired free time on other things. Getting in more hours at your job, working out, seeing friends or family or doing something else that you like to do.

Spoil yourself

Although the article says that happiness comes from hiring time-saving services, I think that happiness also comes from investing in and spoiling yourself. Since I am now spending less on clothes and buying physical things, I have room in my budget to spoil myself. It might be with a massage, a facial, a haircut, a lash-lift or an expensive workout class.

Make memories

You don’t make memories with physical things and new purchases. Seldomly, at least. I have multiple things hanging in my clothes that I don’t remember buying. Like a random H&M blouse. But what I don’ forget are experiences that turn into memories. A trip to a museum, a long walk in a beautiful park, picnics with friends, traveling. By spending less money on materialistic stuff, I try to incorporate experiences instead.

Be generous

Another thing I have found makes me happy is to be generous. Whether that is paying for my friend’s coffee, helping out whenever I can and donating to charity. What is key, however, is that I shouldn’t expect anything in return. I’ve had a lot of instances where I felt I was giving way more than I was getting in return, especially from friends, I’ve found out that the only way being generous will really work is if I give, to be a good person, without expecting anything in return. It’s work in progress, but I am getting there.

Experiences over gifts

Whenever I have to buy gifts for my close ones, I give them some sort of experience instead of a gift. For Christmas, I gave my parents a sushi class, and the year before, a gift card to a great restaurant. For my friends, I’ll take them to the movies and get popcorn and candy, or invite them for a delicious brunch. Last year, I got Jesus a long weekend Upstate at a nice hotel. In short, instead of trying hard to figure out what to get your friends and family for their birthdays, give them an experience. You and they will enjoy it much more!

Do you agree with these tips on how to be happy? And do you spend money on time-saving services?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

 1. Josephine
  10. November 2019 / 19:52

  Helt enig. Hvis vi skal tage andre aspekter i betragtning, så er det også mere klimavenligt at betale for serviceydelser frem for en eller anden dims. Når det så er sagt, kan en god mælkeskummer eller en vase til grene fra haven jo godt være lige præcis det, der gør en om ikke lykkelig, så i hvert fald glad. Men at betale sig fra tunge og svære opgaver eller få massage er guld værd. Jeg har lige brugt 1.200 kr. på at få en håndværker til at ordne nogle ting i min lejlighed, som jeg 1) ikke rent fysisk kan 2) jeg ikke vil belemre venner med flere armmuskler med. Nu hænger de tunge smukke franske vitrineskabe lige i skabet, ha ha. Og om et par dage kommer selvsamme håndværker og lægger nyt vinyl i mit køkken. Det koster da noget, men glæden ved at få opdateret et ret slidt gulv er hver en krone værd. Skulle jeg lave det selv, ville det være hårdt arbejde, og jeg HAR et job. Jeg er heller ikke sikker på, at resultatet ville blive så smukt. Ift. videnskabelig lykkeforskning er der så en hel del empiri, der mere end blot peger på, at evnen til at føle lykke er genetisk betinget. Op til 60 procent af den oplevede lykkefølelse er biologisk betinget, så som en professor i psykiatri altid siger til sine studerende, så skal man vælge sine forældre med omhu. Men at købe serviceydelser og give en kop kaffe vil alt andet lige afføde glæde og tilfredshed.

  • Caroline
   Author
   11. November 2019 / 16:28

   Spændende observationer. Jeg er helt enig! Jeg betalte mig også til noget hjælp til mit nye køkken, og bare det ikke at skulle gå i krig med det selv men få en anden til at hjælpe mig var så rar en følelse. Og så kan jeg godt lide ideen om, at jeg bruger mine penge på oplevelser, både inden for mad, rejser og kultur fremfor fysiske ting.

en_USEnglish