Sådan overlever du den danske vinter

Forleden dag faldt jeg over denne artikel. Den gik ud på, hvorfor folk i Norge ikke får vinterdepressioner. Den sætning er så lidt søgt, for vi er vist ret mange i skandinavien, der bliver vinterdeprimerede. Mig selv inklusiv. Det skrev jeg lidt om i mit sidste indlæg. Jeg har også besluttet mig for at gøre mit bedste for at nyde efteråret, vinteren og mørket.

Men som svar på, hvorfor nordmænd ikke bliver deprimerede over kulde og mørke, lød det;

“people view winter as something to be enjoyed, not something to be endured,”

For mange år siden siden, da jeg gik i gymnasiet, følte jeg mig dybt vinterdeprimeret. Jeg skulle møde i kl. 8 om morgenen, op før fanden fik sko på, der var så urimeligt koldt uden for dynen, og det var sort uden for. Så op på jernhesten og cykle 5 kilometer til skole i slud, regn og mørke. I skole og forsøge at holde sig vågen til otte timers undervisning. Når jeg fik fri, var det atter mørkt uden for, og de fleste dage kom solen ikke engang igennem vinterens tunge, grå tæppe. Det var en kamp at komme igennem vintrene i gymnasiet. Når foråret endelig bankede på, og vi nåede til sommeren, var jeg ikke til at skyde igennem.

Den evige kamp som b-menneske

Engang var jeg tit træt og vinter-deprimeret. Så kom hygge. Tak hygge. Da jeg blev student, lagde jeg også lidt af min vinterdepression bag mig. Det er der flere grunde til. Jeg skulle ikke møde kl. 8 om morgenen mere. Om vinteren har vi, i gennemsnit, brug for en times mere søvn. Det er ret svært at få, når man har travlt, er b-menneske og har et sted at være kl. 8 om morgenen. Fordi jeg nu mere eller mindre er herre over min egen tid, kan jeg sove længere og undgå de kolde, mørke morgener. Det hjælper helt utroligt meget.

Vejret skal ikke bestemme mit humør

Jeg fandt også ud af, at jeg ofte lod vejret bestemme mit humør. Skinner solen, så er jeg i fuld hopla. Er det gråt, så bliver jeg selv grå. Og er det iskoldt, så fryser jeg også. Jeg er det ultimativt mest kuldskære menneske, jeg kender med kronisk kolde tæer og fingre. Men jeg kan ikke kontrollere vejret, så hvorfor lader jeg vejret kontrollere mig? Ved bevidst at forsøge ikke at lade vejret bestemme, hvordan mit humør og energiniveau skal være, tager jeg kontrollen lidt tilbage. Desuden har jeg langt om længe fået mig en vinterjakke, der holder mig varm. Det har gjort en verden til forskel!

Nyd det, så længe det varer

Som artiklen skriver, så undgår nordmænd vinterdepressioner ved at nyde vinteren. Det handler simpelthen om at ændre sit mindset fra at hade vinteren til at forsøge at nyde den. Det tror jeg også, vi er gode til i Danmark. Faktisk er det delvist det, vores nu verdenskendte, ‘hyggekultur’ handler om. At blive inden for med tæpper, stearinlys, varm kakao og godt selskab. At bruge hygge til at komme igennem vinteren og nyde den i stedet for at hade den. Og på den måde kan jeg faktisk godt tage mig selv i at sidde en varm sommerdag og glæde mig til vinter, når jeg kan blive inden for i sengen med Netflix uden dårlig samvittighed.

Jeg prøver også at huske på, at vinter ikke er for evigt. Foråret kommer igen. Det bliver atter sommer, lyse nætter og solskin. Og tænk hvis vi ikke havde vinter – så ville vi slet ikke værdsætte de andre sæsoner, lyset, solen og varmen, som vi gør nu, fordi vi kender kontrasten så godt.

Min plan for nuværende er at hygge mig inden for. Jeg har mine små efterårs- og vinterritualer. Jeg krøller sammen på sofaen med uldtæppe, stearinlys, en god bog og min gurkemeje-the. Det kan noget.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish