Den ultimative guide til Harzen og de små byer

Jeg har længe gerne ville opleve mere af Tyskland end bare Berlin og de andre større byer. Jeg mener nemlig, at Tyskland er undervurderet, for for de fleste danskere er det enten et land, man kører igennem for at komme til den anden side af Europa, eller også besøger man Berlin, Hamburg og Flensburg.

Så da muligheden for at crashe mine forældres efterårsferie bød sig, slog jeg til. Det er jeg glad for, at jeg gjorde. Turen gik til Harzen, en bjergkæde i midten af Tyskland, der går gennem flere af landets delstater. Harzen er en yndet turistattraktion for danskere, særligt pensionister, og der passede mine forældre og jeg jo lige ind i målgruppen. Ikke desto mindre satte vi kurs fra København mod Harzen, og små otte timer senere var vi fremme. Turen er på omkring 600 kilometer, men færgen var dyr, så vi røg over Jylland og havde en del stop på vejen, fordi Martha, vores hundehvalp på seks måneder, var med.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Om denne guide til Harzen

Nu har vi brugt tre overnatninger i Harzen-området og i byerne Goslar, Wernigerode og Quedlinburg, og det er der således kommet denne lille guide ud af. I guiden vil jeg dele de ting, jeg oplevede på mine tre dage i Harzen og i de små byer, og det jeg vil anbefale, så du kan få nogle dejlige oplevelser i området.

Jeg har fået bekræftet om Harzen: 

At Tyskland er undervurderet og byder på mere end blot Berlin – Harzen og de små byer er noget så smukke, og det føles næsten som at være med i et eventyr at gå rundt i de små eventyrbyer.

Det er et oplagt rejsemål til ikke blot pensionister, men til familier, unge, gamle, kulturglade, naturglade og dem med hunde. Her er masser af natur- og kulturoplevelser, og hunde er velkomne overalt i Tyskland (også på restauranter og caféer).

At denne del af Tyskland er langt fra Berlin og de andre storbyer, når det kommer til det kulinariske hjørne. Berlin er verdens veganske hovedstad. Samtlige restauranters menukort byder på veganske retter. I Harzen er ‘vegansk’ en by i Rusland, og de kigger på mig, som om jeg kommer fra en anden planet, når jeg spørger efter havremælk til min kaffe. Madmæssigt var Harzen altså lidt en udfordring, når man ikke spiser schnitzel.

Her skal du overnatte i Harzen

Harzen og småbyerne omkring byder på mange fine overnatningsmuligheder. Fra familiedrevne bed and breakfasts til små byhoteller eller større hotellejligheder. Her finder du en oversigt over nogle af de gode muligheder til overnatning i Harzen. (reklamelink).

Disse byer skal du opleve i Harzen

Goslar – Harzens største by

Dag 1 brugte vi i Goslar, en by der er lige så magisk, som den er charmerende. Goslar er områdets største by, og så er den mere end 1.000 år gammel. Det betyder, at der er spækket med gamle huse, og af god grund er Goslar også at finde på UNESCos verdenskulturarvsliste.

Man går i gader, der mest af alt får  en til at tro, at man befinder sig i et stort frilandsmuseum eller på en kulisse til en spillefilm, der skal foregå for 1.000 år siden. Det er en dejlig oplevelse blot at slentre rundt i byen og suge stemningen til sig. Derudover bør du tage turen op i byens kirketårn, Nordturm i Marktkirche, der består af 232 trin. Udsigten gør det hele strabadserne værd!

Når sulten banker på, så hop forbi byens dönerbiks, Keeb’Up, hvor du kan få döner med kylling, oksekød, falafel eller halloumi. Den smagte sindssygt lækkert især med deres hjemmelavede brød, og det var næsten som at være i Berlin.

Peterstraße er en særligt smuk (og fotogen!) gade med en lille gyde, så snyd ikke dig selv for en tur forbi her for at forevige din tur til Goslar.

Jeg læste mig også frem til, at både Veggie Vegan og Soup & Soul Kitchen skulle være gode restauranter i Goslar, men jeg besøgte dem ikke selv.

PS. Hvis vi havde haft mere tid, ville vi også have besøgt Rammelsberg, byens malmmine, der i dag er lavet til et museum, der vidner om byens mere end 1.000 års minedrift. Her kan man komme ind i minens indre og besøge stedets museumsbygninger. Det så ret vildt ud!

Wernigerode – endnu en smuk by

Wernigerode er også en by, der er værd at køre til. Her er smukt, spækket med bindingsværkshuse, og særligt byens rådhus og rådhusplads skal opleves. Byen ligger i en lille dal og på toppen ses et ægte Harry Potter-slot, Wernigerode Schloss, der skal opleves. Slottet er næsten 1.000 år gammelt og en ret vild bygning. Man kan parkere 700 meter fra slottet og tage resten af turen op på toppen til fods. Er du frisk, så bør du fortsætte længere op til udsigtspunktet Agnesberg. Her kan du nemlig se slottet oppefra, og det er noget så smukt. Selve udsigten fra slotspladsen er også vidunderlig.

