Den ultimative guide til Fejø

Guide til Fejø

Hvis du har købt æbler fra Irma, kan du være så heldig at have smagt en bid af Fejø. Øen, der ligger i Smålandsfarvandet nord for Lolland, er nemlig først og fremmest kendt for at have det optimale betingelser for frugt, særligt æbler, blommer og pærer, hvilket betyder, at det bugner med frugtplantager på Fejø.

Æbleplantager så langt øjet rækker, hyggelig lokalbefolkning, ø-magi, idylliske bindingsværkshuse og bugnende vejboder er blot nogle af mange grunde til at besøge den dejlige ø. At komme helt ned i gear og lade ø-roen indfinde sig er en anden god grund. Jeg har selv besøgt Fejø hver sommer siden 2018, fordi jeg har familievenner, der har haft hus har de sidste 40 år. Sidste år købte min bedste veninde hus på øen, så nu har jeg endnu flere gode grunde til at komme forbi.

Og det er ikke kun mig og frugten, der er vild med Fejø. Flere og flere har fået øjnene op for øen, og det betyder, at der sker ting og sager her, at nye, skønne initiativer dukker op, og at her efterhånden er en del at opleve. Tjek fx. @vibekelentz på Instagram, der deler magiske momenter på Fejø.

Her er altså den ultimative guide til Fejø, og hvad du skal opleve her.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Sådan kommer du til Fejø

Det, der gør Fejø så magisk, er blandt andet, at det kræver en færgetur at komme hertil. Det betyder, at man for alvor får følelsen af at lægge alt det unødvendige bag sig, når man kører eller går ombord på færgen, og at ø-roen for alvor indfinder sig, når du ankommer til Fejø. Der er ikke et storcenter, man lige kan køre til. Der er ikke en tøjbutik, man lige kan købe et nyt outfit i. Tusinde caféer at besøge. Der er ikke et væld af mennesker at forholde sig til. Aaaahhhhh. Skuldrene sænker sig, for man kan bare få lov at nyde, at være til uden at skulle tage en milliard beslutninger om alt muligt.

For at komme til Fejø, kører du til Kragenæs, der ligger på Lolland, knap to timers kørsel fra København. Fra Kragenæs tager du færgen mod Fejø. Overgangen tager 18 minutter, er meget pittoresk og færgen afgår mindst en gang i timen. Find sejlplanen her. Færgen kræver normalt ikke pladsreservation, og priserne kan du finde her. Overvej at lade bilen stå i Kragenæs. Fejø er oplagt at indtage på to hjul. Læs mere i afsnittet ‘Det skal du opleve’.

Lokalt Fejø-måltid med røget ost fra en vejbod, marmelade fra Anne og Fejø-blommer.

Her skal du spise og drikke på Fejø

Som noget helt generelt kører Fejø på ø-tid. Der er et væld af hyggelige steder at besøge, men gør dig selv en tjeneste inden du planlægger din tur hertil, at tjekke hvad der reelt har åbent – stedernes åbningstider skifter nemlig hver sæson. I denne guide indsætter jeg links til de forskellige restauranter, caféer og spots, så du nemt kan holde dig opdateret på, hvornår de har åbent.

Lette retter, god kaffe og kage hos Schymann

I den sødeste forhavecafé står en orange vogn. Herfra bliver der brygget lækker kaffe, serveret hjemmebag, lette frokostretter og kager så gode, at de får mundvandet til at løbe.

Surdejsboller og ø-kiosk hos Ro Naturcamp

Ro Naturcamp, som jeg også beskriver i afsnittet i guide til Fejø om, hvor du skal overnatte henne, er øens campingplads. Ro adskiller sig dog fra de typiske danske campingpladser på flere måder. For et par sæsoner siden flyttede ægteparret Marie og Nicolai fra København til Fejø for at drive Ro, og det gør de til UG. Her er mere glamping-stemning, afslapningen er i fokus, og så er alt pænt. I deres ø-kiosk kan du få lækre surdejsbollermed vesterhavsost, bagværk, baristakaffe (og de har havremælk!) og is, og selvfølgelig også købe nogle af øens delikatesser såsom pasta og cider lavet på Fejø.

Tapas på Kernegaarden

På hyggelige Kernegaarden sker der ting og sager. Du kan overnatte her (se mere i afsnittet neden under), gå amok i deres gårdbutik, hvor de sælger Fejø-specialiteter såsom cider og æblemost. I den yndige gårdhave byder Kernegaarden på tapas og hjemmebagt brød.

Smukke anretninger hos Hideaway Vingård

Fejøs klima giver ikke blot optimale betingelser for frugttræer, men også for vinstokke. Hos Hideaway får du de lækreste frokostanretninger med fokus på grønt, som du kan nyde i gårdhaven med udsigt til vinmarkerne, og med et glas af landstedets vin til. Er du vild med vin, bør du også opleve en rundvisning her. Det føles næsten som om, man er i Sydeuropa, for foruden vinmarkerne, og de italiensk-inspirerede farver, som landstedet er malet i, er her også figentræer og middelhavsplanter såsom cypres.

Pizza hos Fejø A Pizza

Noget af det første du møder, når du ankommer med færgen, er øens pizza-truck. Her får du dejlige pizzaer, hvor du selv kan sammensætte, hvad der skal fyldes på dem. En favorit hos mig er gedeost og kartofler. Fejø A Pizza har meget korte åbningstider, så husk at tjekke dem først.

Øens hyggelige havnecafé, Café Dybvig

Med udsigt til lystfiskerbådene kan du slå dig ned hos havnecaféen, Café Dybvig, nyde en kop kaffe, dagens suppe eller en lækker burger, som også fås i vegetarudgave, som undertegnede var stor fan af! Caféen har en skøn terasse til når vejret tillader det. Der er også skønne lokale drikkevarer, æblemost og æblecider, samt vin fra Hideaway, på menuen.

Lækre serveringer og frisk fisk hos No. 45 A ilha

En fejøbatting møder en portugieser, og det er der kommet denne skønne sommer-restaurant ud af, der ligger i Dybvig Havn. Menuen skifter hver dag, men der er frisk fisk på menuen og ikke midnst en skøn tapas-anretning til forret serveret på fint stel, som man kender det fra Portugal.

Møllelagkage hos Fejø Mølle Café

Fejø har sin egen, yndige gamle mølle, som du kan besøge, gå op i og se udsigten over øen, købe ind i den lille souvenirbutik og ikke mindst nyde et stykke berømt Møllelagkage, som caféen og møllen er kendt for. Møllen fungerer også som forsamlingssted på øen, og der bliver holdt forskellige events her i løbet af året, som du kan se her.

Derudover findes der også Strathenborg, Centerkroen og Fejø Ny Kro, som jeg ikke selv har besøgt. Måske er de også et besøg værd?

Det skal du opleve på Fejø

At cykle øen rundt – Fejøs størrelse gør, at øen er oplagt at opleve på to hjul. Så kan du for alvor kan gå på opdagelse i øens små, fine, skjulte perler. Lad bilen stå i Kragenæs og hop ombord færgen på gåben (eller tag cyklerne med hjemmefra). Du kan lege øens ikoniske møllecykler, når du ankommer med færgen eller hos Ro Naturcamp.

Skalø rundt

Denne lillebitte ø på 1 km2 er Fejøs tvillingesøster, og de to øer er forbundet med en vejdæmning. Her kan du køre eller cykle ud, hoppe en tur i bølgen blå og udforske det, næsten uforstyrrede, dyreliv, der er herude.

Fejø Mølle

Se længere beskrivelse i afsnittet om, hvad du skal spise på fejø.

