Den ultimative guide til Gdansk

Gdansk ligger på Polens nordkyst ved Østersøen og er landets sjettestørste by med knap en halv million indbyggere. Så er the basics på plads. Man kan komme billigt og hurtigt hertil på under en time med lavprisflyselskaber. Det greb jeg muligheden for og havde således to dage i Gdansk. Det viste sig at være helt perfekt, da byen er fin og lille, og hvis man er effektiv, som jeg altid kommer til at være, når jeg rejser, kan man nå det meste.

Her får du altså en lille guide oplagt til to-tre dage i Gdansk, der både byder på kultur og god mad.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Det skal du se i Gdansk

Oplev Gdansks historiske centrum

Gdansk er lille, og det vil sige, at du på gåben kan opleve alle byens hovedattraktioner. De ligger i byens historiske centrum, der lidt ligner noget fra et eventyr med de gamle, smukke huske med hollandske facader.

Udsøgt udsigt fra Mariakirken

St Mary’s Basilika er en af verdens største murstenskirker. Ikke nok med det, kan du også komme op i kirkens tårn for en skilling (omkring 20 kroner – husk kontanter, euro går også an). Herfra skal du bestige 400 trappetrin for at nå kirkens spir og den fantastiske udsigt over Gdansk, der fra oven lidt ligner en by fra Legoland. Kirken ligger på yndige Piwna Street, som du også bør opleve. Her ligger byens royale kapel, som også er noget så smukt.

Rundtur i den historiske bydel

Mariacka Street ligger gallerier, smykkebutikker og andre kunstforretninger side om side, og gaden er yndig med sine brosten. Dluga Street er Gdansks hovedgade, og selvom den er meget turistet, skal den opleves, alene på grund af den fantastiske arkitektur. Her kan man bruge lang tid på at kigge på detaljer på bygningernes facader. På Dluga Street skal du også se Neptuns springvand, hvor du især kan tage nogle flotte billeder med de fine bygninger bagved.

For enden af gaden kommer byens kanaler fra floden Motlowa. Her er der liv og glade dage på hver side af kanalen. Lidt a la Nyhavn er det meget turistet, men udsigten er fin. Her er en interessant ny bro for fodgænger, der roterer, når bådene skal forbi i stedet for at “løfte sig” på mere klassisk vis. Det er spændende at se. Ved kanalen skal du også se den store mølle, som er en kendt attraktion i Gdansk, grundet dens størrelse. I dette område finder du også spændende arkitektur – gamle pakhuse, der møder nye pakhuse i en spændende blanding og nyfortolkning.

2. Verdenskrigsmuseum

Er du meget historieinteresseret, kan jeg anbefale, at du hopper på en gratis guidet rundvisning, hvor guiden i gennem 2,5 time tager dig rundt i byen og fortæller om byens spændende historie. Du kan finde mere info her.

Et af de mest velbesøgte turistattraktioner i Gdansk, er 2. Verdenskrigsmuseet. Det er et af verdens største krigsmuseer, og her får du for alvor lov til at gå i dybden med historien. Du kan læse mere om museet her og desuden booke billetter online, så du undgår billetkøen på museet.

Shopping hos Forum Gdansk

Er du til shopping, skal du besøge Gdansks nyere shoppingcenter, Forum, hvor du finder alle highstreet-butikkerne i et sted. Zara, Mango, H&M, og så dem vi ikke har i Danmark, Stradivarius, Bershka og Pull & Bear.

Sådan kommer du rundt i Gdansk + god info

Betaling – Generelt tager alle steder i Gdansk kort, når du skal betale, så du behøver ikke at hæve penge. Det eneste sted jeg oplevede, at jeg ikke kunne betale med kort, var i Mariakirken for at komme op i kirketårnet og se udsigten. Her kunne jeg dog betale med euro.

Sådan kommer du rundt – Byen har et fint offentligt transportsystem. Jeg yndede at tage biler med apps a la Uber, FreeNow og Bolt. Det var ultrabilligt og nemt. En tur til lufthavnen fra centrum kostede cirka 65 kroner, og da vi skulle fra centrum til stret food marked, kostede det os 20 kroner.

Prisniveau i Gdansk – Gdansk er væsentligt billigere end Danmark. På middagsrestaurant kom vi ikke af med mere end 200 kroner for to mennesker, så du kan godt leve godt i Gdansk uden at slagte sparegrisen.

Her skal du bo i Gdansk – min overnatning i Gdansk var ikke anbefalelsværdig, men der findes flere større hotelkæder og fine hoteller,  hotels og ferielejligheder i byen. Dan dig eksempelvis et overblik over udvalget på Booking.com. (reklamelink)

Vegetar – det var på ingen måde en udfordring at være vegetar i Gdansk. Alle caféer jeg besøgte, bød på havremælk, og selv det polske køkken er vegetarvenligt med deres vegetariske pierogis.

Her skal du spise i Gdansk

Kaffekick hos Len og Kaffe Factotum

Koffein skal der til, når man er på “stor”byferie. Hos Len og Kaffe Factotum får du
byens bedste kaffe (og de har havremælk!!!)

Blomster, matcha og kaffe hos Zorza

Den fineste kombinerede café og blomsterbutik med et håndplukket udvalg af smykker og ting til hjemmet. Her kan du nyde synet af smukke blomster og pæn indretning, mens du drikker god kaffe eller lækker matcha latte.

Yndige kager hos Umam

Når turiststængerne er trætte, skal der kaffe og kage til. Det får du i dette lille, fine konditori, hvor de smukke kager står linet op, og gør det svært at vælge, hvilken der skal i maven. Kaffen er også god her.

Stort suppesortiment hos Babette

Det hyggeligste, lokale spiseri, der byder på de lækreste hjemmelavede supper. Et køleskab bugner med friske grøntsager i alle regnbuens farver, der bliver lavet til chili con carne, polsk rødbedesuppe, blomkålsdhal og meget mere. Til supperne får man hjemmebagt surdejsbrød og lækre tapas såsom labneh, syltede grøntsager og hummus.

Byens bedste is hos Lodziarnia Szyszka Ice Cream

Det kan godt blive varmt i Gdansk om sommeren, så har du brug for nedkøling, skal der is til. Den bedste får du her, hvor smagsvarianterne er lidt alternative men skønne. Prøv fx jordbær-cheesecake eller agurk-mint. Smagene varierer dagligt, og stedet byder desuden på lækker kaffe. Isbutikken ligger lige ud til en fin plads, hvor du kan slå dig ned i skyggen.

Pierogi-himlen hos Pierogarnia Mandu Gdańsk Śródmieście

Er man i Polen, skal man smage pierogies, en fast bestanddel af det polske køkken. Det er lidt, hvad sushi er for japanerne. Pierogis er en dumpling, en kogt dej med forskelligt fyld i. Leder man efter Gdansks bedste sted at spise dumplings, får man prompte svaret – Pierogarnia. Her kan du forvente kø, hvis du ikke har bestilt bord, men køen bevæger sig hurtigt. Menuen består af pierogis i alle former og afskygninger. Mine favoritter var den klassiske med kartofler og ost, og så den med dej med spinat og ost. Derudover smagte jeg også den lækre kolde suppe, chlodnik. Den består af rødbede, radisser, dild og andre godter og mager skønt.

Litauiske lækkerier hos Familia Bistro Garbary

Jeg troede faktisk, at denne restaurant var polsk, men til min overraskelse, var den litauisk. Det gjorde dog ingen ting, for de to landes køkkener har mange ligheder. Blandt andet deres dumplings, som på polsk hedder pierogi og på litauisk, kibins og mantas. Vi nød begge dele. Kibins med spinat og ost. Og mantas med blandede godter såsom kartofler og hytteost, svampe og soltørrede tomater og en med kød. Portionerne er enorme, så hav det in mente. Hvis du ikke kan spise op, er de søde at give en boks med, så du kan nyde maden senere. Familia Bistro ligger midt i Gdansks hjerte, så det er oplagt at spise her, når du er på turistruten rundt i byen.

Oplev et andet Gdansk hos Lee’s Chinese

Her nåede jeg desværre ikke selv til, men jeg fik restauranten anbefalet af en bekendt, der sagde, at den var et besøg værd. Hun skrev også, at man her oplevede den mere lokale side af Gdansk, og at det smarte, unge crowd hang ud her. Menuen byder på blandede asiatiske lækkerier såsom dumplings, forårsruller, supper og større retter.

Hygge hos W Starym Kadrze og Josef

Begge steder jeg havde planer om at besøge, men som jeg ikke nåede denne gang. De ser dog hyggelige ud, så her er tippet givet videre!

Fantastisk street food stemning hos 100 Cznia

En seks-ti minutters køretur lidt uden for byens centrum ligger 100 Cznia, et kulturcentrum og street food marked, omringet af kraner og industri. I tidligere industrihaller er der nu street art, lyskæder, street food trucks der serverer mad fra hele verden, unge mennesker og god stemning. Kom på tom mave og i godt humør. Slå dig ned og nyd nogle timer i den gode stemning og prøv forskellige mad fra de forskellige food trucks. Jeg var både forbi Cuba, Grækenland og Polen den aften. Hele dette område byder på endnu mere, der er værd at besøge, særligt hvis du er til fest og musik. Der er W4 Food Squat, ScrapYard og Klub B90.

Jeg håber, du får en skøn sviptur til Gdansk! 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.