Sådan bliver du lykkelig – ifølge bogen om lykke

Et af mine nytårsforsæt er at læse en bog om ugen. Nu, tre uger inde i året er jeg allerede godt i gang og har blandt andet læst “The Little Book of Lykke” af Meik Wiking, der er CEO af The Happiness Research Institute of Copenhagen. Min mor gav Jesus bogen i julegave, og jeg tog mig den ære at læse den først. Den er letlæst, sjov og inspirerende.

Nå, Meik Wiking står også bag bestselleren, “The Little Book of Hygge”. Begge bøger stiller skarpt på danskernes kultur, både i forhold til hygge og nu i forhold til, at vi er de lykkeligste mennesker i verden. Hvorfor er vi det, hvad er lykke egentlig, hvordan måler man lykke og hvordan bliver man lykkelig er alle spørgsmål, som Wiking besvarer i den hyggelige bog.

Nu har jeg neetop vendt sidste side af bogen, og jeg tænkte, at det var oplagt at opsummere bogens gode pointer – for hvem vil ikke gerne være lykkelig? Her er således seks skarpe pointer fra bogen, der vil gøre dig mere lykkelig. Ja, tak.

Brug penge på oplevelser

Denne pointe har jeg længe selv abonneret på. At jeg med glæde bruger mange penge på rejser, restaurantbesøg og oplevelser. Og det er da fantastisk, at bogen bekræfter, at denne tilgang bringer lykke. Brug penge på oplevelser og køb dem god tid i forvejen, så du både har noget at glæde dig til og skaber gode minder.

Wiking tilføjer også, at hvis du skal købe store, fysiske ting, så kan du gøre klogt i at vente til, at der er en speciel begivenhed at fejre. For eksempel købte jeg en Chanel-taske efter at have sparet sammen i mange år og overvejet købet i en uendelighed. Jeg købte endelig tasken, da jeg blev færdig med min bachelor. På den måde falmer købet ikke, for jeg elsker tasken, og den minder mig om, at jeg blev færdig med min bachelor. På den måde får det fysiske produkt større betydning, der varer for evigt.

Forventningens glæde

Expectation makes the heart grow fonder, skriver Wiking. Så hvis du køber oplevelser, så gør dig selv den tjeneste at købe dem god tid i forvejen. Så har du noget at se frem til. Forventningens glæde er ikke til at tage fejl af.

Brug tid med gode mennesker

Mennesker er sociale væsener. Det gør os lykkelige at ses med folk, vi holder af og at indgå i sociale sammenhænge. Wiking argumenterer, at selv at være på fornavn med vores naboer og sige hej, når vi støder ind i hinanden på trappen, kan være med til at skabe lykke. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort at være social i disse lockdown-tider, men så kan et telefonopkald, en kort samtale med naboen over altanen eller en gåtur med en god ven altså gøre en stor forskel.

Hjælp andre

Danskere er et af de folkefærd, der bruger mest tid på frivilligt arbejde. Og frivilligt arbejde gør os lykkelige. At hjælpe andre. Min kæreste laver meget frivilligt arbejde med caféen, og det gør mig så glad helt ind i knoglerne at vide, at han er medvirkende til, at folk der ellers ville have svært ved at få mad på bordet, får mad fra ham.

Jeg drømmer selv om at lave mere frivilligt arbejde, for jeg kender glæden, når jeg fx donerer mad til mine naboer, Mændenes Hjem og tøj og skønhedsprodukter til min anden nabo, Reden. Man må sige, at det er en win-win, at det gør en glad at hjælpe andre.

Bevæg dig

Bogen er fyldt med humor. Blandt andet at grunden til, at danskerne er lykkelige, er fordi vi cykler så meget. Og det fede er, at det faktisk er sandt. Det gør os lykkelige at bevæge os. Og det smarte er, at danskerne ikke bruger tid på at svede i et fitnesscenter. Daglig bevægelse er integreret i vores hverdag. For vi ser ikke den daglige fem kilometers cykeltur til arbejde som træning, men det er jo faktisk det samme som at drible ned i fitnesscenteren og cykle fem kilometer her. Det er bare meget federe, at det er integreret i hverdagen.

Jeg forsøger selv at integrere bevægelse i min hverdag. Jeg går lange ture med mine veninder og en kop kaffe, hvor vi vender verdenssituationen. Lige pludselig har jeg gået 10.000 skridt uden at det føles som en lang gåtur. Det giver meget på den lange bane – dybe samtaler, lykke og sundhed.

Det er ikke målet, det er vejen dertil

Så snart jeg har opnået et mål, forsvinder tilfredsheden, og jeg er allerede på vej til det næste mål, halser efter at opnå lykken, der findes i målet. Tror jeg. Men sådan er det ikke i virkeligheden. Denne pointe i bogen resonerede dybt med mig. Det er nemlig et problem jeg har, som jeg tidligere har skrevet om. Wiking skriver:

“For the ambitious among us once we reach our goals we soon formulate another purpose. This is the hedonic treadmill. We continuously raise the bar for what we want or feel we need in order to be happy – and the hedonic treadmill spins faster with ambition. In other words, the downside to being ambitious is a constant sense of dissatisfaction with our achievements.” 

Det beskriver præcist, hvad jeg oplever. Wiking kommer med den simple løsning;

“Expect the hedonic treadmill. Take time to enjoy the journey towards your goal while also being mindful that achieving your goal will not fulfill you completely”. Det er altså godt at opnå sine mål, men det vil ikke gøre dig lykkelig, i hvert fald ikke for good. Jeg skal blive bedre til at nyde vejen til målet og være tilfreds med det, jeg har og har opnået i stedet for konstant at halse efter mere.

En håndfuld indhøstede erfaringer fra en hyggelig bog. Skaber de genklang hos dig? Jeg håber i hvert fald, at de kan inspirere ❤️

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish