Sådan læser jeg 40 bøger om året + boganbefalinger

Dette indlæg er sponsoreret af Gyldendal

Som jeg skrev i mit indlæg om mine sunde vaner, er jeg lidt af en læsehest. Det startede nærmest inden, jeg kom i skole og kunne læse rigtigt. Som lille pige kværnede jeg den ene bog efter den anden, og jeg kan huske en familieferie til Mallorca, hvor min kabinekuffert var proppet med bøger. Min mor måtte have mit tøj i sin kuffert.

Så kom computeren. Jeg fik min første bærbare i konfirmationsgave som 13-årig. En lyserød Dell-computer, og jeg var lykkelig. Facebook. I 9. klasse fik jeg min første iPhone. Så kom Instagram. Jeg startede i gymnasiet og var tvunget til at læse lektier og skrive opgaver. Alt dette gjorde, at jeg sjældent fik læst for sjov og hyggens skyld mere.

Ud med sociale medier og teknologi, ind med bøger

I 2016 besluttede jeg mig for, at nu ville jeg læse igen og meget mere. Det ambitiøse mål hed en bog om ugen, altså 52 bøger læst på et år. Min computer og telefon skulle være bandlyst fra soveværelset, og i stedet skulle jeg læse bøger. Det viste sig at køre på skinner. Jeg læser hver aften inden sengetid. Nogle gange er det kun 10 minutter, inden søvnen trænger sig på og jeg går kold. Nogle gang er det en hel time. Og andre gange er bogen så spændende, at jeg også læser i løbet af dagen. På den måde får jeg kværnet rigtig mange bøger, dog ikke 52 bøger på et år. Tallet er omkring 40, men det er jeg også meget tilfreds med, især i forhold til at tallet nok var på to bøger på et år, inden jeg satte mig for at læse igen.

Ikke nok med at jeg genfandt min læseglæde, så fungerede bogen også som en naturlig sovepille, som Netflix og det blå skærmlys altså ikke kan konkurrere med. Hvad det blå skærmlys egentlig gør ved vores søvn, kan du læse meget mere om på Videnskab.dk.

Masser fordele ved at læse bøger

Udover det er der en masse andre positive sideeffekter ved at læse bøger. Det styrker din mentale sundhed, fordi din hjerne bliver stimuleret og bedre til at huske ting. Du bliver klogere og mindre stresset, fordi det er et perfekt afløb til at koble af. Dit ordforråd bliver større, og du bliver bedre til sprog. Sidst men ikke mindst viser undersøgelser, at succesfulde mennesker læser mere end gennemsnittet. Ok, behøver vi flere fordele? Det er fedt at læse, punktum.

Tre gode tips hvis du vil i gang med at læse

Da jeg satte mig for at begynde at læse meget mere igen for fire år siden, lagde jeg en form for strategi. (Ja, jeg er ordensmenneske og elsker strategier og lister!). Her er hvad jeg har gjort.

1) Beslut dig for hvornår du vil læse

Jeg tror på, at vores valg i livet mest af alt handler om at prioritere. Vi har alle sammen 24 timer i døgnet. Hvorfor ikke prioritere bare 20 minutter på noget, der er godt for os? Da jeg satte mig for at begynde at læse, fandt jeg ud af, at det ville passe godt ind i min hverdag at læse, når jeg gik i seng. Prioriteringen var – ud med Netflix-serier og mindless scrolling på Instagram, ind med bøger.

På samme måde kan du måske finde et tidspunkt i din hverdag, hvor det vil passe dig godt at læse. Er det i toget på vej på arbejde? Er det en time om ugen, hvor du går på café med en lækker kop kaffe i den ene hånd og en bog i den anden? Eller er det, når du står tidligt op om morgenen? Find ud af hvad der passer godt ind hos dig og beslut dig for, at du vil begynde at læse.

2) Find bøger der passer til dig

Vi er alle forskellige og for at holde af at læse, er det væsentligt, at bogen passer til dig. Det skal gerne være en bog, der er så gribende, at du næsten ikke kan lægge den fra dig. Det er nemlig i den situation, at du for alvor finder læseglæden. Jeg er vild med socialrealisme og romaner, der er bundet op på verdenshistorie eller specifikke tidsperioder. Det er bøger såsom Tudemarie og Det lille hus på prærien, som jeg læste igen og igen som barn. Og Barndommens gade, Anne Franks dagbog og Liv og Alexander, jeg læste som ung teenager.

