#Blacklivesmatter – det kan (og skal!) du gøre for at bekæmpe racisme

Åh, hvor er verden trist på mange måder lige nu. USA kæmper med to pandemier; corona og racisme. Endnu et vigtigt menneskeliv er gået tabt på en brutal, forfærdelig og uretfærdig måde, og folk siger stop. Jeg var selv med til den meget rørende Black Lives Matter-demonstration fra den amerikanske ambassade til Christiansborg, der fandt sted i søndags. Og i dag fylder #blackouttuesday hele min instagram feed. Jeg synes, det er svært at tolere. At racisme stadig findes i bedste velgående i vores del af verden i 2020, og at sorte menneskeliv går tabt på en brutal måde ved højlys dag.

Black lives matter

Jeg synes også, det er svært at skrive om. Jeg er så bange for at bruge de forkerte ord, og jeg er bange for, at jeg kommer til at dreje sagen hen på at handle om mig selv. Min kæreste kommer fra USA, han og hans familie er sorte, og min svigermor fortæller mange historier om, hvordan hendes opvækst i sit hjemland, Colombia, også var præget af racisme mod hende; grundet hendes hudfarve. Jeg ved også, at jeg højst sandsynligt vil få børn, der vil få en anden hudfarve, end jeg selv har. Jeg bliver så gennemulykkelig og frustreret ved tanken om, at de kan ende med at blive ofre for racisme og diskriminering alene på grund af deres hudfarve.

Og jeg bliver også ulykkelig, når min kæreste siger, at han aldrig vil på roadtrip gennem sydstaterne i SIT EGET HJEMLAND, fordi han er bange for, hvordan folk vil opføre sig overfor ham der. Hvor sygt er det lige?!

Det er mit ansvar at bruge min platform til at råbe højt, til at sige fra og til at dele, hvordan du kan være med. For hvis du ikke siger fra overfor racisme, er du en del af problemet. Det er ikke nok at være selverklæret ikke-racist, du skal være en anti-racist, hvis vi vil se en forandring.

Det skal du gøre for at sige fra og være med til at bekæmpe racisme som hvid dansker

1️⃣ Erkend at der er et problem (også i Danmark!)

Jeg har mange gange hørt danskere snakke om racisme, som om at det ikke foregår i Danmark. Men for det første er det umuligt for en hvid dansker at svare på, om racisme foregår. Det er ikke dem, den går ud over. Vi skal indse, at racisme er et problem, der gennemsyrer vores vestlige samfund, og at der skal tages handling, hvis det skal stoppe.

Et godt sted at starte er at indse, at der er et problem. I Danmark. I USA. Og i mange andre lande. Vi har racistiske forudindtagelser, og så har mange af os white privilege. Det kan godt være, at du ikke føler dig priviligeret, men hvis du er født som hvid, så har du en lang række privilegier, som sorte ikke har. Courtney Yahn rammer hovedet på sømmet; “white privilege betyder ikke, at du ikke har haft det svært. Det betyder, at din hudfarve ikke har været med til at gøre dit liv sværere”. Det er noget så simpelt som, at når du tænder tv’et, så repræsenterer de fleste på skærmen personer som dig. Hvis du vil krydstjekke flere punkter, der hører under white privilege, kan du gøre det lige her.

2️⃣ Lyt og lær

Når du har erkendt, at der findes et problem, og at du højst sandsynligt er en del af problemet, bør du undersøge racisme, racismens historie og derudover, hvordan du kan blive en allieret, der bekæmper racisme. Jeg har selv læst denne guide, som jeg synes beskriver emnet, problemet og forskellige løsninger rigtig godt.

Først og fremmest bør du læse op på den systematiske undertrykkelse af sorte, der har fundet sted i hundredvis af år. Også i Danmark! Det er det postkolonialske samfund, vi stadig lever i i dag.

Derudover bør du læse op på, hvad du kan gøre for at være en allieret, der er med til at bekæmpe racisme. Her er 75 ting, du kan gøre. Du kan også tage i boghandlen eller på biblioteket og låne eksempelvis “Emma Gad for hvide” af Anna Neye, der bruger sin stemme til at beskrive, hvordan danskere bør tage stilling til og afstand fra racisme. Du kan også se den fantastiske serie på Netflix “When they see us”, en serie om den sande historie om, hvordan fire sorte teenager i New York bliver manipulerede til at tilstå en forbrydelse, de ikke har begået og ender i fængsel for det. Desværre er det ikke den eneste historie om, hvordan USA fængsler uskyldige sorte for forbrydelser, de ikke har begået.