Ps. Hvis du er vild med slotte, så skal du også forbi Blankenburg, hvor der findes hele to fantastiske af slagsen med dertilhørende barok-slotshave. Det nåede jeg ikke på denne tur, men der ser fint ud!

Quedlinburg – Bindingsværk for alle pengene

Hvis du troede, at du havde oplevet nok småbyer fra middelalderen med bindingsværkshuse i Harzen, så kan du godt tro om. For Quedlinburg tager førstepladsen – det er nemlig verdens største bindingsværksby med over 1.300 bindingsværkshuse. Det er næsten overvældende men meget smukt! Gå tur i Quedlinburg, oplev de smukke torve, mange kirker og tusindevis af bindingsværkshuse. Quedlinburg er fyldt med historie, og faktisk var den smukke by Tysklands første hovedstad. Under DDR-tiden planlagde man at rive byen ned for at bygge socialistiske, praktiske boliger. Heldigvis blev det ved tanken, da økonomien ikke rakte til det.

Vi spiste frokost på en restaurant, der ikke kan anbefales. I stedet har jeg researchet mig frem til, at vi skulle have spist på Himmel und Hölle, Mom’s Burger eller på Samocca.

Naturoplevelser og gåture i Harzen

Nogle naturglade turister tager til Harzen i mange dage for at udforske alle de fantastiske vandreture, området byder på. Sådan er min familie ikke – selvom jeg nogle gange drømmer om det. Det blev altså ikke til så meget vandring fra vores side. Ikke desto mindre tipper jeg de naturoplevelser vi fik og dem, jeg hørte om fra de lokale. Vil du have flere tips til vandreture i Harzen, er der en god guide her.

Titan RT – en af verdens største hængebroer

Et vildt sted på mange måde. Først byder det på områdets største dæmning, hvor det er tydeligt at se, hvor meget højere vandet er på den ene side af broen. Dernæst byder det på en hængebro på 483 meter, der hænger 100 meter oppe over vandet. Indtil for ikke så længe siden var Titan RT verdens længste hængebro. Nu er den fået andenpladsen.

Du kan få lov at gå over hængebroen, hvis du tør (det koster 6€ for voksne). Du kan også blot kigge på den på afstand, som vi gjorde. Og hvis du er en rigtig daredevil, kan du både prøve stedets gynge, hvor du hopper ud fra kontrolhuset midt på broen i en stor elastik, som så bliver til en gynge, når du er hoppet ned. Det er altså lidt bungeejump over det. Hvis du leder efter en mellemting, kan du zipline over broen med en hastighed på op til 85 km/t. Det koster 39€ at zipline. Området omkring Titan byder også på små streetfoodtrucks med mad, drikkevarer og kaffe, og så er der sjove legepladser, hvis du har børn med.

Liebesbankweg – kærlighedsvandrestien

En vandresti der er oplagt til dem, der ikke orker det helt store vandreshow (læs: mig og min familie). Liebesbankweg er syv kilometer lng, rund så man ikke bliver væk, og så bliver den som sin eneste af sin slags i området beskrevet som en premium vandresti. Liebesbankweg betyder kærlighedsbænk-vejen. Det hedder vandrestien, fordi der på de syv kilometer står intet mindre end 25 kærlighedsbænke på vejen. Der er altså masser af plads til at tage et hvil på turen og nyde kunsten, man også får med. Måske er du også så heldig at vidne et par, der bliver gift på stien. Det er nemlig populært, for hvor ellers end på kærlighedsbænk-vejen?

Baumwipfelpad – vandring mellem trækronerne

Baumwipfelpad er en trægangbro der kører oppe mellem trækronerne i 25 meters højde. Gangbroen strikker sig cirka en kilometer. Trægangbroen ender i en stor udsigtsplatform, der giver en fin udsigt over Harzen. Det koster 8€ at opleve Baumwipfelpad.

Harzen er perfekt til dig…

…Der godt kan lide roadtrips og gerne kører +4 timer for at komme på forlænget weekend og opleve noget helt andet end Danmark.

…Der godt vil holde ferie med din hund. I Tyskland må man have hund med på alle restauranter og caféer, og de fleste hoteller tillader også hund mod et lille ekstragebyr.

…Dig der godt kan lide natur, flotte gåture, smukke små byer og tysk hygge.

Så er der vist bare tilbage at ønske rigtig god fornøjelse med at opleve mere af hvad, vores naboland har at byde på. 👋🏼

Ps. Hvis du er vild med Tyskland (og Berlin!), så husk at få fingrene i min guidebog lige her.

4 comments

 1. Hej.
  Hvorfor kan jeg ikke finde et link her til køb af din bog om Hartzen?
  Hvad koster den og kan den købes i boghandelen?
  Har jeg mistet noget?
  Mvh
  Stefan, rejsejournalist

 2. Et fint indlæg, du har skrevet om Harzen. Har tit gået forbi en liebesbank i Hahnenklee uden at vide det var en 7 km vandresti. Så tak for info.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.