Den ultimative hippe guide til Bornholm

Guide til B

I 2020 skrev jeg først denne guide til Bornholm. Her hærgede corona, og de fleste var nødt til at skyde en hvid pil efter udenlandsrejser den sommer. Men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Heldigvis er Danmark et fantastisk land, og der er masser af skønne steder at opleve. En af dem er solskinsøen Bornholm, som jeg har været så heldig at opleve hele fire gange på fire år. Først på 10 dages sejlerferie med mine forældre, hvor vi sejlede fra den ene bornholmske havn til den anden. Og anden gang mellem jul og nytår, hvor jeg oplevede Bornholm mørk og kold – stadig smuk, men det var en helt anden oplevelse, end den jeg havde i sommerferien.

Derfor har jeg researchet, tested and tried et utal af bornhom-spots og  samlet materiale til så mange skønne steder. Og nu er guiden blevet opdateret i en Bornholm 2022 guide-udgave. Læs med her og bliv inspireret til ferie på skønne Bornholm. Jeg har valgt at dele guiden op i fem dele;

♥ Hvor du skal spise på Bornholm

♥ Hvor du skal overnatte på Bornholm

♥ Hvor du skal shoppe på Bornholm

♥ Hvad du skal opleve på Bornholm (museer og natur)

Den første del handler om, hvor du skal spise – der er så mange fede restauranter og caféer på øen. Derefter tips til fine badehoteller og andre overnatningsmuligheder. Så er det tid til shopping. Der er et væld af fine butikker og markeder. Sidst men ikke mindst deler jeg, hvad du skal se og hvad du skal opleve – fra museer til strande og overvældende natur. Det kan Bornholm i den grad også!

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Denne guide indeholder sponsorerede links

Her skal du spise på Bornholm

Kagebuffet hos Fru Petersens Café i Østermarie

I en gammel landsbyskole byder Fru Petersen (som er pizza-Gorms mor) på kaffe og kage. Men ikke blot et stykke kage – nej, en hel kagebuffet med mindst 14 forskellige kager. Syv bløde slags, syv hårde slags som det hører sig til et sønderjysk kaffebord. Det er fuldstændig magisk. Kagebuffeten koster 150 kroner. per mand og inkluderer også kaffe, kakao med flødeskum, te, juice og frugt. Indtag kagerne i en af Fru Petersens skønne stuer i rokoko-stil eller i den smukke have, der står i fuld flor. Det er en vidunderlig oplevelse, jeg vil huske for evigt!

Fiskebuffet hos Gudhjem Røgeri og mange flere

Har du været på Bornhom, hvis du ikke har prøvet en af øens mange fiskebuffeter? Min familie og jeg havde en skøn oplevelse på Allinge Røgeri, der byder på overdådig fiskebuffet med alt, hvad hjertet begærer fra sild til laks, bornholmersalat og kartoffelsalat. Du kan snildt også prøve et andet af øens Røgerier med fiskebuffet, alt efter hvor på øen du befinder dig, såsom Nordbornholms Røgeri.

Yndig gade i Allinge

Fine dining på Bornholm

De seneste år har Bornholm formået at positionere sig som en ø, der emmer af høj kvalitet. Det gælder deres produkter (tænk Lakrids by Johan Bülow og Gorms Pizza), deres mad og deres restauranter. Derfor findes der et væld af fine dining gourmetrestauranter, hvor den får en over nakken i forhold til kvalitet. Alt efter hvad dit humør og dit madbudget er til, bør du besøge i hvert fald én af de sublime restauranter, der hver især har modtaget priser og Michelin-stjerner.

Michelin-stjernede Kadeau i Aakirkeby byder på både frokost- og aftenmenuer.

Christianshøjkroen i Aakirkeby byder på smørrebrød og upscalede danske retter. Du får fire retter for 500 kr.

Fredensborg Badehotel i Rønne – det smukke hotel med havudsigt inviterer på overdådig fiske- og skaldyrsbuffet til frokost og middag med fantastiske franske specialiteter.

Hotel Nordlandet i Sandvig ligger fantastisk med vue over klipper og hav. Det er menuen også inspireret af – bornholmske specialiteter og det nordiske køkken. Du får fire retter udvalgt af køkkenet for 550 kr.

Melsted Badehotel tager udgangspunkt i sæsonens lokale råvarer og byder på en lækker menu. En af menuens signaturretter er rødspættefilet. Fire retter koster 400 kr. og bliver serveret med havudsigt on the side.

Le Port i Hasle byder på udsigt til solnedgang over Hammershus. Menuen fokuserer på bornholmske råvarer, bæredygtighed og nordisk mad.

Smukke huse overalt hvor øjet ser

Drinks eller kaffe og kage hos Bay Frost i Listed Havn

Listed Havn er en lokal favorit og på den interimistiske café Bay Frost, kan du nyde havnen og udsigten med en god drink i hånden. Er du mere til det søde, kan du også nyde kaffe og hjemmebagt kage. Desuden kan du købe lækre læbepomader lavet af Signe Bay Frost på Bornholm i caféen.

Strandbar Syd-øst for paradis i Svaneke

En lille gåtur væk fra Svaneke Havn ligger en bid af paradis. Strandbaren der består af et skur, en formidabel beliggenhed og en masse havemøbler holder åbent dagen lang og byder på morgenmad, frokost, is, øl, drinks, livemusik og en gang i mellem en omgang strandyoga. Her er

Svaneke Is lavet på Bornholm

Det er sommerferie og is skal der til. Nyd den hos Svaneke Is, hvor den er lavet lokalt og på bornholmske jersey-køer. Så bliver det ikke bedre.

Guide til Bornholm pizza Bonalas

Pizza hos Bonalâs i Svaneke

I den yndigste baggård ligger Bonalâs, der nyfortolker pizza med lækre og spændende toppings. Et eksempel er pizza med langtidsbraiseret lammebov og skank fra lokale Hallegaard og syltede rødløg eller en vegetarpizza med spinat, fransk gedeost, rabarberrellish og valnød. Nam!

Pizza hos Ma Teo i Gudhjem

Et af byens nyeste steder er Ma Teo åbnet af to friske venner fra Aalborg. Pizzaen bliver bagt i cirka 90 sekunder i den varme napolitanske pizzaovn og smager så skønt, især når man nyder dem i stedets fine gårdhave.

Is på klipperne hos Kalas i Sandvig

Denne fantastiske familieejede isbar ligger bogstavelig talt på klipperne. I det tidligere kølehus brugt til at opbevare is til fiskernes fisk, bliver der nu brygget kaffe, serveret kager og boller, og sidst men ikke mindst langet is over disken, som nok er det, Kalas særligt er kendt for. Isen bliver lavet efter humør og hvad, der er til rådighed. Isens ingredienser findes nemlig på Bornholm i form af bær, frugt og mælk. Find et godt spot med udsigt over havet og klipperne med den fantastiske is i hånden.

Mikkeller øl og burger i Aarsdale

Midt på Aarsdale havn serverer Mikkeller de lækre craft beers akkompagneret med burgere. Du kan få vegetar med halloumi og kød. Serveringen på havnen med udsigt over vand og klipper er sublim, mad og øl smager lækkert, og stemningen er i top.

Levertranfabrikken i Snogebæk

I en tidligere levertransfabrik i Snogebæk Havn bliver der nu bagt pizza på nøje udvalgte lokale råvarer. De bliver bagt i en italiensk brændefyret stenovn. Udover antipasti og pizza, kan du også få lækre croissanter og kaffe til morgenmad hos Levertranfabrikken.

Fabers Bornholm

Kulturhuset Fabers i Allinge

I de smukke gader i Allinge ligger en gammel bondegård i bindingsværk, der nu er forvandlet til et kulturhus med café og kunst. Udover at indretningen af noget så smuk, byder Fabers på god kaffe og kage, kunst, kulturevents og koncerter.

