Guide: Sådan lærer du at strikke

Lær at strikke

Mit seneste strikkeprojekt – en t-shirt som der snart kommer en opskrift til

This post is in Danish and I share my best tips on how to learn to knit. 

Strikkekulturen er gennemgået en vild opblomstring. Instagram er fyldt med dygtige strikkere, der udvikler smukke opskrifter, og flere og flere lærer sig selv at strikke takket være internettet og Youtube, der flyder med videoer, der gør, at du kan lære dig selv at strikke bag en skærm. Coronakrisen har blot acceleret strikkelysten. Min lokale strikkebiks har rygende travlt, og der bliver solgt garn, strikkepinde og strikkemønstre som aldrig før.

Jeg selv er ingen undtagelse. Jeg strikkede som barn, og i mange år lod jeg blot min dygtige mor om at strikke til mig. Nu er vi gået i partnerskab og har startet Silver Lining, et strikkeunivers hvor vi udvikler nemme strikkeopskrifter. Ideen er, at du som nybegynder kan gå i krig med vores opskrifter, så længe du kan strikke ret og vrang og tage ind og ud. Nu er jeg selv hoppet tilbage på strikkepindende, efter jeg kort fik genopfrisket det, jeg kunne som barn.

Sådan lærer du at strikke

Sidder du også med en spirende strikker i maven og drømmer om at komme i gang med at strikke? Det kan jeg godt forstå! Der er nemlig mange gode grunde til at begynde at strikke. Det er ren mindfulness og meditation at strikke, det er sjovt at have evnen til at lave ting selv. Derudover mener eksperter, at det er godt for dit helbred at strikke. Her deler jeg de bedste tips til, hvordan du lærer at strikke.

Sådan lærer du at strikke

I denne sofa har min mor (og jeg) brugt mange timer på at strikke

1. Allier dig med en dygtig strikker

Det allerbedste du kan gøre, når du vil lære at strikke, er at hive fat i den person, du kender, der er dygtig til at strikke. Det er nemlig allernemmest at lære, hvis du har en mentor ved din side, der er der til at hjælpe dig i gang. Jeg strikker allerbedst, når jeg har min mor ved min side. Går der noget galt undervejs, eller er jeg i tvivl, er hun der til at redde dagen.

2. YouTube er din ven

Men hvis du er alene i båden og ikke har adgang til en dygtig strikker, kan du sagtens lære at strikke alligevel. I dag kan vi lære stort set alt takket være internettet og gode YouTube-videoer. Jeg bruger også YouTube-videoer, hvis jeg ikke har min mor ved min side. Både Moster Johanne og Dorte Bak har udviklet gode tutorials til strikkenybegyndere. Har du brug for hjælp til specifikke strikkemetoder, fx at lave et raglanærme kan du også YouTube dig til hjælp.

Det er et fedt nybegynderprojekt at strikke en scrunchie

3. Start med en karklud

Er du helt ny i strikkefaget, skal du undgå at slå større brød op, end du kan bage. Start small – når du skal lære at strikke, er det oplagt at starte med en karklud. En lille kvadrat du kan øve dig på. Her gør det ikke noget, hvis du ikke strikker perfekt. Det er en super måde at få strikkeøvelse på. Derudover kan du sagtens bruge din færdigstrikkede karklud i køkkenet, når du har klaret din første strikketest. Det er da motivation!

Du kan også strikke en scrunchie – det er nemt. Jeg har en gratis opskrift her.

4. Gå i gang med nemme strikkeopskrifter

Når du har overstået første strikketest – en karklud – kan du gå et trin op i graderne. Om du vil strikke et halstørklæde og nu lære, hvordan du skifter farve undervejs, eller om du vil prøve kræfter med at strikke verdens nemmeste cardigan eller verdens nemmeste sweater i din yndlingsfarve, er op til dig. Det væsentlige er, at du finder enkle og nemme opskrifter, der gør, at det er sjovt at lære at strikke fremfor alt for udfordrende. Så risikerer du nemlig at miste både motivation og overblik og kaste strikkepindende i ringen. Summasummarum, start med nemme og enkle opskrifter, så du stadig kan udvikle dig fremfor at udfordre dig selv alt for meget i starten. Og inden du ser dig om, vil du kunne strikke mere og mere avancerede strikkeopskrifter.

Her kan du finde mange forskellige nemme og smukke strikkeopskrifter. 

Øvelse gør mester

5. Meld dig ind i en strikkeklub

Der findes et hav af strikkeklubber, både online og i den virkelige verden. I disse coronatider er det nok svært at melde sig ind i en fysisk strikkeklub, men det er så noget, du kan se frem til, når vi er ovre på den anden side. Heldigvis findes der også online strikkefællesskaber, hvor du kan få inspiration, hjælp, tips og tricks. Dorte Bak har startet en strikkeklub, hvor du for 175 kr. får undervisningsmateriale til at lære at strikke, og så får du adgang til en Facebook-gruppe, hvor du  kan bruge medlemmerne til hjælp og inspiration. Derudover findes der også masser Facebook-grupper med fokus på strik, som du gratis kan benytte.

Her er det strikkeprojekt jeg måtte pille op og starte forfra med

6. Vær sød mod dig selv

Alle kan lære at strikke – men det betyder ikke, at det altid er lige nemt, især ikke hvis du kaster dig ud i udfordrende strikkeprojekter hen ad vejen. Forleden dag havde jeg næsten strikket en bluse færdig, men den var ikke blevet, som jeg gerne ville have den. Jeg måtte altså pille alt mit arbejde op og starte forfra. Lidt irriterende, men det må man tage med. Det er vigtigt, at du husker at medbringe tålmodighed, god tid og godt humør. Undgå at finde strikkepindende frem, hvis du har travlt eller har noget, du skal nå. Husk også at vær sød mod dig selv, når strikkepindende ikke vil, som du vil. Det kan godt drille en gang i mellem, men husk at trække vejret. En god metode kan være at lægge strikkepindende væk til dagen efter, hvor du kan tilgå projektet med fornyet energi og zen.

7. Øvelse gør mester

Sidst men ikke mindst! Som med alt andet, øvelse gør mester. Jo mere du strikker, jo hurtigere og bedre bliver du, og jo mere avancerede strikkeprojekter kan du kaste dig ud i.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med strikkepindende og håber,
at du kan finde inspiration i mine nemme strikkeopskrifter.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.