Den store guide til syv fantastiske dage i Georgien og hippe Tbilisi

Den store guide til Georgien, velkommen. Georgien har længe været på min liste over lande, jeg gerne ville besøge, og i år blev det endelig en realitet. Hvis du før er faldet over mine rejseguides, ved du, at jeg er stor fan af at opleve de mere ukendte destinationer rundt i verden. Det seneste år har det blandt andet bragt mig til Albanien, Cypern og Letland. Nu var det tid til Georgien. Jeg ankom uden helt at vide, hvad jeg skulle forvente, men fyldt med forventninger. Og  efter en uge fyldt med smukke naturscenerier, lokal gæstfrihed og lækre kulinariske oplevelser og besøg til virkelig seje og undervurderede Tbilisi, kan jeg allerede nu sige, at det har været en uforglemmelig rejse, og jeg er nu stor ambassadør for at rejse til Georgien og opleve det fantastiske land.

Det her er den guide, jeg ville ønske, jeg selv havde haft, inden jeg tog afsted. Jeg brugte timer på research, og det gav pote, for den rute vi tog, spillede maks! Jeg deler ruten, de steder, jeg besøgte, og tips til hvordan du bedst får oplevet dette fascinerende land. Desuden kan du læse om, hvor du skal spise i Tbilisi, der er spækket med gode spisesteder. Og er du til naturvin, er Georgien landet for dig. God læselyst!

Denne guide indeholder affiliate links. 

I denne guide til Georgien finder du:

  • Ruteplan til syv dage i Georgien, hvor du får afdækket en stor del af landet
  • Tips til de bedste hoteller og spisesteder i landet og i Tbilisi, hovedstaden
  • Tips til fly og billeje

Fun facts om Georgien

Uofficielt verdensrekordholder i gæstfrihed: Georgiere er kendt for deres varme gæstfrihed. Deres motto er, at “en gæst er en gave fra Gud” – så forbered dig på at blive overøst med mad, vin og historier, gæstfrihed og venlighed.

Unikt sprog og alfabet: Det georgiske alfabet er et af verdens 14 unikke alfabeter og ser helt anderledes ud end både det latinske og kyrilliske alfabet. Det siges at være udviklet i det 3. århundrede. De fleste ældre georgiere taler ikke engelsk, men russisk. Kommunikation foregår fint alligevel, fordi de er så gæstfri og imødekommende.

Landskabet spænder vidt: Georgien har alt fra sneklædte bjerge i Kaukasus til subtropiske strande ved Sortehavet. Det betyder, at du både kan stå på ski og solbade i samme uge!

Gadehunde: Trist, men Georgien har et stort problem med gadehunde. Som den store hunde-elsker jeg er, brugte jeg meget tid på at sig hej til alle de kærlige gadehunde – der alle var søde, logrende og glade, som resultat af, at de lokale tager sig godt af dem, fodrer dem og er venlige mod dem. Regeringen forsøger sig med sterilisering som løsning, så mange af gadehundene har et øremærke, hvilket bekræfter, at de er blevet steriliseret.

Sådan brugte jeg en uge i Georgien – og denne rute kan anbefales!

Dag 1: Kutaisi

Land i Kutaisi. Der er tre timers tidsforskel, så man lander om eftermiddagen. Check ind på hotel, gå tur i byen og spis en dejlig middag.

Dag 2: Kutaisi, vindistrikt Imereti, Katskhi-søjle

Formiddag i Kutaisi. Om eftermiddagen, kør til vindistriktet, Imereti (50 minutters kørsel), og om eftermiddagen videre til Katskhi-søjlen (1 times kørsel). Overnat der – vi boede i denne superhyggelige hytte lige ved den vilde søjle.

Dag 3: Tjiatura, Gori, Uplistsikhe, Tbilisi

Formiddag i Tjiatura, den tidligere mineby. Kør videre til Gori, Stalins fødeby og gør et kort stop. Herfra til hulebyen, Uplistsikhe, cirka 2 timers kørsel i alt. Om aftenen kør så til Tbilisi, yderligere en times kørsel. Check ind på hotel og nyd en dejlig middag i Tbilisi.

Dag 4: Tbilisi

Den fedeste, meget undervurderede hovedstad. Læs mere om hvad du skal opleve i Tbilisi i afsnittet nedenfor.

Dag 5: Tbilisi + dagstur

Dag 6: Kazbegi

Nu går turen til bjergene – har sjældent set bjerge så smukke. Køreturen fra Tbilisi til Kazbegi er tre timer. Kør tidligt, så du kan få noget ud af dagen. Besøg Gergeti-kirken. Tjek ind på vidunderlige Rooms Hotel med den vildeste udsigt, jeg, måske, nogensinde har set.

Dag 7:  Kutaisi

Nyd formiddagen i Kazbegi med en tur i hotellets spa. Start så den lange, men smukke, køretur fra Kazbegi tilbage til Kutaisi. Det tager 5-6 timer. Nyd den sidste aften i Kutaisi og overnat på hyggelige Communal.

Dag 8: Tidligt op og flyve hjem fra Kutaisi lufthavn.

Sådan kommer du til Georgien

Det ville være skønt at kunne flyve direkte til Tbilisi – særligt fordi jeg godt kunne drømme om endnu en tur til den by. Desværre står det sløjt til med flyruter til hovedstaden. Dog har Wizz Air (don’t we love it) en fast rute til Kutaisi, byen mere til vest i landet. Flyveturen tager 4,5 time og afgik fra CPH søndag kl. 9 om morgenen. Vi landede lokal tid kl. 16, for der er hele tre timers tidsforskel mellem Georgien og Danmark.

Billeje i Georgien

For at have maks fleksibilitet og frihed valgte vi at leje vores egen bil i vores uge i Georgien. Vi bestilte på forhånd gennem Discover Cars, delte vores flyinfo, og så stod der ellers en venlig repræsentant fra biludlejningen klar til at tage imod os og overlevere vores bil. Vi valgte at tilkøbe fuld forsikring til 15€ om dagen. Det var penge godt givet ud – for det er hektisk at køre i Georgien.

Mange sider skriver, at det kan være kaotisk og svært at køre i Georgien. Der er køer og gadehunde på vejen, nogle steder store huller og desuden bjergkørsel. Det gik super for os – men er man utryg bag rattet, skal man nok genoverveje, om man har mod på at køre selv. Foretrækker man en lokal chauffør, er det nemt og billigt at booke efter behov. Vil du køre til bjergene og afsides, særligt i vintersæsonen, gør du klogt i at leje en firhjulstrækker.

Prisniveau i Georgien

Georgien er en budgetvenlig rejsedestination, især sammenlignet med Vesteuropa eller New York, som jeg så gerne rejser til (DYRT!). I Georgien kan du nemt finde gode hoteller til omkring 300-500 kroner pr. nat, og spiser du ude, kan du få en lækker middag med vin for under 150 kroner pr. person. En kop kaffe eller en øl koster typisk omkring 10-15 kroner. Transport er også billig – en dagsleje af bil kan fås fra ca. 200 kroner, og benzinen er væsentligt billigere end i Danmark. Generelt får du rigtig meget for pengene her, hvilket gør Georgien til en attraktiv destination, hvis du ønsker en spændende oplevelse uden at sprænge budgettet.

Nem kortbetaling næsten alle steder

Overraskende nok tager langt de fleste steder kort i Georgien. Vi oplevede kun to gange ikke at kunne betale med kort – på madmarkedet i Kutaisi og svævebanen i Kutaisi.

Første stop – Kutaisi, en af verdens ældste byer

Kutaisi er en af de ældste byer i verden, samt den tredjestørste by i Georgien og var vores første stop. Efter tre timers tidsforskel fra Danmark landede vi sidst på eftermiddagen, fik vores bil, checkede ind på vores hotel, Communal, hvilket gav os en god anledning til at strække benene og opleve byen lidt inden aftensmad. Aftensmad spiste vi på virkelig lækre Doli, hotellets restaurant, og mærkede for første gang Georgiens next level gæstfrihed. Samme gæstfri oplevelse fik vi også på vinbaren, Sapere. Kutaisi er en charmerende, lidt slidt, men alligevel hyggelig by med brostensbelagte gader og masser af liv.

Her kan du finde andre gode hoteller i Kutaisi.

Her skal du spise i Kutaisi

Sapere – En hyggelig restaurant beliggende i et historisk hus med smuk brændeovn og andre unikke detaljer. Her er fokus på lokal georgisk mad, snacks der passer til vin – alt tilberedt med friske råvarer og et kæmpe vinkort. Her kan du smage traditionelle retter som khachapuri (ostebrød) og khinkali (dumplings) i moderne fortolkninger. Prøv deres hjemmelavede vine – det er en oplevelse i sig selv.

Doli denne restaurant kunne på mange måder også ligge på Nørrebro. Fra loftet hænger en kæmpe rispapirslampe (måske HAYs udgave?), og her er bare smart. Menuen byder på lækker georgisk mad og et kæmpe vinkort.

Sisters – et vildt sted med mega-højt til loftet – restauranten ligger på 1. salen i det, der ligner en historisk bygning, men jeg fandt ikke ud af, hvad bygningen tidligere har huset. Nu driver to søstre denne magiske restaurant. Er du heldig, kommer du til middag, mens georgiske musikanter spiller op til fest, og der bliver serveret klassiske georgiske lækre retter og god vin.

Black Tomato Kitchen – her nåede jeg heller ikke forbi på denne tur, men deres gårdhave ser magisk ud, så det er på listen over steder, jeg skal nå næste gang.

Palaty – her nåede jeg ikke selv forbi, men der ser meget yndigt ud.

Det skal du opleve i Kutaisi

Svævebane over byen op til forlystelsespark – I Georgien er de vilde med svævebaner. Få en fantastisk udsigt over Kutaisi ved at tage svævebanen, som fører dig op til en lille forlystelsespark på en bakke. Det er en sjov og anderledes måde at se byen fra oven. Billetter til svævebanen kan kun købes kontant.

Bagrati-katedralen – Denne ikoniske katedral stammer fra det 11. århundrede og troner smukt over byen. Bagrati er en vigtig del af Georgiens kulturarv og byder på en betagende udsigt over Kutaisi og floden Rioni. Her kan du gå op fra Kutaisis bymidte, og det er en fin tur.

Madmarked – Oplev Kutaisis autentiske atmosfære på det lokale madmarked. Her kan du gå på opdagelse blandt farvestrålende frugter, krydderier, ost og georgiske delikatesser. Et perfekt sted at få en smagsprøve på de lokale råvarer og måske tage lidt med hjem. Her får man virkelig oplevelsen af, hvor anderledes Georgien er, særligt hvis man forsøger at sammenligne dette farverige marked med Københavns Torvehallerne.

Gelati kloster – En kort køretur fra byen finder du det UNESCO-beskyttede Gelati Kloster, som er en arkitektonisk perle fra det 12. århundrede. Det er kendt for sine smukke freskomalerier og historiske betydning som kulturelt og religiøst center i Georgien.

Hvis du har mod på mere natur og tid i overskud, kan du køre til Motsameta klosteret der byder på smuk udsigt samt naturstederne Okatse canyon og Martvili canyon.

Forladt sanatorium – min veninde der også er vild med Georgien tippede om Tskaltubo – et forladt sovjetisk sanatorium, som er vildt at opleve. Det har jeg til gode, men ville tippe om det alligevel. Læs mere her.

Baia’s Wine – Rundvisning og frokost hos familie der producerer vin

Fun fact: Georgien er vinens fader og verdens ældste vinproduktion. De har produceret vin i over 8.000 år. Traditionelt opbevares vinen i store lerkrukker kaldet qvevri, som graves ned i jorden.

Derfor, meget passende, var vores første stop videre fra Kutaisi til vindistriktet i området, Imreti, til rundtur og frokost hos Baia’s Wine, et tip jeg fik på Instagram. Sikke en oplevelse! Her driver en familie vinproduktion gennem fem generationer, og nu varetager de to døtre størstedelen af arbejdet, der blandt andet har resulteret i international anerkendelse (den ene søster er på Forbes’ 30 under 30 liste og de har været med i en time-lang dokumentar på tysk/franske Arte og meget mere).

Søstrenes far tog imod os, viste os rundt på deres vinmark og fortalte lidt om georgisk vin. Derefter var det tid til frokost – som uden sammenligning var det bedste måltid vi fik hele ugen – og de andre måltider var også skønne. Vegetarretter, lokale friske grøntsager, valnødder, brød, åh, en drøm. Hertil smagte vi tre af Baia’s Wine forskellige vine og endte med at købe tre flasker med herfra. Baia’s Wine eksporterer vin til masser restauranter i Vesteuropa og USA, og det var virkelig en speciel og minderig oplevelse at besøge dem.

Videre til Kashkti-søjlen

Har du set DR-programmet, Nul Stjerner, på deres tur til Georgien, kender du til dette sted. På toppen af en 40 meter høj kalkstenssøjle i Imereti-regionen bor en munk alene. Han klatrer op og ned af søjlen ved hjælp af en metalstige. Katskhi-søjlen, en imponerende kalkstensmonolit, står alene midt i landskabet. Her boede vi nogle meter fra søjlen i en lille, rustik hytte med udsigt til søjlen, og det var så hyggeligt og afslappende. Det er et af de steder, der nærmest føles spirituelt og meget vildt at besøge – så anderledes. Katskhi er bedst besøgt sidst på eftermiddagen, når solen begynder at gå ned og kaster et gyldent lys over landskabet.

Bjerge, svævebaner og kulminer i Tjiatura

Dagen efter kørte vi til Tjiatura, en gammel mineby, der engang var kendt for sine svævebaner, som blev brugt til at fragte minedriftarbejdere op og ned af bjergene. Byen føles lidt som en tidslomme med dens gamle industriarkitektur og forladte bygninger. Hvis du er til off-the-beaten-path oplevelser, vil du elske Tjiatura. Der er lidt råt, lidt grimt, men også fascinerende på sin helt egen måde, og den vestlige verden føles meget, meget langt væk. Vi kørte igennem (her var snestorm) og besøgte en forladt svævebanestation, Chavchavadze. Har du lyst, kan du opleve mere udsigt ved at tage en af de helt nye svævebaner op over byen. Tæt ved Tjiatura ligger også et lille kloster, Mghvimevi Kloster, hugget ind i en bjergside. Meget smukt.

Videre til Gori, Stalins fødeby

Gori er bedst kendt som fødebyen for Stalin, og her gjorde vi et kort stop, fordi byen lå på vores vej. Det virkede mærkelig at besøge en by, der er kendt som fødeby for en diktator. Vi tager heller ikke til Østrig for at besøge Hitlers fødeby. Vi gik en kort tur her, besøgte byens plads, hvor der ligger et Stalin-museum, hvor hans barndomshjem desuden står. Her plejede også, frem til 2011, at være en statue af Stalin. Denne blev fjernet i nattens mulm og mørke og ligger i dag smidt på en hemmelig byggeplads et sted i området. Den finder de også i Nul Stjerner. Det havde vi ikke held med.

Min veninde tippede om restauranten KE&RA i Gori, ejet af mor og søn. Den ser hyggelig ud!

Den imponerende huleby, Uplistsikhe

Fra Gori gik turen videre til Uplistsikhe, en gammel huleby udhugget i klipperne. Uplistsikhe er en af de ældste bosættelser i Georgien, med en historie, der strækker sig tilbage til I-II årtusinde f.Kr. Så vildt. Dette var en af turens højdepunkter for mig! At gå rundt mellem de gamle klippehuler, der engang husede en hel civilisation, føltes som en rejse tilbage i tiden. Tag gode sko på, for der er mange ujævne stier, men det er det hele værd for udsigten over floden og de omkringliggende bjerge.

Georgiens hovedstad, Tbilisi

Så nåede turen til Tbilisi, en by jeg har villet besøge i mange år. Jeg havde høje forventninger til Tbilisi, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Byen er en smuk blanding af gammelt og nyt, med hyggelige caféer, farverige bygninger, dybe baggårde, skjulte perler og moderne arkitektur. Der er også en mere politisk side af Tbilisi, som er interessant at opleve – med masser anti-russisk grafiti og statements på restauranter og caféer, som både er uhyre trist og spændende at vidne.

Vi havde 2,5 dage i Tbilisi, og det var en god mængde tid, men jeg kunne snildt have brugt endnu længere der.

Hoteller i Tbilisi

Der er et væld af virkelig skønne hoteller i Tbilisi. Disse faldt jeg over, og de ser dejlige ud:

Find flere hoteller i Tbilisi her. 

Det skal du opleve i Tbilisi

Tbilisi er sådan en by, hvor man mest af alt bare skal gå rundt, komme på afveje, tage afstikkeren, snuse stemningen, luften og duften ind. Lade dig opsluge af dens unikke atmosfære. Stop ved hyggelige caféer, kig ind i små butikker, og lad dig overraske af byens skjulte hjørner. Tbilisi er fyldt med små overraskelser og charme på hvert gadehjørne. Særligt bydelen Vera er hip. Dog byder byen også på specifikke oplevelser:

Svovlbade (Abanotubani)

Tbilisis berømte svovlbade i bydelen Abanotubani er et absolut must. De naturlige varme kilder har været brugt i århundreder og er perfekte til at slappe af efter en dag med sightseeing. Besøg et af de historiske badehuse for en autentisk georgisk oplevelse. Vi besøgte Gulo’s Thermal Spa og fik et baderum for os selv i en time + to gange skrub for omkring 500 kroner og kom bløde og møre ud derfra.

Den gamle bydel

At udforske den gamle bydel er som at træde tilbage i tiden. De smalle brostensbelagte gader, farverige balkoner og charmerende bygninger skaber en stemning, du ikke må gå glip af. Besøg også Narikala-fæstningen for en fantastisk udsigt over byen.

Free Walking Tour – Backstreets of Tbilisi

En gratis gåtur gennem Tbilisis baggader er den perfekte måde at få en introduktion til byen. Min veninde anbefaler varmt denne guidede tur med guiden Zura. Hun skriver: “Vores guide, Zura, var en stjerne – han var fantastisk til at dele Tbilisis historie og besvare alle spørgsmål med stor entusiasme og give et helt unikt og personligt indblik i byen.” Turen giver dig mulighed for at opleve skjulte perler og få indblik i byens rige kultur og historie. Du kan tilmelde dig her: Tbilisi Free Walking Tours.

Dry Bridge Market

For dem, der elsker antikviteter og skattejagt, er Dry Bridge Market stedet at gå på opdagelse. Her kan du finde alt fra sovjetiske memorabilia til unikke kunstværker og håndlavede smykker. En fantastisk måde at få et indblik i Tbilisis kreative sjæl. Vi kom tomhændende hjem fra markedet, men det var sjovt at gå på opdagelse.

Stedet man kunne købe sig fattig – Boygar’s

Er du til shopping og særligt den dyre slags, bør du smutte forbi Boygar’s. Her er alle de dejlige brands – Loewe, Jacquemus etc etc etc. Meget smuk butik hvor man nemt kunne købe sig fattig.

Det store madmarked (Dezertiri Market)

Tag forbi Dezertiri Market, Tbilisis største madmarked, for en autentisk lokal oplevelse. Her kan du købe alt fra frisk frugt og krydderier til lokale oste og hjemmelavet syltetøj. Markedet er livligt, farverigt og fuldt af lokale smagsoplevelser.

Occupation Museum (Sovjetisk besættelsesmuseum)

Få indblik i Georgiens historie med Occupation Museum, som dokumenterer landets tid under sovjetisk besættelse. Udstillingen er både rørende og informativ og giver en dybere forståelse af, hvordan sovjetstyret påvirkede landet.

Museer Georgian National Museum + Georgian Museum of Fine Arts

Besøg Georgian National Museum for at opleve landets rige kulturarv gennem kunst og historiske genstande. Museet huser både klassiske og moderne georgiske værker samt arkæologiske fund, der strækker sig tusinder af år tilbage. Er du mere til kunst, så vælg Georgian Museum of Fine Arts.

Lower Station of Mtatsminda Cable Car, Dzveli Tbilisi

Tag svævebanen fra Lower Station of Mtatsminda Cable Car i den gamle bydel (Dzveli Tbilisi) for en fantastisk oplevelse, der giver dig en betagende udsigt over hele Tbilisi. Svævebanen fører dig op ad Mtatsminda-bjerget, hvor du kan udforske Mtatsminda Park, en populær forlystelsespark og udsigtspunkt. Turen er ikke kun en sjov måde at komme op ad bjerget på, men giver også en uovertruffen panoramaudsigt over byen og floden Kura. Svævebanestationen er centralt placeret i den gamle bydel, hvilket gør det til en let tilgængelig oplevelse, når du udforsker Tbilisi. Svævebanestationen har været lukket i mange år indtil den i oktober 2024 åbnede i ny, smuk, renoveret udgave.

Her skal du spise og drikke i Tbilisi

Altså, altså, magen til undervurderet hovedstad – særligt når d et kommer til udvalget af smarte, dejlige, lækre caféer, barer og restauranter. Listen over steder jeg besøgte eller ville besøge er lang, så derfor vil jeg blot liste stederne op og så lade det være op til dig, hvor du vil hen. Stederne der for alvor er et must, skriver jeg lidt længere om. Her kan du også finde masser lækker Tbilisi mad-indhold og inspo.

Kaffe, morgenmad + i Tbilisi

  • Pulp – Hip cafe hvor alle de smarte starter deres dag. The Barn kaffe fra Berlin, lækkert bagværk og madretter – åben morgen til aften.

¨

  • Stamba – Et fuldstændig vildt sted i Tbilisis smarte bydel, Vera. Stamba er et helt kompleks, der ligger i et gammelt avistrykkeri – den vildeste bygning. Her finder du et meget smukt hotel, co-working, vinbar (Warehouse), morgenmad (Cafe Stamba), corworking, et museum, en lille butik og en boghandel. Et kæmpe must at besøge – jeg havde lyst til at flytte ind!

  • They Said Books – Bogcafé med gode bøger og god kaffe.
  • Shave Coffee – Populært kaffested med minimalistisk stil.
  • Chernyi Cooperative Coffee Roasters – Lokalt risteri med specialkaffe.
  • Daily Grind – Perfekt til morgenkaffe og småretter.

  • Movo Maisi – en skjult gårdhave der holder åbent fra morgen til aften. På morgenmadsmenuen finder du “CPH breakfast” med brød og æg. Lidt sjovt.
  • Bagelin – Stedet for friske bagels og god kaffe. Ligger skjult i en baggård og er sjov at finde.

  • Fabrika – Kultur- og cafécenter med kreativ atmosfære, absolut besøg værd og godt sted at slå sig ned i en af de mange sofaer.

Barer + snacks i Tbilisi

  • Snobs – Smuk vinbar på 1. salen i en gammel lejlighed. Kæmpe udvalg af god vin.
  • Dadi Wine Bar – Vinbar med lokale vine og snacks.
  • Bu&Khari Wine Bar and Shop – Vinbar og butik, perfekt til vinsmagning.
  • 8000 Vintages – den vildeste vinbar med kæmpe kæmpe sortiment af georgisk vin. Her kan du selvfølgelig finde Baia’s Wine – og så har de endda lige åbnet butik og bar i Berlin!
  • Nono – vin-, cocktail, og snack-bar, der får det til at føles som om, man er i Madrid. Sødeste service!

Restauranter i Tbilisi

  • Dalood Cafe – Lækker café i en stilren atmosfære.
  • Weller – Middag i hyggelige rammer, moderne menu.
  • Honoré – Fin restaurant med fokus på sæsonens råvarer.
  • Saghigino – Populært spisested med traditionel georgisk middag.
  • Shavi Lomi – Klassisk georgisk mad med moderne twist.
  • Littera – Middag i en smuk gårdhave, georgisk-inspireret køkken.
  • Ninia – Charmerende sted for middag i en lokal atmosfære.
  • 808 – Funny-looking asiatisk lille spisested med sjove retter.

  • Slink Cafe – Meget yndig café i et drivhus med god stemning og kaffe midt i en smuk park. Her sad vi skønt i efterårssolen.
  • Café Leila – Unik indretning og georgiske specialiteter.
  • Iasamani – Elegant restaurant også i en gammel lejlighedsbygning, hvor borde og stole er smukt placeret i de gamle, detaljerige rum med klassisk georgisk stemning og skøn mad.

Som du kan se, er du til mad, kaffe, smarte, lækre spisesteder, er Tbilisi spækket med dem. Listen er endda meget længere, men jeg måtte begrænse mig.

Oplevelser rundt om Tbilisi – røde bjerge og hygge

De røde bjerge / regnbuebjerge

Phew. Så var det tid til en tur væk fra Tbilisi. Jeg havde store forventinger om en tur til de magiske røde bjerge, jeg havde set vild content af – også kendt som regnbuebjergene, cirka 1,5 times kørsel fra centrum. Dog viste det sig, at de var nær umulige at nå med vores lille lejebil uden firhjulstræk – og medmindre vi ville på en 10 km vandretur. Jeg vil dog stadig anbefale det, for det var noget så smukt – og som billederne viser, kommer man rigtigt frem, venter der en vild oplevelse. Se mere info her fra en, der faktisk nåede frem. Når du frem, kan du også opleve David Gareji klosteret, et helt unikt klosterkompleks fra det 6. århundrede. Det er hugget ud af en klippe og omgivet af ørkenlandskab.

Middelalderbyen, Sighnaghi

Et andet tip hvis man vil på tur fra Tbilisi er at besøge Sighnaghi, en charmerende middelalderby beliggende på en bakketop i Kakheti-regionen. Byen er kendt som “kærlighedsbyen” og byder på smalle gader, pastelfarvede bygninger og en fantastisk udsigt over Alazani-dalen og Kaukasus-bjergene. Det er den perfekte dagstur, hvor du kan slentre rundt, nyde georgisk mad på en lokal restaurant og udforske byens gamle mure og tårne.

Kakheti, endnu mere vin i dette vindistrikt

Har du ikke fået nok vin i Imereti hos Baia’s Wine, kan du besøge Kakheti, Tbilisis nærmest vindistrikt og et af Georgiens vigtigste. Her kan du besøge traditionelle vingårde, smage på lokale vine og lære om landets 8.000 år gamle vintraditioner. Flere vingårde tilbyder rundvisninger, hvor du kan smage vin direkte fra qvevri, de traditionelle lerkrukker, som vinen fermenteres i.

Mtskheta – Georgiens tidligere hovedstad

Kun 30 minutters kørsel fra Tbilisi finder du Mtskheta, en af Georgiens ældste og mest hellige byer. Byen var tidligere hovedstad og er i dag på UNESCO’s verdensarvsliste. Her kan du besøge Svetitskhoveli-katedralen, som er kendt for sin imponerende arkitektur og historiske betydning. Derudover må du ikke misse Jvari Monastery, et kloster fra det 6. århundrede, der ligger på en bjergtop med en betagende udsigt over floderne Aragvi og Kura. Klosteret er et mesterværk af middelalderlig georgisk arkitektur.

Luksus overnatning i naturen og lækker mad

Havde jeg haft nogle flere nætter i Georgien, var jeg kørt på luksusovernatning på et af de her smukke steder. I Danmark og Sverige holder jeg vildt af at tage på en afslappende slags staycation – og hvem vidste, at Georgien bød på noget lignende? Min research blev til et lille rabbit hole og jeg fandt altså fem steder, der ser helt vidunderlige ud, og hvor jeg godt gad at tage en overnatning eller to, slappe af i den smukke natur og spise lækker lokal sæsonbaseret mad, der er groet i baghaven. Se selv:

Tur til Kazbegi bjergene

ÅH. Et af de smukkeste steder, jeg har været i mit liv. Vi sluttede vores tur af med en køretur op til bjergene i Kazbegi. Efter tre timers kørsel fra Tbilisi (med mange smukke udsigter og stop på vejen) blev vi belønnet med en betagende udsigt over Gergeti Trinity Church og Mount Kazbegi. Vi boede på det ikoniske Rooms Hotel Kazbegi, hvor udsigten fra terrassen, loungen, restauranten, spaen og vores værelser nærmest tog pusten fra os. Glem ikke at tage en tur i hotellets wellness-afdeling med stor pool og sauna efter en lang dag med udforskning.

Fra Rooms’ hotels store lobby og lounge og all day hang out spot, er der den vildeste udsigt til bjerget Kazbegi, der er over 5 kilometer højt og desuden det femtehøjeste bjerg i Europa. Og hvad måske er endnu vildere, er man her blot en håndfuld kilometer fra grænsen til Rusland. Derfor også mange russiske lastbiler og turister, hvilket virker helt mærkeligt i denne tid.

Tak for denne gang, Georgien og på gensyn

Fra Kazbegi og tilbage til Kutaisi var køreturen lidt over fem timer. Det var langt at køre for at nå til bjergene, men vi blev enige om, at det var det hele værd. Og her sluttede vores tur til Georgien med en sidste overnatning i Kutaisi samt middag og et fint på gensyn til det fantiske land. Her er mine varme anbefalelser til at opleve Georgien – jeg tog gerne af sted igen i morgen. Jeg håber, at du kan bruge min guide til Georgien!

4 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.