Kaffe, frokost og drinks hos Norresan i Gudhjem

Atter en kaffebar med sublim beliggenhed og underskøn udsigt. Hos Norresan kan du få morgenmad, kaffe, smørrebrød til frokost og gode drinks, der især passer godt til en aften med udsigt over havet, mens skyerne bliver farvet lyserøde af solen, der går ned over øen.

Sandkaas strandbar Bornholm guide

Lille, yndige Sandkaas Strandbar

En rask gåtur fra havnen i Allinge (som desuden byder på en fantastisk udsigt!) ligger den lille strandkiosk Sandkaas Strandbar med udsigt over en lille strandlagune. Her kan gæsterne slænge sig i de fine bambusmøbler med udsigt over havet dagen lang og nyde både morgenmad, sandwich, tapas, is (fra Kalas!), øl og kaffe serveret af Sandkaas Strandbar. Sommeren lang inviterer strandbaren også på morgenyoga på stranden. Det er ypperlig idyl!

De smukke gammeldags røgerier pryder stadig Bornholm den dag i dag

God mad og vin hos Provianten i Gudhjem

På havnen liger Provianten, hvor hyggen hersker. Provianten er vild med vin, så er du glad for naturvin, er det her, du skal hen. Du kan tilmed også købe vin med hjem fra biksens vinhandel. Derudover byder den lille restaurant på dagens ret, og rammer du den rigtige dag, kan det være, der er en lille koncert på havnen.

Burgere hos Spektakel i Gudhjem

Med udsigt over smukke Gudhjem og en yndig have ligger Spektakel, der byder på fabelagtige burgere lavet af naturkvæg, der græsser ved Hammershus. Så bliver det vist ikke mere lokalt. Spektakel har også frokost, kage og tapas på menuen, der ligeså er lavet af lokale, lækre råvarer.

Der findes et utal af yndige badehoteller med udsigt på Bornholm

Her skal du overnatte på Bornholm

Der findes masser af overnatningsmuligheder på Bornholm, fra vandrehjem, til campingpladser, havne (hvis du er med båd!), hoteller, badehoteller, Airbnbs, bed & breakfasts og feriehuse. Det er altså op til dig at finde din foretrukne overnatningsstil. Her er seks gode idéer til overnatning på Bornholm, og falder ingen af dem i smag eller er udsolgt, kan du se en oversigt over Bornholm-hoteller her. Der er nemlig et hav af skønne badehoteller og andre overnatningsmuligheder på Bornholm.

The Falcon Hotel – boutiquehotel i colonial chic safaristil med udsigt til klipper og hav

Jeg besøgte The Falcon Hotel for første gang i 2020, hvor den ruskende vinterkulde hærgede og gjorde hotellet til det hyggeligste opholdssted med pejsestue og i læ for vintervejret. Jeg var spændt på at opleve hotellet, der har åbent hele året, i sommerperioden. Og det viste sig at være mindst ligeså skønt som en vinteren!

The Falcon Hotel er ikonisk, fordi indretningen er så gennemført. Her møder Karen Blixen Indiana Jones i en colonial chic safaristil, og i de store opholdsstuer kan du hilse på en masse af stedets (udstoppede) dyr. Det gør hotellet til et oplagt sted at gå på opdagelse. Værelserne er fint indrettet i rolige, varme farver, der passer ind i indretningens DNA, og som skaber det perfekte grundlag for ren afslapning. I The Falcons smukke have, der både byder på havudsigt og klipper, kan man nyde en lækker morgenmad serveret i de lækre loungemøbler. Sådan yndede jeg at starte dagen, og det var fuldstændig perfekt. Morgenmaden består af perfekt-hævede surdejsboller med skøn ost med krystaller. Avocado-salat. Yogurt med granola og honing. Fint udvalg af marmelade. God kaffe. Croissanter og friske bær. Alle de gode ting.

The Falcon Hotel ligger i mit yndlingsområde på Bornholm, Sandvig-Allinge. Hver dag åbner hotellets lounge, hvor der bliver serveret snacks og drinks baseret på lokale delikatesser og madvarer fra Bornholm. Her er også fest og farver, når The Falcon byder på forskellige events. Dem kan du følge med i her.

I 2020 skrev jeg denne fine anekdote om hotellet: Mette og Martin, der ejer og driver The Falcon Hotel, har en vidunderlig historie. De er begge jægere – Martin af dyr og Mette af oplevelser. Da Martin købte og overtog hotellet, ansatte han Mette, der skulle stå for hotellets DNA og indretning. I takt med at hotellet blev vakt til live, blomstrede kærligheden mellem de to, og i dag står hotellet i fuldt flor som et resultat af parrets arbejdsomhed, ihærdighed og passion.

The Falcon Hotel, Strandvejen 99, 3770 Allinge

Næsgaarden pensionat + køkken i Allinge er så autentisk, som det bliver. Pensionatet har 14 simple men skønne værelser i det skæve, gamle bindingsværkshus. Haven er frodig af blomster og frugttræer, og som gæst er du så heldig at nyde morgenmadsbuffeten her. Desuden sælger Næsgaarden dagligt ud af deres lækre bagværk og kager. Er du ikke overnattende gæst, bør du alligevel smutte forbi til en bid mad og opleve den skønne have.

Fredensborg Badehotel er i moderne stil og ligger tæt på Rønne. Fra værelserne får du vidunderlig havudsigt, og så kan du nyde en formidabel middag på hotellets sublime restaurant.

Melsted Badehotel ligger tæt på Gudhjem og er helt unikt bygget i 1930ernes funkisstil, som du også kender fra Arne Jacobsen. Indretningen er i skøn ‘sommerhusstil’.

Green Solution House i Rønne har vundet EUs miljøpris for dets bæredygtige tiltag, og så har selve bygningen været kåret som årets byggeri i Danmark. Det nytænkende hotel er bygget på 75 bæredygtighedsprincipper, og så får du lækker morgenmad med.

Grønbechs Hotel + Restaurant Vilhelm er endnu en af de lækre overnatningsmuligheder, Bornholm byder på. Grønbechs Hotel er en gammel klassiker med smuk, skandinavisk indretning. Derudover har hotellet en lækker restaurant, Restaurant Vilhelm, som i den grad bør opleves!

Torve

Her skal du shoppe på Bornholm

Shopping i Rønne – i øens største by Rønne, finder du mange af de klassiske butikker – Flying Tiger, Søstrene Grene, H&M og du kender resten.

Hallegaard Gårdbutik i Østermarie – I en skøn bondegård ligger Hallegaard, hvor du både finder en butik og en café. De byder på lokale specialiteter, som du kan nyde på stedet eller tage med hjem. Prøv lokalt kød, pålæg og pølser i ægte bornholmerstil.

Torvehal i Rønne – I et tidligere slagteri er samtlige lækre, bornholmske specialiteter samlet, fra øl til gin, kød, slik, kage og skønhedsprodukter. Her kan man snildt købe sig fattig. Det er lidt en mini-udgave af Københavns Torvehallerne. Der er også mulighed for at sidde ned og nyde mad og drikke på stedet. Besøg også butikkens baggård, hvor der ligger et lille kafferisteri.

Galleri og værksted by Pernille Bülow + Lakrids i Svaneke – Lakridskongen og hans mor holder til (eller deres lækre varer gør!) i concept store i Svaneke. Her kan du få lakrids-softice (JA TAK!), smukke mundblæste glasvarer som Bornholm er kendt for og andre lækre sager.

Madam Stolz i Listed – Interior og boligsager fra skønne tæpper, fine vaser og flotte lamper inspireret af Bornholms natur. Du finder brandets flagshipstore i Listed.

Det skal du se på Bornholm

♥ De fleste byer på Bornholm er som taget ud af et eventyr. Stokroser pryder facaderne på de hundrede år gamle bindingsværksgårde, og der er lutter idyl. Gå ture i Allinge, Gudhjem og Svaneke. Svaneke er kåret som landets smukkeste købstad, og hver lørdag i sommerhalvåret er der skønt marked i byen.

Gæstgiveren i Allinge – Et vaskeægte hotspot på Bornholm, som du stensikkert har hørt om – medmindre du har sovet i timen. Hver sommer åbner Gæstgiveren og byder på fest og farver, mad, sjov og koncerter af rimelig store navne fra Poul Krebs til Jada og Lukas Graham. Der er gang i den hos Gæstgiveren!

Kaffeslottet i Gudhjem – En rask gåtur op ad bakke fra Gudhjem havn, finder du Kaffeslottet, der troner over øen. Kaffeslottet er ikke et egentligt slot, men går under det navn, da det blev opført i 1912 af kaffeengrosserer som hans feriebolig. Slottet blev bygget af rester fra den nedrevne Hovedbanegård i København. Det er mondænt og noget af en kontrast til de andre slags bygninger, der pryder Bornholm. Huset var til salg for nogle år siden og er et privat hjem.

Gaarden – Madkulturhus + Melstedgård Landbrugsmuseum – Hos Gaarden får du flere slags oplevelser i en. Det er nemlig et kombineret frilandsmuseum, der præsenterer landbrugshistorie og madkultur på Bornholm tilbage fra 1800-tallet. Du kan også besøge Skafferiet, en butik og café, der serverer lækre, bornholmske specialiteter. Skafferiet er gratis at besøge. Og sidst men ikke mindst kan du besøge det smukke Madkulturhus og opleve bornholmsk madkultur gennem sjov og leg. Museet koster 90 kr. for folk over 18 år, og du kan købe en kombibillet for 125 kr., der også giver adgang til Erichsens Gård, Hjorths Fabrik og Bornholms Museum.

Vingården i Aakirkeby – På Bornholms største vinmark producerer Vingården Lille Gadegaard deres egen vin. Udover vin og vinmarker kan du opleve gårdens dyreliv med heste, grise, køer og får, Vingårdens egen hjemmelavede is. Og for at det ikke skulle være nok, har stedet også en restaurant, der serverer frokost og middag. En bornholmsk perle!

Spændende museer på Bornholm

Erichsens Gård i Rønne – Den smukke lyserøde og fredede bindingsværksgård er fra 1800-tallet, og fungerer i dag som en del af Bornholms museum. Her kan du opleve, hvordan gården var den gang, smage gammeldags pandekager i gårdens køkken og nyde te og kaffe eller hjemmebragt madpakke i gårdens idylliske have. Indgang til voksne over 18 år koster 50 kr., børn er gratis.

Hjorths Fabrik keramikmuseum – Kom på besøg i en 150 år gammel keramikfabrik og oplev hvordan stentøj bliver produceret efter de oprindelige metoder. Du kan også få lov til at dreje din egen keramik.

Bornholms Museum – På tværs af træ etager kan du opleve Bornholms historie, fra arkæologi, søfart, da øe nvar under russisk besættelse og gamle artefakter som legetøj.

Bornholms Kunstmuseum – Er du til kunst er Bornholms Kunstmuseum et besøg værd. Museet ligger på en fantastisk naturgrund mod Helligdomsklipperne. Inden for kan du opleve kunst af bornholmere fra 1800-tallet til nu.

Vild natur – Det skal du opleve

Når det kommer til natur, er Bornholm helt unik og skiller sig ud fra resten af Danmark. Her finder du nemlig natur, som ikke kan opleves andre steder i det ganske land, fra vandfald til klipper.

Hammerknuden – En fantastisk gåtur der virkelig viser Bornholms natur fra den bedste side. Her får du udsigt, en smule strabadser, da der er nogle små klipper, der skal bestiges og måske møder du en klippeged på vejen. Du kan selv vælge, hvor lang gåturen skal være. På turen kan du både tilbagelægge Hammershus, Opalsøen, Hammerens fyrtårn og Hammerhavnen. Læs mere om ruten her.

Ekkodalen – Som navnet antyder, kan du råbe og få et godt ekko som svar i denne naturseværdighed – det skal selvfølgelig testes!

Hammershus – Intet mindre end Nordeuropas største borgruin, der stammer tilbage fra middelalderen. Et must på Bornholm!

Opalsøen – Går du fra Allinge mod Hammershus, kommer du forbi smukke Opalsøen på vejen. Opalsøen er et stenbrud brugt af bornholmerne til at eksportere granit.

Døndalen – Her finder du Danmarks største vandfald på cirka 20 meter. Tør du, kan du tilmed klatre øverst op og balancere på den sten, der står og troner øverst på vandfaldet.

Dueodde strand – er måske landets fineste strand med klart vand og fin, fløjlsblød sand. Her kan du dase dagen land og smutte en tur op i strandens fyrtårn og nyde udsigten.

Helligdomsklipperne – Find klatreskoene frem og tag en tur til Helligsdomsklipperne – det er rå natur, så det batter. De højeste af klipperne er 10 meter høje. Du kan få meget tid til at gå med at kravle rundt på klipperne og opleve klippehuler.

Et lillebitte ø-samfund på Christiansø

Posthuset på Christiansø

Christiansø – En lille sejltur fra Bornholm ligger Christiansø, et mini ø-samfund, hvor der bor cirka 90 mennesker. Du kommer til øen med en lille færge fra Gudhjem. Christiansø har en kirke, et af landets mindste skoler, en lille købmand og et posthus. Du kan besøge øen på en dagstur fra Bornholm, og du kan også tage telt med og overnatte her. Øen er en helt unik oplevelse – jeg formåede at føle mig meget isoleret, det døgn jeg tilbragte her. Øen er forbundet til Frederiksø med en lille gangbro, og herfra kan du se sæler.

Rundkirker – Bornholm er kendt for sine rundkirke, som navnet antyder – en rund kirke. Lidt spøjst men et must at se (og så er de ret fine på billeder!). De ligger rundt omkring på øen, så er du i bil, skal du nok få en med på vejen.

Hvis du er nået til vejs ende i min lange bornholmerguide, fortjener du et klap på skulderen. Jeg håber, du kan bruge mine tips, og at du vil få skønne oplevelser på Bornholm.

8 comments

 1. Jeg elsker Bornholm, og jeg elsker at tilbringe min ferie der. Og det vigtigste er at finde alle de attraktioner, der interesserer os på Bornholm. Derfor anbefaler jeg det interaktive kort over Bornholm, som giver dig mulighed for at planlægge din ferie på øen https://visitbornholm.com/da/kort

 2. Hej bloggen.

  Selvom det er gamle tråd, så tænker jeg sagtes man forsat kan bruge din tips på opslaget? Vi er selv en lille famille fra Køge som første skal på tur til Bornholm første gang! Ofte tager vi sydpå og bruger vores dage der. Men Verden har ændret sig, så vi bruge dine tips til turen 😉 Håber du på et tidspunkt vil updater opslaget.

  Vh Andreas
  https://ferielejlighedbornholm.dk/

  1. Hej Andreas, tak for din kommentar. Guiden er blot et par måneder gammel, så på nuværende tidspunkt er det up-to-date. Rigtig god tur til Bornholm.

 3. Tusinde tak for lækker læsestof 🙂

  Vi er en lille famille som for første gang skal til bornholm, Ofte tager vi til sydpå og nyder vejret. Men synes personlig selv man glemmer hvordan det danske natur kan tilbyde en. Derfor tager vi selv afsted i år

  God sommer til dig

  Vh Andreas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.