Find frem til hvilke typer bøger, der giver dig læseglæde. Hvis du ikke ved det, så handler det om at prøve dig frem, indtil du finder ud af hvilke temaer, der fænger dig. Der er masser steder, du kan søge inspiration til hvilke bøger, du skal kaste dig over. Det kan du gøre på bibliotekernes hjemmeside, på bog-blogs (se syv boganbefalinger nedenfor) og hos Gyldendal, der både har artikler om nye bøger samt en oversigt over alle deres udgivelser. Desuden kan du støtte de små, lokale boghandlere, der i den grad har brug for det.

3) Livet er for kort til bøger, der ikke fænger dig

Jeg er typen, der færdiggør alt, hvad jeg går i gang med. Det vil også sige, at hvis jeg var i gang med en bog, der bare ikke fængede mig, ville jeg tvinge mig selv til at læse den færdig. Jeg så det som spild af tid at have læst halvdelen, hvis jeg ikke færdiggjorde den. Og hvad nu hvis den blev god hen ad vejen og jeg gik glip af noget? Det har jeg droppet.

Livet er nemlig for kort til bøger, der ikke fænger dig. Og bare fordi en bog ikke fænger dig, betyder det ikke, at det er en dårlig bog. Det er nemlig så subjektivt. Har bogen ikke grebet dig i løbet af de første par kapitler, så læg den fra dig og grib en anden. Det er okay.

Syv anbefalinger af bøger jeg har læst på det sidste

1️⃣ Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup 

Lige en bog for mig der blander historiske begivenheder og skønlitteratur. Året er 1942 og Harriet, en dansk krigsenke, er på vej gennem det krigshærgede Tyskland, hvor hendes mand er blevet skudt. Hun har efterladt sine sønner på børnehjem i Danmark for at tage til München. Her flytter hun ind hos sin mands officerkollega og hans kone, der er del af den nazistiske overklasse. Her oplever hun krigen og nazismens grusomheder inde fra.

2️⃣ Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

“Marskpigen” Kya er 50’ernes amerikanske svar på Ulvepigen Tinke. En dag forlader hendes mor hjemmet for at undslippe den voldelige, alkoholiserede far, og hendes ældre søskende følger trop. Kya er efterladt i skuret med faren, der sporadisk og sjældent kommer hjem. Her vokser hun op alene i fattigdom, bliver udstødt af samfundet, men lever i stedet i symbiose med marsken og naturen, som bliver hendes fortrolige. Kya indleder romantiske forhold med byens skørtejæger, der en dag bliver fundet død. Romanen følger sagen, for har Kya noget med mordet at gøre?

3️⃣ Mit år med ro og hvile af Ottessa Moshfegh

I New York år 2000 bor den Columbia-nyuddannede, tjekkede, flotte og priviligerede hovedperson. Hun lever det gode liv på Manhattan finansieret gennem en stor arv. Alt er muligt i byen, der aldrig sover. At sove og slappe af er et tegn på svaghed. En dag bliver hun fyret og beslutter sig for at sove i et år, og hendes karikerede psykiater er begrejstret over ideen. Målet er at vågne op til et nyt liv.

4️⃣ Maria af Malou Aamund

Aamunds debutroman handler om to kvinder, der deler navn og alder, men er hinandens diametrale modsætninger. Den ene Maria er en pleaser, der føler, at hun er til for at gøre andres liv nemmere, som den underdanige mor og kone, der ikke har lært at sige nej. Den anden Maria er en hardcore businesswoman, der kører alle ned, der står på hendes vej. De to Mariaer illustrerer modsætninger, som de fleste kvinder kan finde i sig selv. Romanen handler om hvordan de valg, vi tager, påvirker vores liv.

5️⃣ Dukkehuset Tove Jansson

Forfatteren bag Mumi-serien udgav denne novellesamling i 1978. Det er nu første gang, at den udkommer oversat til dansk. De 12 noveller iagttager mennesker og spinder om temaet relationer, hvor kærlighed, jalousi og melankoli spiller roller hos novellernes hovedpersoner.

6️⃣ Undtagelsen af Christian Jungersen

På den fiktive afdeling, Dansk Center for Information om Folkedrab, arbejder romanens hovedpersoner, fire kvinder, sammen. De begynder at modtage dødstrusler på email og indser at deres job er livsfarligt. Hvor kommer truslerne fra, og hvorfor modtager de dem? Er der sket noget i deres fortid, som nu indhenter dem? Romanen modtog prisen De Gyldne Laurbær i 2004.

7️⃣ Normale mennesker af Sally Rooney

Har du ikke hørt om den prisvindende roman, Normale mennesker, eller set bogen på din Instagram, har du levet under en sten. Romanen er netop blevet filmatiseret i en serie, du kan se på DR. I Normale mennesker følger vi Mariann og Connell og deres hjerteskærende kærlighedshistorie, der bygger på temaer som klasseforskel, følelser og hvor svært det kan være at dele følelser og ikke mindst, hvordan følelser kan ændre sig på et splitsekund.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.