Vejboder der bugner med frisk frugt

Fejø er spækket med vejboder langs både øens hovedgade, Herredsvej og grusstierne, der løber som afstikkere herfra. Vejboderne bugner med godter fra private sælgere, der deler deres produktion af frisk Fejø-frugt- og grøntsager samt hjemmelavede godter såsom marmelade, æblecider, æblemost, strik, lopper og andre gode sager. Det store udvalg af frisk frugt skal du selvfølgelig mæske dig i! Få et hurtigt overblik over nogle af øens boder her. En rigtig tur til Fejø indebærer også, at du stocker op på godter og delikatesser fra frugtøen.

Tip! Husk at lægge vejen forbi Pasta Principato, hvor pastegeniet fra Italien, Diego, laver den lækreste pasta (Storemosevej 107). Prøv også Fejø Cider hvor du får vidunderlig cider og calvados (Slettervej 44), og Møllenakkegaard, hvor du får æg fra gårdens høns (Storemosevej 94).

Lopper

Udover de mange boder, der ligger på vejen, er der også en god håndfuld lader rundt på øen, der står klar til at byde dig velkommen til et kig på lopper. Her kan du gøre dig gode fund. Jeg har selv fundet yndige sommertoppe til ingen penge og fint, antikt stel med lyserøde blomster på. Loppeladerne ligger rundt på øen. Det er med at holde øjnene åbne og slå et smut forbi, når du opdager et vejskilt, der guider til lopperne.

Badning ved Sletteren og sommerhusområdets strand

Fejø er omringet af blikstille og helt klart vand, der giver skønne bademuligheder. Et af de gode steder, hvor der også er fantastisk golden hour lys om aftenen, er Sletteren. Herfra kan du også kigge over på naboøen, Femø. Et andet dejligt badested, hvor du også kan få solnedgangen med, er sommerhusområdets strand i området ved Vestergårdsvej. Her skal du følge de små stier for at komme frem til vandsiden.

Dybvig Havn

I den fine lystfiskerhavn er der ægte feriestemning. Her går lystfiskerne i havn, og jeg har selv ligget her med mine forældres sejlbåd. Her kan man fange krabber, nyde god mad hos Café Dybvig. Eller du kan gå på jagt i vejboderne og lopperne i området. Ved siden af Dybvig Havn kan du hilse på søde dyr, der græsser.

Forskellige events

Fejø byder på forskellige events hele året, såsom Æblets dag i oktober, hvor dagen står i æblets tegn med æblesmagning og bagekonkurrence. Der er også Fejø Festival, Turismens Dag og Møllens Dag. Læs mere om øens events her.

Her skal du overnatte på Fejø

Camping eller glamping hos Ro Naturcamp: En spytklat fra færgelejet ligger skønne Ro Naturcamp i vidunderlige naturrammer, som jeg også har nævnt under ‘her skal du spise’. Udover lækre surdejsboller og god stemning, byder Ro også på overnatning. Du kan både tage dit eget telt under armen, eller du kan booke et af Ros telte eller tiny houses. Her er morgenmad og strøm inkluderet, og så er der både fælleskøkken og bad, så der er ‘glamping’-stemning over naturcampen.

Føl dig hjemme i et sommerhus: Lej et af de mange yndige sommerhuse, der er ledige på sommerhus på Airbnb, Booking.com og Dancenter.

Hyggelige hytter hos Hideaway Vingård: Vingård, restaurant og getaway. Hideaway kan mange ting! Med udsigt til vinmarkerne inviterer Hideaway inden for i deres fine hytter med terasse, hvor morgenmad er inkluderet. Her kan du med god samvittighed kan slå dig ned efter at have smagt på Hideaways hjemmelavede, økologiske vine.

Bed & Breakfast hos Kernegaarden: Ferielejlighed til hele familien med plads til op til otte personer eller et lille værelse i bed and breakfast-stil? Det finder du hos Kernegaarden.

Nu er der bare tilbage at ønske dig god tur til den dejlige æbleø.
Jeg håber, du har nydt min guide til Fejø.
Husk at tjekke mine andre rejseguides her.

4 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.