De uopnåelige skønhedsidealer på Instagram

I går udgav jeg en kort udgave af dette indlæg om uopnåelige skønhedsidealer på Instagram. Det er altid lidt angstfremkaldende at klikke “publicer” på et opslag, hvor man giver sin mening tilkende. Jeg er bange for at træde nogle over tæerne. Og ikke mindst er risikoen for backlash større, når man har en stærk holdning til noget. Der vil altid vil være folk, der er uenige. Ikke desto mindre føler jeg mig også stærk, når jeg en gang i mellem tørdele min ærlige mening og råbe lidt højt. Her kommer således en længere udgave af opslaget. Og endnu en gang er min angst blevet gjort til skamme, fordi folk har taget så pænt imod mit opslag.

Falske filtre på Instagram

Jeg ser flere og flere, der bruger filtre med navne såsom “Natural mood” og “Retro dust” på deres stories.
Filtre, der på trods af deres uskyldige og misvisende navne, fuldstændig ændrer ens ansigtstræk, så man ser “Instagram-perfekt” ud. Se selv forskellen på de ovenstående billeder af mig – det ene med filtre, det andet uden.

Dem, der kender mig, vil med det samme kunne se, at jeg ikke ser ud som på filteret. Men dem der følger mig på Instagram og hurtigt swiper forbi, ved det nok ikke. Derfor er filtre som disse med til at gøre Instagram til et rigtigt farligt sted at være. Noget jeg selv kan mærke på mit eget selvværd på dårlige dage. Når man bliver bombarderet med “perfekte” ansigter og “perfekte” kroppe på platformen uden at være bevidst om, at der er brugt filtre og apps til at manipulere med virkeligheden. Forvrænge sandheden. Når jeg har en dårlig dag og føler mig sårbar, er det svært at huske mit rationelle jeg på, at billederne er manipulerede. Mit selvværd lider under selvkritikken og spørgsmålet om, hvorfor jeg ikke selv ser sådan ud. Hvad gør jeg forkert?

Tynd og glad?

Det gør mig frustreret, at store profiler såsom Mathilde Gøhler og Elvira Pitzner med tilsammen 1,5 millioner følgere bruger disse filtre. På trods af at den ene er supermodel, og de i forvejen har udseender mange forsøger at leve op til, er det trist, at de stadig har et behov for at manipulere deres udseende yderligere. Det sender et forkert signal til dem, der følger dem, og det siger noget trist om deres eget selvværd, at de har behov for at pose med sådanne filtre.

Det er også med til at skabe uopnåelige skønhedsidealer, som mange knækker i kampen for at opnå. Én ting er, at vi bruger makeup, godt lys og gode vinkler og poster de bedste billeder. En anden ting er at bruge unfair hjælpemidler såsom redigeringsapps og filtre (og lyver om at have fået skønhedsoperationer og -indgreb).

Denne problemstilling minder mig om en podcastepisode fra podcasten, Tynd og glad?, jeg hørte sidste år. Afsnit nummer fire handler nemlig om, hvordan skønhedsidealet er skabt af patriarkatet fra flere generationer siden. Noget vi stadig lider under den dag i dag. Med den historie og triste kendsgerning i rygsækken kan man ikke blame kvinder som Mathilde Gøhler og Elvira Pitzner. Podcastafsnittet og historien bag er tankevækkende, og det var lærerigt og øjenåbnende at lytte til Tynd og Glad afsnit 4. Det giver et historisk samfundsperspektiv på, hvorfor vi forsøger at opnå visse skønhedsidealer. Lyt, lyt, lyt!

Fight the system

En kyniker vil sige, at vi kun er ansvarlige for, hvad vi selv poster. Jeg synes dog, det er vigtigt, at alle er med til at gøre Instagram til et bedre og mere ærligt sted at være. Hvis vi falder over urealistiske opslag, skal vi som minimum huske på, at der er manipuleret grænseløst med billederne. At de ikke er ægte. Det prøver jeg i hvert fald at huske mig selv på. Især på de dage, hvor jeg føler mig grim, fordi jeg ikke ser ud som dem, jeg nævnte ovenfor. De ser nemlig ikke engang selv sådan ud. Lad op sammen stoppe med at skabe falske, uopnåelige skønhedsidealer, der manipulerer og forvrænger virkeligheden ❤️

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

 1. Louise
  14. April 2021 / 13:37

  Det er SÅ godt skrevet!
  Super relevant og enorm vigtig problemstilling.
  Tror personligt det får store konsekvenser for kommende generation, hvis ikke noget ændres…
  Kh en mor

  • Caroline
   Author
   15. April 2021 / 20:29

   Tusind tak for de pæne ord. Det er nemlig så trist en udvikling. Jeg kan mærke, hvor meget det påvirker mig, og jeg kan kun forestille mig, hvordan det påvirker yngre piger med mindre erfaring og selvindsigt, der i højere grad er vokset op med sociale medier fra en ung alder. Kh Caroline

en_USEnglish