Den ultimative guide til Bornholm om vinteren

Bornholms storslåede natur er et besøg værd året rundt

Smukke Gudhjem klædt i vinterfarver

Indlægget er sponsoreret af Destination Bornholm

Velkommen til Bornholm om vinteren. Bornholm er Europas anden bedste ferieø ifølge Conde Nast. Sikke en titel! Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg holder meget af Bornholm. Jeg er kommet her forskellige tider på året. I hedebølgen 2018 med mine forældres sejlbåd, hvor vi sejlede fra havn til havn og nød det skønne sommerliv på øen. Og så har jeg været her i vintermørket mellem jul og nytår, hvor øen i den grad også kunne noget. Men der er gevaldig forskel for højsommer på Bornholm og efterår og vinter på Bornholm. Mens sommeren byder på fest og farver, og øen er spækket med sommerturister, står øen rimeligt øde hen i de koldere måneder. Mange af øens spots lukker ned i vinterhalvåret, og turismen er ikke på sit højeste.

Det betyder dog langt fra, at det ikke er værd at besøge Bornholm om vinteren. Det kan nemlig noget at have øen for sig selv, at opleve den vilde natur i vinterudklædning og at opleve, hvordan Bornholm er lokalt, når det ikke er en stor turist-ø. Hyggestemningen hersker, og den vilde natur rusker på øen i ydresæsonen. Jeg har været så heldig at få lov til at opleve øen for anden gang i ydresæson, og det er der kommet denne guide ud af. Tjek også min populære sommerguide til Bornholm her.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Guide til efterår og vinter på Bornholm

Sådan kommer du til Bornholm

Alle veje fører til Bornholm – næsten. Min veninde har sågar cyklet fra København til Bornholm en gang. Jeg har sejl både sejlet i sejlbåd, kørt og taget færge samt fløjet til Bornholm.

Bil & færge

Den gængse måde at komme til Bornholm på er ved at køre til Ystad i Sverige og tage Bornholmslinje-færgen derfra til Rønne på Bornholm. Her sejler hurtigfærgen, magen til den, der sejler til Aarhus fra Sjællands Odde. Det betyder, at turen over havet kun tager en time og tyve minutter. På færgen sidder man fint, og så har den også en lækker café, hvor du kan få god kaffe og kage. I ydresæsonen kan du tage færgen med bil for kun 99 kroner.

Fly

Der afgår dagligt fly fra Københavns Lufthavn til Bornholm med DAT. Turen tager omkring 40 minutter, så du når kun lige at lette og stige til vejrs, inden landingen begynder. Du kan få billetter fra cirka 300 kroner og op. Du kan også flyve fra Aalborg, Billund og Sønderborg til Bornholm.

Bus

Både Kombardo og Bornholmerbussen fragter dig fra Københavns Hovedbanegård til Bornholm gennem Sverige og så ombord på færgen. Her kan du også få yderst billige billetter.

Lejebil

Hvis du er kommet til Bornholm uden bil, kan du leje en bil på øen, så det er nemmere at komme rundt. I lufthavnen kan du leje biler til gode priser hos Europcar, og Avis samt Bornholmerbiludlejning stiller også lejebiler til rådighed.

 

Her skal du overnatte om efteråret og vinteren på Bornholm

Pejsestuen hos The Falcon Hotel byder på ultimativ ro, varme og hygge

The Falcon Hotel, boutiquehotel i colonial chic safaristil med udsigt til klipper og hav

Lige et hotel for mig! Jeg er vild med boutiquehoteller med unik indretning, der fortæller en historie. The Falcon Hotel åbnede i 2020, og her er gennemført med fed streg under. Indretningen af det ikoniske bornholmerhotel er der, hvor Indiana Jones møder Karen Blixen. Colonial chic safariindretning i mørke, varme farver, store Chesterfield lædersofaer, dyreskind på de mørke trægulve og noget interessant at kigge på, hvor end blikket falder. Værelserne byder på havudsigt, og her emmer af ro, hygge og opdagelse.

The Falcon Hotel ligger i mit yndlingsområde på Bornholm, Sandvig-Allinge, og her er skønt om sommeren, såvel som om vinteren. Hotellet har også en lækker restaurant, der holder åbent dagen lang til snacks, kaffe, drinks og middag baseret på lokale delikatesser og madvarer fra Bornholm i en smuk middagssal med langborde og søjler, og fra loftet hænger en hval.

Mette og Martin, der ejer og driver The Falcon Hotel, har en vidunderlig historie. De er begge jægere – Martin af dyr og Mette af oplevelser. Da Martin købte og overtog hotellet, ansatte han Mette, der skulle stå for hotellets DNA og indretning. I takt med at hotellet blev vakt til live, blomstrede kærligheden mellem de to, og i dag står hotellet i fuldt flor som et resultat af parrets arbejdsomhed, ihærdighed og passion.

Strandvejen 99, 3770 Allinge

Værelserne på Griffen Spa Hotel har en fantastisk udsigt over havet

Griffen Spa Hotel – hygge, havudsigt og herlig spa-afslapning

Hvis du er til ro, afslapning og spa, så er Griffen lige noget for dig. Hotellet ligger i hjertet af Rønne direkte ved havet, så der er intet der forstyrrer havudsigten som ses fra alle værelser, hotellets restaurant og spa. På værelset kan du læne dig tilbage i de bløde hotelsenge, nyde havudsigten og blot være. Når du orker det, står du op, klæder om til badekåbe og tøfler og tøffer så ned i spa-afdelingen. Her er vidunderligt. Et udendørs jacuzzi, hele tre saunaer (jeg var især vild men våde sauna, hvor der dufter af eukalyptus og som for alvor renser hud, krop og sjæl.

Lad op med lækker the, frugt, slæng dig i liggestolene med en god båd eller vær vandhund og oplev alle spaets faciliteter. Er du ægte viking, er der både kolde bade, kolde fodbade og en balje med koldt vand, du kan trække ned over dig selv, inden du varmer op i en af de tre saunaer igen. Skal den have prikken over i’et, kan du booke en massagebehandling i spaen.

Når du har ladet op i spaen og mærke sulten komme snigende, kan du enten nyde hotellets restaurant, eller du kan gå et par minutter til Rønnes centrum, hvor du eksempelvis kan spise og drikke vin hos Râzapâs eller Det Røde Pakhus.

Ndr. Kystvej 34, 3700 Rønne

Andre overnatningsmuligheder på Bornholm

Udover Griffen og The Falcon bugner Bornholm med delige overnatningsmuligheder. Se en større oversigt her.

Her skal du spise om efteråret og vinteren på Bornholm

Vinbar, sæsonpræget menu og kvalitet hos Râzapâz i Rønne

Der er ikke noget at sige til, at nyåbnede vinbar og restaurant Râzapâz allerede er blevet en bornholmerfavorit. Ejeren, Patrick, kommer oprindeligt fra Bornholm, men har sin baggrund som tjeneruddannet hos NOMA og har sidenhen arbejdet på en lang række Michelin-restauranter. Nu har han atter vendt snuden mod hjemstavnen og åbnet den skønneste vinbar og restaurant. Vinkort findes ikke, i stedet bliver gæsterne opfordret til at gå på jagt på “vinvæggen”, og har man brug for hjælp er der kyndig vejledning fra de ansatte vinkendere. Vinvæggen byder både på funky naturvin og andre klassikere. Madmenuen er lille og byder på lækre delikatesser og en række udvalgte “tavleretter”, der skifter hver 14. dag. Det er værd at holde øje med Râzapâz‘ Instagram for at se, hvad menuen byder på.

Store Torvegade 29, 3700 Rønne

Danske klassikere og øl hos Svaneke Bryghus Restaurant i Svaneke

Svaneke Bryghus er en af øens få restauranter der holder åbent hver dag hele året rundt. Derfor er restauranten også en favorit hos lokale såvel som turister. Restauranten holder åbent hele dagen og serverer både brunch, frokost, småretter og middag, og så kan du teste alle bryghusets ølvarianter. Bagerst i den hyggelige restaurant kan du også få et kig ind i bryggeriet, hvor nogle af Svaneke Bryghus’ øl bliver lavet.

På menuen finder du danske klassikere i høj kvalitet. Jeg fik fritteret rødspættefilet og fiskefrikadeller, og begge retter var skønne. Øllene lagde en god bund, og så var personalet så skønne. En skøn oplevelse i hjertet af yndige Svaneke.

