Syv ting jeg altid spiser i Berlin

Jeg er stadig i Berlin og nyder det i fulde drag. På trods af at vejret simpelthen er det værste, jeg nogensinde har oplevet i Berlin i august måned. Regn, kulde, torden, blæst, gråvejr. Det er helt normalt i Danmark, men i Berlin har jeg altså været vant til +30 grader i august. Jeg kan huske, da jeg flyttede herned for otte år siden den 1. august. Det var hedebølge i Berlin, temperaturen ramte 38 grader, og det var ulideligt at flytte ind på 4. sal i den hede. Det står den dag i dag stadig som et stærkt minde.

Og minder fra Berlin har jeg uendelige af. Jeg kender byen som min egen bukselomme, cykler den tynd uden GPS, oplever nye steder, genbesøger mine klassikere, mine favoritter, de steder jeg bliver ved med at vende tilbage til.

Og det er netop de steder, dagens blogindlæg handler om. Jeg har nemlig en håndfuld steder, jeg altid skal forbi, når jeg er i Berlin. Jeg joker med, at jeg faktisk skulle have kommission fra de forskellige steder, fordi jeg agerer en form for selvudnævnt ambassadør for dem. Det gælder især mit faste favorit-döner-spot, som jeg har talt så meget om, at mine venner møder hinanden der uafhængigt at hinanden og af mig, og at en af mine brors venner blev så forelsket i deres döner, at han en gang spiste der fire gange på en dag. Han havde godt nok tømmermænd, men alligevel.

Desuden kan du finde mange flere Berlin-insider-tips i min guidebog lige her ❤️

Nå, her er i hvert fald syv ting jeg altid spiser, når jeg er i Berlin

Döner hos Döner hos Döner Dach

Döner kan man få på hvert gadehjørne i Berlin. Og en tur til Berlin er ikke en rigtig tur uden en döner, et smukt sammensurium af blødt, ristet brød med dressinger, frisk salat, stegte grøntsager og protein. Når jeg er i Berlin, spiser jeg nok i hvert fald en döner hver uge. Dönere kan også til dels tilskrives som grunden til, at jeg aldrig blev god til at lave mad, da jeg flyttede hjemmefra. Det var både nemmere, hurtigere og billigere (på den korte bane) at spise sig mæt i en döner til 20 kroner end at lave mad selv.

Nå, jeg spiser altså ikke döner hvor som helst. Faktisk spiser jeg dem kun hos Döner Dach i forfærdelige men skønne Simon-Dach-Straße, der er Berlins svar på Sunny Beach i en gade. Jeg får den med halloumi og alle sovse (det er hemmeligheden), og det smager som en drøm. Derudover var Döner Dach det absolut første sted jeg spiste, da jeg flyttede til Berlin i 2013. En fin tilfældighed.

Bagel og cookie hos Shakespeare and Sons

Et andet sted jeg er kommet fast, siden jeg flyttede til Berlin. Stedet var oprindeligt en østtysk boghandel, der lukkede i 2013 og kort efter tog Shakespeare and Sons den over. De ærede den gamle butik med ikke at ændre på indretningen, stadig at sælge det fedeste udvalg af bøger, de fleste på engelsk, og så tilføjede de en café til boghandlen.

I dag er stedet altså en kombineret boghandel og café, der sælger de lækreste bagels og…hold på hat og briller…den bedste cookie du nogensinde vil smage.

Min faste bestilling hos Shakespeare and Sons er en cappuccino på havremælk og en ‘everything’ bagel med cream cheese. De fylder overdrevet meget cream cheese på, så det skraber jeg af, men er man stor fan af den slags, er det perfekt. Når jeg har venner med mig, deler vi en cookie, men den er lidt for stor og for farlig at spise ugentligt alene. Jeg har købt adskillige bøger her, og så tager jeg også tit min computer under armen og sidder her et par timer for at arbejde. Stemningen er bare skøn.

Vegansk asiatisk tapas hos 1990 Vegan Living

En nyere tilføjelse til min liste er denne restaurant, der er yderst populær. Den ligger med udsigt til Boxhagener Platz og byder på en kæmpe vietnamesisk-inspireret menu, hvor alt er vegansk. Det skræmmer dog langt fra kødædere væk, og jeg har både haft min farfar og papfarmor med med stor succes. Alle retterne er små og oplagte til at dele – jeg anbefaler, at man vælger tre retter per mand og deler dem. Mine foretrukne retter er deres forårsruller i alle afskygninger, både de friske og stegte.

Men derudover er alt på menuen lækker, og så er det fantastisk, at det er lavet helt uden animalske produkter. Kødet savner man slet ikke. Deres drinks er også vidunderlige, både dem med og uden alkohol. Det er et populært spisested så ventetid skal man være forberedt på. Et godt tip med mindre ventetid er at komme til frokost og ellers tage en af Berlins gode halvliters flaskeøl under armen. Det gør ventetiden lidt sjovere.

Burger hos Burgermeister

En berlinklassiker for mange, det vidner køen ude foran burgerbiksen i hvert fald om. Burgermeister holder oprindeligt til i dette gamle tissehus under Berlins ældste ubahn. Dog har stedet popularitet forårsaget kæmpe vækst, så nu er burgerstedet i det gamle tissehus blevet til en vaskeægte kæde med beliggenheder rundt i hele byen. Fordelen er, at de andre beliggenheder ikke har kø, men ulempen er, at tissehuset under togskinnerne er en stor del af oplevelsen.

Jeg ynder altså stadig at spise min Burgermeister-burger her, på trods på af køen. Burgerne er fantastiske – og selvom de er af mere klassisk art, er der selvfølgelig også en vegetarisk burger på menuen. Det er trods alt Berlin.

Kvark på Boxhagener Platz

Det er ikke en rigtig lørdag i Berlin for mig, hvis den ikke starter med en slentretur på det ugentlige madmarked på Boxhagener Platz. Det er et must. Parken bliver hver lørdag lavet til det skønneste marked med madboder, friske grøntsager, æg, lækre hjemmelavede produkter, god kaffe og stemning. Et sted jeg skal forbi er Kvarkbaren. Kvark er en fuldfed tysk yogurt, lidt som skyr men mere blød og cremet.

I Kvarkbaren laver far og datter et væld af kvark med forskellige smage. I et lille bæger kan man vælge tre smage. Jeg får for det meste hvid chokolade (det lyder mærkeligt, don’t judge, det er fantastisk), kokos og hindbær-tiramisu. Det er så godt. Som en krydsning mellem morgenmad og dessert. Jeg går hele ugen og venter på, at det er lørdag, så jeg kan få min kvark.

Sushi på King King

Jeg lærte denne restaurant at kende, da jeg arbejde i en butik lige ved siden af. Det var lange arbejdsdage, så i stedet for at cykle hjem og købe ind, lave mad eller skulle ud at finde noget, var den nemme løsning at stikke hovedet her ind i stedet. Og tak for det.

King King har en enorm menu, der byder på karryretter med ris, sushibowls, suppe og meget mere. Og så har de sushi – som jeg altid bestiller her. Deres ruller er ikke blot lidt ris med et stykke fisk på. Nej, som billedet indikerer, så er det nogle enorme, next level, ekstravagante ruller, der er pyntet med tomater, avocado, flammegrillet laks, chilimayo og jeg ved ikke hvad. Jeg ved bare, at det er helt igennem godt! (og billigt hvis vi sammenligner med priserne hos Sticks and Sushi).

________________________________________

Og det var så den guide. De syv ting jeg altid spiser i Berlin. Det er ikke nødvendigvis fordi, at restauranterne er fine, Michelin-anbefalede, eller byder på den lækreste indretning. Det er maden, der taler for sig selv. Og så gælder det også, at det ikke er mad, jeg kan få i København. Jeg håber, du synes om guiden med syv ting jeg altid spiser i Berlin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.