12 ways I deal with my chronic tension headache

For nogle måneder siden delte jeg, at jeg har lidt af kronisk spændingshovedpine i mange år. Ja, faktisk i otte år. Og efter et utal af frem og tilbage med læger i Tyskland og Danmark og alverdens slags undersøgelser, blev jeg endelig henvist til Rigshospitalets Hovedpinecenter, som jeg nu er under behandling hos. Jeg har fået ordineret amitriptylin, som jeg nu har taget siden marts.

Jeg har haft bivirkninger af medicinen – mundtørhed, øget appetit og så gør medicinen mig meget søvnig. Men udover de bivirkninger, så har medicinen også hjulpet gevaldigt på min hovedpine. Efter at have lidt af kronisk hovedpine i så mange år og flere gange om ugen, så er det næsten et mirakel, at jeg har fundet noget der virker.

Men – og der er selvfølgelig et men. Så virker medicinen ikke altid. Jeg har stadig hovedpine cirka fem gange om måneden. Det er dog lidt i forhold til før, hvor jeg måske havde hovedpine 20 dage om måneden.

Med det sagt har jeg også en række af mine egne metoder, som jeg bruger til at holde min spændingshovedpine for døren eller for at få den til at forsvinde, når den rammer mig. Det er desværre ikke altid, at metoderne virker for mig. Dog håber jeg, at disse måder kan hjælpe dig, hvis du selv lider af spændingshovedpine. Den sørgelige nyhed er nemlig, at cirka halvdelen af befolkningen oplever spændingshovedpine. Det er blandt andet fordi mange af os lever hektiske og til tider stressede liv med dårlige arbejdsstillinger og for meget computerarbejde. Det kan jeg i hvert fald nikke genkendende til!

12 måder jeg holder min spændingshovedpine for døren

Jeg lever sundt – Nogle undersøgelser peger på, at koffein, dårlige søvnmønstre og for meget sukker kan spille en rolle i hovedpinen. Med det sagt, er det ikke fordi jeg lever uden koffein og kage, men jeg forsøger at leve sundt, jeg kan, mens jeg stadig har et godt liv.

Jeg spiser vitaminpiller, jern og magnesium – Andre undersøgelser peger på, at magnesium, jern og generelt vitaminer kan holde hovedpine for døren. Jeg er på en ekstra jernkur, fordi jeg har stærk jernmangel, og udover de piller tager jeg Women’s Vitamines piller fra USA og magnesium.

Jeg forsøger at undgå stress – Jeg lever et liv i bevægelse og med en pakket kalender (til tider), og jeg elsker det. For det meste. Men fordi min type hovedpine er kædet sammen med stress, er det også vigtigt, at jeg forsøger at stresse ned. Jeg kan for ekempel mærke, at når jeg skal flyve langt og har en masse ting at klare inden en rejse, så ryger skuldrene op og hovedpinen kommer snigende. Jeg er altså fortsat i en process, hvor jeg forsøger at lære mine stress-triggere at kende om at undgå dem.

Jeg går til yoga og afspænding – Derfor går jeg også til yoga, gerne mindst en gang om ugen. Nogle gange kan jeg tage til yoga med hovedpine, og når timen er færdig, er hovedpinen også væk. Det er desværre ikke altid, det virker, men udstrækningen og vejrtrækningsøvelserne gør underværker.

Jeg strækker ud, laver øvelser og går til fysioterapi – Som del af min behandling på Rigshospitalets Hovedpinecenter, går jeg til fysioterapi hver til hver anden måned. Her har jeg fået en række øvelser, som jeg skal lave hver dag. Disse har formålet at forebygge hovedpine ved at styrke mine nakke- og skuldermuskler. Jeg strækker desuden nakken ud flere gange om dagen.

Jeg bruger muskelcreme – Min nakke og skuldre er konsekvent ømme. Når smerterne er ekstra stærke og stråler op til mit hoved, hvor hovedpinen sætter sig, kan det nogle gange hjælpe at smøre muskelcreme på min nakke og skuldre. Jeg bruger en fra USA, men har også god erfaring med Tiger Balm. Når du smører cremen på, brænder det (på en god måde) og varmer dine muskler op.

Jeg benytter æteriske olier – Særligt pebermynte og lavendel har positive effekter mod spændingshovedpine. Pebermynte er godt mod muskelspændinger og lavendel virker afslappende. Jeg smører olien på mine tindinger og nogle gange også i nakken. Jeg bruger også Karmamejus Blaze, en roll on med en blanding af æteriske olier på mine skuldre, og hjælper også på mine ømme skuldre og muskelspændinger.

Jeg forkæler mig selv med massage – Selvfølgelig ikke hver dag, men cirka en gang hver anden måned. Massage har desværre ikke en direkte effekt på min hovedpine, men det kan hjælpe som afstresningsmetode i en pakket hverdag. Jeg skrev om her, at jeg prioriterer mine penge på oplevelser og tjenester frem for fysiske ting, og massage er en af de tjenester, jeg benytter. Jeg booker ofte massager, når jeg er i udlandet fordi, det er billigere, og ellers bruger jeg Downtown til at finde gode tilbud.

Jeg bruger en varmepude – Min mor syr lækre varmepuder med ris i, som skal en tur i mikrobølgeovnen og så er de ellers klar til at varme dynen op eller til at lindre musklerne. Jeg bruger den rundt om nakken, og selv hvis det ikke decideret hjælper, så føles det så rart.

Jeg drikker (næsten) ingen alkohol – Som tommelfingerregel drikker jeg ikke i hverdage og især ikke rødvin. Sidstnævnte giver mig hovedpine, nærmest i det sekund, jeg tager en tår. Generelt får jeg hovedpine af alkohol, og hvis ikke med det samme, så dagen efter.

Jeg bruger en stander til min computerJeg har denne fra IKEA, der ikke vejer noget, og som hjælper min arbejdsstilling til at blive lidt bedre.

Jeg tager smertestillende medicin – Det er ‘last resort’ for mig, for jeg er ikke vild med at tage for meget smertestillende, da jeg er bange for at udvikle resistens, eller at jeg vil få hovedpine, når jeg ikke tager smertestillende. Men når hovedpinen er slem og har stået på i flere dage, og intet andet virker, så tyer jeg til smertestillende.

Jeg håber, at du kan bruge mine tips, hvis du også døjer med hovedpine ♥

Emma madras Silver Stories

A few months ago I shared that I’ve been dealing with chronic tension headaches for more than eight years. After doing tons of tests with different doctors in both Germany and Denmark, I was finally referred to the Headache Center at Copenhagen Hospital. They got me on amitriptyline which I’ve been taking since March.

I’ve had several side effects from the medicine. Dry mouth, increase in appetite and drowsiness. But, the medicine has also helped a lot. Instead of having headaches about 20 days a month, I now have headaches around 5-8 times a week. That is definitely an improvement.

But – there are still the days where I have headaches. When the headache hits, I have some methods that I use to try and get rid of it. They aren’t a 100% bulletproof, but might help with the pain just a little bit, which is still something! Some say that 50% of people deal with tension headaches due to our busy lives with lots of computer work. That is a sad fact – with that being said, I hope that my tips help.

12 ways I deal with my chronic tension headache

I lead a healthy life. Research points to caffeine, bad sleeping habits, and too much sugar as headache triggers. With that being said, I don’t like a caffeine and cake free life, but I try to make healthy decisions. Getting my sleep, my greens, and my exercise.

I take my vitamins, iron, and magnesium. Research also points to iron and magnesium as headache helpers. So every day, I take women’s vitamins, iron, and magnesium.

I try to avoid stress triggers. Although I live my life with action and lots of plans, I also have periods or days where I’m overwhelmed and feel stressed. Often, when I have to pack and fly away for a longer period of time, I’m hit with headaches because my stress level is too high. I try to get to know what my stress triggers are so I can avoid them.

I do yoga. As another method to relieve myself from stress, I make time for yoga at least once a week. Yoga is a space for me where I get at least an hour to breathe and stretch without being bothered by notifications. Sometimes I’ll arrive at yoga with a headache, and after the class, it’s gone. Unfortunately, this doesn’t always happen.

I stretch, do exercises and physiotherapy. As part of my treatment plan at the Headache Center, I visit a physiotherapist once a month. She gives me exercises with the goal of strengthening and stretching my neck and shoulder muscles. I also make sure to stretch my neck several times a day.

I use a muscle pain relief creme. Tiger balm, Ben Gay, Icy Hot, etc. There are lots of different ones available! My neck and shoulders are constantly sore, and when the pain is really bad, it helps to put on a pain relief creme.

I use aromatherapy. Especially peppermint and lavender help against tension headache. I put it on my temples and sometimes on my neck.

I treat myself to a massage.  I try to go every second month, but it isn’t always I get around to do it. Massage rarely helps directly to get rid of my headaches, but it is a great place for me to relax and do something good for myself. As I wrote in this post about the key to happiness, I prioritize spending my money on experiences and services rather than physical things. Prioritizing massages go in this category.

I use a heating pillow. For many years my mom has made these amazing pillows with rice inside. They go in the microwave for two minutes, and you have a perfect heating pillow. I put it around my neck to soothe sore muscles.

I limit my alcohol intake. As a rule of thumb, I try not to drink in the weekdays. So, I especially bypass red wine that gives me an instant headache when I drink it.

I use a laptop stand. Most of my work is done through a laptop. A laptop is known for not giving you the best working posture. I use this one from Ikea that helps my posture by lifting up my laptop.

I take painkillers. This is sort of a last resort solution if the headache is really bad, has been going on for weeks or if none of the other methods help.

If you’re also dealing with tension headaches, I hope my tips are helpful to you ♥

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish