Den ultimative guide til Porto

Bom vindo á den ultimative guide til Porto.

Portugal har absolut vundet mit hjerte som rejsedestination. Jeg har nu været i landet tre gange og besøgt både flere byer, hav, natur og oplevet Portugal i både sommer- og vinterklima. Portugal er bare skønt, og det samme kan jeg nu sige om landets anden største by, Porto. Portugiesere er de skønneste, mest imødekommende mennesker, maden er fantastisk (særligt hvis du er til sardiner og andet fisk), og så er det billigt for danskere at være i Portugal.

Jeg er netop hjemvendt fra fire dage spækket med hygge og gode oplevelser i den farverige by, Porto. Det er der kommet denne ultimative guide til Porto ud af. Her kan du læse om, hvad du skal opleve i Porto, hvor du skal spise i Porto, hvor du skal drikke kaffe i Porto, og ikke mindst, hvor du skal bo i Porto. Jeg håber, du nyder denne ultimative guide til Porto.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Her skal du bo i Porto 🛏

Jeg tipper nedenfor til et hotel med perfekte hotellejligheder. Det kan anbefales! Skulle det være fuldt booket, eller drømmer du om noget andet, kan du finde en oversigt over andre overnatningsmuligheder i Porto her. (reklamelink)

B28 Apartments 

Midt i Portos hjerte og den del af byen, du allerhelst vil bo i for at få det optimale ud af din tid her, ligger det familieejede B28 Apartments. Jeg samler på fede og anderledes hoteloplevelser rundt i verden, og B28 hører klart til i denne kategori.

B28 ligger i en klassisk, meget smuk, Porto-bygning fra det 18. århundrede, der er typisk for byens historiske område. Hele bygningen har gennemgået en gennemgribende renovering, der tog flere år, og det er resultatet af denne, man som gæst hos B28, nyder godt af.

B28 byder på syv forskellige hotellejligheder med den fineste indretning, der både passer til familier med børn, kærestepar, vennepar og grupper. De har allesammen køkkener, der er udstyret med det mest nødvendige, så du kan starte dagen med morgenmad og kaffe, tage siesta med kaffe og kage eller endda nyde en hyggelig aften i hjemlige omgivelser. The, kaffe og krydderier står klar i skabene, og desuden bliver der hver morgen afleveret den fineste morgenmad ude foran døren, som man så selv laver på ægte hyggemaner. Vores indeholdt kombucha, lækkert brød, hjemmelavet kvædemarmelade, friske æg, yogurt, vegansk mælk og smør. Morgenmaden er lækker og økologisk, og det skaber ekstra hygge at kunne starte dagen med morgenmad på sengen eller ved spisebordet i den skønne ferielejlighed.

B28 – Den fineste udsigt over Porto

Udsigten fra samtlige af B28s hotellejligheder er sublim. Man kan se byen, dens vigtigste seværdigheder og ikke mindst floden, Duoro, der løber tværs gennem Porto, hele vejen gennem Portugal og Spanien. Derudover gør hotellets centrale beliggenhed, at du kan gå alle vigtige steder hen. Et af hotellets trækplastre er også, at de er medlem af Pretty Hotels, en global platform, der samler de fineste hoteller over hele verden. B28 har netop også været nævnt i Conde Nast, et af verdens bedste rejsemagasiner.

Hotellets managere gjorde ekstra meget ud af, at jeg havde et skønt ophold. De gav alle deres bedste personlige og lokale anbefalinger, som også er en del af denne guide, og så var de skønne mennesker. B28 har i den grad mine varmeste anbefalinger som hotellet, du skal booke, hvis du skal til Porto.

B28, Rua de Belomonte 28

Her skal du spise morgenmad i Porto 🥐

Epoca – byens smarteste sted til morgenmad

Epoca er byens smarteste café, der byder på morgenmad, frokost og god kaffe. Bag caféen står et hold seje kvinder, der står i køkkenet og kreerer skønne retter, der både er en fryd for ganen og for øjet. Desuden er Epocas menu vegetarisk. På den finder du blandt andet den skønneste havregrød med kokosmælk, mandelsmør og citronolie. Det lækreste surdejsbrød med hummus eller røræg. Skønne kager. Matcha latte. Boghvedepandekager. Åh, det hele var så skønt, at jeg overvejede at besøge Epoca endnu en gang for at nå hele menuen igennem. Desuden er caféens indretningen som skabt til et Instagram-post.

Epoca, Rua do Rosário 22

Tia Tia – Naturvin, smukke retter og LP’er

At træde ind i Tia Tia er næsten som at træde ind i nogens (meget pæne!) hjem – eller i hvert fald et hjem man godt gad at bo i. Her er åbent for både morgenmad, frokost og aftensmad, men det er vigtigt at tjekke åbningstiderne først, da de varierer. Det samme gør menuen hos Tia Tia, der består af de mest friske og lokale grøntsagsbaserede råvarer. Jeg smagte blandt andet hjemmestegt naanbrød med friske svampe og æg, aubergine med yogurtdressing og den lækreste torsk. Til dessert fik jeg en skøn kage med chokolade og nødder og tørrede figner toppet med portvin. Så bliver det ikke mere Porto.

Tia Tia, Rua do Almada 501

Early – Bagværk og en sublim morgenmadsmenu

Er du kæmpe morgenmadsfan, er Early stedet for dig. Det er jeg, så Early ramte helt plet. Early serverer desuden morgenmad dagen lang, så vågner du sent med tømmermænd, eller craver du blot morgenmad op ad eftermiddagen, er der råd for det. Udover at Earlys rammer er noget så smukke, så laver morgenmadsrestauranten bagværk, der kan overvinde selv en dansker, der er vant til godt bagværk. På menuen finder du, udover bagværk, friske juices, god kaffe og forskellige lattes såsom gurkemejelatte, også lækre retter. Du kan få æg i alle afskygninger, kold risengrød med kokosmælk og brune ris (den var jeg stor fan af!), chiagrød, ost, surdejsbrød, frugt eller du kan bygge din egen menu ud af de mange muligheder for side orders. Hvordan end du kan lide din morgenmad, så har Early løsningen.

Early, Rua dos Bragas 374

Her skal du drikke kaffe i Porto ☕️

Combi – Her får du byens bedste kaffe, der bliver ristet i caféen hver uge. Combi blander desuden deres egen kaffe af favoritbønner fra forskellige lande.

So Coffee Roasters – Her bliver kaffen både ristet og serveret, og der er skønt at sidde i caféens lyse lokaler med god stemning.

Manna – Den hyggeligste café med lokal stemning, hvor der, udover god kaffe, også bliver serveret smukke morgenmads- og frokostretter.

Hvis du leder efter flere gode thirdwave-kaffesteder i Porto, kan du tjekke denne guide ud.

Her skal du spise middag i Porto 🍽

Tapabento – retter med inspiration fra hele verden

Tapabento er et af byens populære spots, der har åbent til både frokost og aftensmad. Inspireret af retter fra hele verden men med portugisisk ophav byder menuen på pinchos med hummus, tuntartar, kartoffeltortilla, forskellige risottoer og andre lækkerier. Her hersker en skøn stemning, og Tapabentos duge og servietter er en oplevelse for sig.

Tapabento, Rua da Madeira 222

Taberna Dos Mercadores – anbefalet af Monocle

Her får du udelukkende portugisiske specialiteter, hyggelig stemning og god vin. Fisk og skaldyr dominerer menuen. Det er et must, at du prøver deres grønne salat, hvor det er nemt at smage, at maden består af de friskeste råvarer. Derudover går du ikke galt i byen med stedets torskecroquetter og blæksprutte med ris. Taberna Dos Mercadores er anerkendt af The Monocle, hvilket i sig selv er nok argument for at opleve restauranten. Du bør bestille bord, særligt hvis du vil sidde inden for.

Taberna Dos Mercadores, Rua dos Mercadores 36/38

Adegas Nicolau – lokale specialiteter

Med kig til floden Duoro ligger Adegas Nicolau, der er en anden lokal favorit, som familien bag B28 hotellet også holder meget af. Her bliver også serveret portugisiske specialiteter, som man ikke kan få for meget af på en tur til Porto. Grillede sardiner, blækspruttesalat, torskecroquetter, vino verde som er portugisisk hvidvin fra Nordportugal, og til dessert, et væld af portugisiske desserter med et glas portvin til. Du bør bestille bord, særligt hvis du vil sidde inden for.

Adegas Nicolau, Rua de São Nicolau 1

Café Vitória – smukke omgivelser og hæng-ud-stemning

Et all day hang out spot, som er populært blandt de yngre, hippe portugiesere, og med god grund. Her går stemning, smag og stil op i en højere enhed. Du kan komme forbi til kaffe og hænge ud bagerst i caféen, hvor der er den skønneste indehave med stort, smukt glasparti. Du kan også nyde cocktails eller gå på opdagelse i madmenuen, der byder på den fineste osteanretning med portugisiske oste og mange andre lækkerier.

Café Vitória, Rua de José Falcão 156

A Cozinha Do Manel – lokal charme og generøse portioner

Så bliver det ikke mere lokalt – hos A Cozinha Do Manel nyder portugieserne selv store, generøse portioner af lokal mad, der bliver serveret family style til bordet, så der er lagt op til ægte hygge. Servicen er personlig og noget så venlig, og maden spiller. Særligt hovedretterne, hvor langt de fleste bliver serveret med ‘punched potatoes’, der er stegt i masser olie, så de er sprøde uden på og bløde inden i – en himmerigsmundfuld, og selvom jeg var stuvende mæt, kunne jeg ikke holde mig fra kartoflerne.

A Conzinha Do Manel, Rua do Heroísmo 215

Det skal du opleve i Porto 🇵🇹

Porto er først og fremmest en skøn by, der byder på masser af dejlige oplevelser. Det er en lille by, så det er nemt at være på gåben fra attraktion til attraktion, hvilket også gør, at du kan opleve meget af det, byen har at byde på, på blot et par dage. Her er 11 must do-oplevelser til den ultimative guide til Porto, så du får de skønneste oplevelser på din tur.

Livraria Lello – Verdenskendt Harry Potter bibliotek

Har du tålmodighed til at stå i kø i en halv time, skal du opleve denne verdenskendte boghandel bygget i neo-gotisk stil. Den er mest af alt kendt, fordi det eftersigende var her, J. K. Rowling blev inspireret til at skrive Harry Potter. Det forstår man godt. Boghandlen er oldgammel, prydet med de mest fantastiske vindeltrapper, et glasloft og gamle, snedkerlavede bogreoler så langt øjet rækker. Det koster 5€ at komme ind i boghandlen, så det er næsten som at gå på museum, bortset fra at boghandlen også fungerer som reel boghandel. Er du en læsehest og fan af bøger, kan dine penge helt sikkert få ben at gå på herinde. Du kan se flere billeder af Livraria Lello her.

Livraria Lello, Rua das Carmelitas 144

Museu de Arte Contemporânea de Serralves – Moderne kunst og art deco

Serralves er Portos svar på vores Louisiana, og her får du flere oplevelser i én, og natur, kunst og arkitektur går hånd i hånd. Der er først og fremmest hovedmuseet, der byder på moderne kunst fra mindre kendte og kendte kunstnere såsom Ai Wei Wei og Miró. Derudover hører der en smuk skulpturpark til museet, som også er værd at opleve. Denne park fører til Serralves Villa, som er den del af museet, jeg var mest betaget af.

Serralves Villa er nemlig det fineste stykke arkitektur, en lyserød villa i unik art deco stil, der engang var hjem for en portugiesisk fyrste. Sidst men ikke mindst byder parken på ‘Treetop Walk’, en flot, 15 meter høj trægang, der løber langs trækronerne. Serralves ligger et lille stykke ude af byen, og det er en god idé at tage en Uber hertil fra Porto. Det koster cirka 6€. Adgang til museet, villaen og treetop walk koster 20€, 10€ for studerende. Museet byder også på en café og restaurant med en skøn terasse, hvor man sidder fabelagigt, særligt hvis solen skinner.

Serralves, Rua Dom João de Castro 210

Igreja do Carmo – Den berømte flisefacade

Har du virkelig været i Porto, hvis du ikke har fået taget et billede foran de ikoniske blå fliser? Næppe. Et besøg hos Igreja do Carmo er altså et must og selvfølgelig er den inkluderet i den ultimative guide til Porto. Den barokke kirke er ikonisk, mest af alt på grund af den helt specielle facade, der er prydet med blå fliser, men Igreja do Carmo er også smuk inden for. Har du dækket skuldrene til, kan du besøge kirken for et par euro.

Igreja do Carmo, Rua do Carmo

Palacio da Bolsa – Vild arkitektur og verdenskulturarv

Portos tidligere børs bygget i 1842 ligger midt i det historiske område, der er udpeget til verdensarvssted af UNESCO, og er bygget i neoklassisk stil. Palacio da Bolsa er et meget smukt sted og oplagt som baggrund til billeder. Det koster 10€ at besøge Palacio da Bolsa, 6,5€ hvis du er studerende, og børn under 12 år er gratis. Som besøgende skal man tage en guidet rundvisning på paladset, hvilket betyder, at du får ekstra portohistorie med på opleveren.

For 20€ kan du få frokost hos Palacio da Bolsa i stedets meget fine restaurantrammer, der indebærer forret, hovedret, dessert, vin og vand. Det er næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det oplagt at besøge Portos børs og lave et pitstop til frokost.

Palacio de Bolsa, Rua de Ferreira Borges

Matosinhos – Fiskerby ved Atlanterhavet 

En tyve minutters køretur fra Porto ligger fiskebyen Matosinhos, der er værd at besøge. Her kan du opleve en fantastisk solnedgang over Atlanterhavet, mens du spejder efter byens talentfulde ungdom, der er i fuld gang på deres surfboards. Du kan også tage en lang gåtur langs strandens boardwalk. Desuden bør du opleve byens fiske- og madmarked, Mercado de Matosinhos, hvor du kan opleve ægte portugisisk markedsstemning og slå dig ned for at spise den friskeste fisk. Derudover bør du spise frokost eller middag på den lokale perle, Salta o Muro, som vores hotelmanager anbefalede som sin favorit. Det var måske den bedste madoplevelse, jeg havde i Porto, fordi stemningen var så lokal. Jeg følte virkelig, at jeg havde fundet en perle. Maden var klassisk portugisisk med stegte sardiner, grøn salat, havbars og igen, de lækre punched kartofler.

Luis broen, solnedgang og portvin i Gaia

When in Porto, you gotta drink port wine. Gerne et glas om dagen. Alle Portos restauranter med respekt for sig selv, serverer portvin. Det er særligt en oplevelse at drikke den i Gaia, der ligger på den anden side af floden. Traditionelt set har portvinen, der produceres i Duoro-dalen været opbevaret i vinkældre i Gaia, så derfor er det her, vinen skal nydes. For at komme til den anden side af Porto, kan du gå den fine tur hen over Luis broen. Her får du den flotteste udsigt over Porto. Herfra kan du også nyde solnedgangen fra den store plæne, der ligger for enden af Luis broen, hvor du vil møde mange lokale, der har den samme ide.

Spis pastel de nata

Udover en portvin om dagen bør du også spise en pastel de nata om dagen. Pastel de nata er portugiesernes svar på en linse, og den smager skønt. Den koster en euro. De fås i langt de fleste bagerier og små caféer, som du kan finde på næsten alle gadehjørner. Et yndet sted at spise pastel de nata er hos Manteigaria.

Besøg togstationen São Bento

Den smukkeste togstation i verden? São Bento er et godt bud. Udover at være en fuldt ud fungerende togstation, så er den prydet med de kendte portugisiske flisefacader. De er så smukke, at man næsten bliver helt overvældet. 

Billede herfra

Tag sporvogn 22 igennem byen 

I Porto kører de skønneste, gamle sporvogne rundt i byen. Selvom de ligner noget fra en filmkulisse, så er de i vaskeægte brug som transportmiddel rundt i byen. Tag sporvogn 22 der kører en rute, der er oplagt for dig som turist at opleve. Turen koster 3,5€ og kører i ring. Den starter ved Carmo-kirken (den med den fantastiske flisefacade), som også skal opleves. En halv time senere har du set en masse vigtige steder i Porto og fået en sjov sporvognsoplevelse. Win win.

_______________________

Med denne ultimative guide til Porto har du altså alt, hvad du skal bruge til et par vidunderlige, uforglemmelige ture i Porto spækket med kunst, kultur og gode madoplevelser. Jeg håber, at du synes om min ultimative guide til Porto, og at du får nogle fantastiske oplevelser i byen.

2 comments

  1. Tak for gode hints til Porto! De har været brugbare også selvom, vi har ventet i kø op til 2 timer for et bord! Alligevel var det ventetiden værd! Tak for det!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.