3️⃣ Tal højt om hudfarve, kultur og racisme

Det kan være ubehageligt at snakke om hudfarve og racisme, og man kan blive næsten lammet, fordi man er bange for at sige det forkerte, for at blive kaldt racist eller for at overtræde nogens grænser. Jeg kender alt til, at det som hvid kan være svært at vide, hvor grænsen går i forhold til, hvad “man må” sige, og hvad man ikke må sige. Men det korte af det lange er, at det er bedre at sige noget, end det er at tie. For stilheden omkring emnet vil nemlig kun være med til at beskytte og styrke racismen. Det er netop derfor, at det er uhyre vigtigt at tale højt om emnet, så det ikke er et tabu, og så der kan ske forandringer.

Derfor – tal højt om emner, der vedrører racisme. Det kan både være med din familie, dine venner – om de er danske, udenlandske, hvide, brune eller sorte. Hvis du selv hører under white privilege eller western privilege, er det vigtigt, at du ikke drejer samtalen om til at handle om dig selv, dine oplevelser og din opfattelse. Det er ikke den, der tæller i det her tilfælde. Vær villig til at lytte til modpartens historier, meninger og opfattelser og brug den til at lære.

4️⃣ Sig fra overfor racisme (også hverdagsracisme!)

Og ligesom det kan være svært at have samtaler om racisme af frygt for at sige det forkerte eller – god forbid – blive kaldt racist, så kan det også være svært at sige fra overfor racisme. Især i situationen. Åh nej, man vil jo nødig ødelægge den dårlige stemning. Men det er netop, når der ikke bliver sagt fra, at racismen får lov til at fortsætte. Hvis vi overhovedet vil forsøge at komme videre, er vi nødt til at sige fra overfor racisme.

Det er både ved at lade være med at tage på de natklubber, der er kendt for at være racistiske. Det er også, når dine bedsteforældre kalder flødeboller for det, de kaldte dem for flere generationer tilbage. Nej – de skal ikke have et fripas, fordi de kommer fra en anden generation, og fordi de ikke mener det ondt. Du skal også sige fra, når dine venner joker med diverse hverdagsracistiske jokes. Det kan godt være, de ikke mener det ondt, men det er heller ikke dem, det går ud over. Her kan du se en oversigt over alle de hverdagsracistiske og ofte socialt accepterede problemer, der findes.

Man kan godt sige fra på en pæn måde. Jeg har selv måtte gøre det af flere omgange, når jeg f.eks. bliver mødt med kommentaren “ej, du kommer til at få sådan nogle søde n****-børn”. Jeg svarer, at det ord skal man ikke sige. Jo, det er lidt akavet og lidt ubehageligt, men så vigtigt. Min seje ven Prince sige det så godt; “Hvis du ikke er en del af løsningen og (og forandringen), så er du en del af problemet. Sig fra og sig det højt, selvom det er ubehageligt.

5️⃣ Doner dine penge til sagen #blacklivesmatter

Vil du støtte arbejdet mod racisme, kan du gøre det med din stemme, dine øre, din viden og din forståelse. For eksempel som jeg har beskrevet ovenfor. Men du kan også gøre det med dine penge. Her findes en lang liste over bevægelser, fonde og projekter, du kan støtte økonomisk. 

Jeg håber, at disse fem tips kan være med til at åbne dine øjne for, hvor vigtigt det er
at tage stilling til racisme og være med til at bekæmpe den. ❤️

 

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

 1. Betty
  4. June 2020 / 15:37

  Fantastisk godt indlæg! Jeg har haft lånt “Emma Gad for hvide” på biblioteket for nogen tid siden. Tror faktisk, jeg skal eje den for at minde mig selv om de udfordringer, som folk med mørk hudfarve har. Og som vi hvide, priveligerede let kan glemme eller slet ikke opdage. Tak for dit skriv 🙂

  • Caroline
   Author
   4. June 2020 / 17:37

   Tak for din søde kommentar, Betty, det betyder så meget for mig, at mit indlæg er en hjælp. Jeg synes klart, at Emma Gad for hvide fortjener en fast plads i bogreolen!

en_USEnglish