Svaneke Torv 5, 3740 Svaneke

Biodynamiske vine og fine dining i nede-på-jordet-stemning hos Vinøst i Svaneke

På torvet i købstaden Svaneke ligger Vinøst, en vinhandel, vinbar og restaurant med smuk indretning og kvalitet hele vejen rundt. Spisekortet byder på en tre-retters menu, der skifter dagligt og er baseret på sæsonens lokale råvarer. Vinbaren består af et enormt udvalg af økologiske og biodynamiske vine, håndplukket fra små vinbønder Jeg smagte søpindsvin, østers, rødbeder og fisk, og det hele var en sensation for smagsløgene. Til at drikke fik jeg en skøn riesling, og til dessert en vidunderlig kvædekage med karamel og vaniljeis, en smagsoplevelse jeg sent vil glemme. Om torsdagen inviterer Vinøst til fællesspisning, og om søndagen står den på lækker brunch. Jeg glæder mig allerede til at opleve den dejlige restaurant igen.

Klassisk bornholmsk fiskemekka hos Hasle Røgeri i Hasle

Hver dag åbner Hasle Røgeri og byder på nyrøget fisk og delikatesser. Og hvad er endnu mere fantastisk er, at Hasle Røgeri nu satser på helårsåbent, da langt de fleste af øens røgerier lukker ned i vintersæsonen. Ved frokosttid kan du få bornholmsk fiskebuffet og spise til du ikke kan mere af varmrøget laks, rejser, røgede sild, fiskefrikadeller og meget mere. Du kan også komme forbi til en gedigen tallerken med din yndlingsfisk, kartoffelsalat og selvfølgelig remoulade eller en traditionel Sol over Gudhjem. Hasle Røgeri holder til i en af de gamle, klassiske røgerier med de ikoniske skorstene.

Søndre Bæk 20, 3790 Hasle 

God kaffe hos Kaffebaren Rønne

Er du til god kaffe (og havremælk!) lider du ingen nød i Rønne, for her ligger en yndig kaffebar, der byder på god kaffe, cookies, sandwich og endda morgenmad såsom lækre boller med ost og chia-granola. Derudover kan du også få nogle enorme og smukke stykker kage. Når du besøger Bornholm i vintermånederne, er det skønt at slå sig ned med en god kop kaffe og et magasin og nyde roen og stilheden – der er nemlig intet, du skal nå.

Store Torv 5, 3700 Rønne

Michenlin-anbefalet gourmet til generøse priser hos Det Røde Pakhus i Rønne

Michelinanbefalinger på Bornholm? Ja da! Hos Det Røde Pakhus, der som navnet antyder, ligger i et smukt rødt pakhus i centrum af Rønne, får du netop Michelinanbefalet gourmet til frokost og middag. Til frokost kan du få smørrebrød, der er anrettet næsten kunstnerisk smukt, som et lille mesterværk eller en fire-retters menu. Om aftenen kan du fire-retters menu og dertilhørende vinmenu. Retterne skifter hver uge baseret på, hvad der er i sæson. Jeg fik de lækreste rejer til forret, røget laks til mellemret, fritterede muslinger til hovedret og en silkeblød nougatmousse med passionsfrugt og chokoladekugler til dessert. Det var en restaurantoplevelse i særklæsse, som jeg sent vil glemme!

Snellemark 30, 3700 Rønne 

Bornholmske delikatesser samlet på et sted hos Torvehal i Rønne

I de smukke rammer i et nedlagt slagteri i udkanten af Rønne, ligger Bornholms Torvehal, der er som en miniudgave af Torvehallerne, som vi kender dem fra København. Her kan du gå shopamok i et stort udvalg af det bedste af det bedste, Bornholm byder på, fra skønhedsprodukter til kød, sennep, ost og andre lækkerier. Det er et mekka af Bornholms bedste mad- og drikkevarer. Derudover byder Torvehal også på en café, hvor du kan få god kaffe, kage og frokostretter. Er vejret til det, kan du nyde lækkerierne i den fine gård, og ellers kan du hygge dig i caféens stue, hvor der er lagt op til hygge med stearinlys og tæpper.

Gartnervangen 6, 3700 Rønne

Det skal du opleve om efteråret og vinteren på Bornholm

Enestående, overvældende natur

Bornholm er verdenskendt for sin enestående, vilde og rå natur. Natur som på Bornholm finder man ikke nogen andre steder i Danmark. Det er små yndige landsbyer med bindingsværkshuse, kupperede bakker, urgammelt granitfjeld, rå klipper der troner mere end 20 meter over havet, mågeskri, det fineste sand i Europa. Der er et væld af naturoplevelser på Bornholm.

Storslåede Hammerhus der især er smuk, når solen går ned

På Bornholm kommer du ikke udenom Hammershus, øens absolut største og mest populære seværdighed. Hammershus er en gammel borgruin fra år 1200 i middelalderen. Udover den vilde borgruin, gør Hammershus placering også, at borgen er et besøg værd. Den troner nemlig på en skarp klippekant, og nedenunder bruser bølgerne, og du ser hav, så langt øjet rækker.

Nogle af klipperne ved Helligdomsklipperne er mere end 20 meter høje

De vilde Helligdomsklipper

En af de vildeste naturattraktioner på Bornholm er Helligdomsklipperne, der ligger lige ved Bornholms Museum. De højest er over 20 meter høje, og det er fantastisk at gå på oplevelse blandt de høje klipper. Bornholms Museum viser kunst fra gamle kunstværker til moderne kunstværker, hvor trækplastreret er kunst fra bornholmske kunstere. Museet holder også åbent om vinteren.

Er du til gode, lange gåture i naturen, så er du også kommet til det rigtige sted. Den mest kendte vandrerute på Bornholm, er Hammerknuden, en fantastisk rute fra Allinge til Opalsøen, Hammerhavn og til sidst Hammershus. Den har jeg selv gået og kan sige god for! Derudover findes der også andre gode vandreruter – Højlyngsstien, Finnens fodspor og Ekkodalsstien. Som navnet antyder, kommer du igennem Ekkodalen, hvor der er plads til skæg og løjer, når du råber, og dalen svarer dig.

En gåtur langs Dueodde Strand er næsten meditativt

En god gåtur på en smuk strand kan noget året rundt. På Bornholm findes den fineste af slagsen – Dueodde Strand, der har Europas fineste sand. Stranden er oplagt til en dejlig gåtur i et roligt tempo, hvor du kan trække vejret helt ned i maven og blot nyde at være.

Skoven i Almindingen, der er Danmarks tredjestørste skov, byder på timevis af oplevelser, der venter på, at du går på opdagelse. Her kan du finde Rytterknægten, et højpunkt på 162 meter over havet, hvor du kan se udsigten over hele Bornholm. I Almindingen finder du også bisoner, der græsser.

I Allinge-Sandvig, der nok er mit yndlingsområde på Bornholm, kan du gå en lang tur langs vandkanten, hvor du både oplever de yndige bindingsværkshuse i skønne farver og den rå natur i form af de kæmpemæssige klipper, der ligger i vandet.

Kultur og shopping på Bornholm om efteråret og vinteren

Guide til Bornholm om vinteren
Bornholm om vinteren guide

Skønne Svaneke holder helårsåbent. Svaneke er en yndig købsstad fyldt med bindingsværkshuse i det fineste farver, og så står den ellers på fine butikker med håndværk, kunst og bornholmske delikatesser. Du kan blandt andet finde Pernille Bülow glaskunst og ved siden af, ligger sønnens butik, Lakrids by Johan Bülow. Nam. Hos Karamelleriet i havnen kan du smage de lækreste karameller. Lidt længere nede ad vejen ligger chokoladebutikken Kjærstrup, der særligt laver de lækreste flødeboller. Vil du endnu mere chokolade, så skal du også opleve Svaneke Chokoladeri. Det er også i Svaneke, at restauranterne Vinøst og Svaneke Bryghus, som jeg har nævnt ovenstående, ligger. Hos Bornholms Ismejeri, der også agerer lille café, kan du få lækker is, pandekager og god kaffe. Sidst men ikke mindst kan du gå på genbrugsjagt hos Roger, der blandt andet var med til at starte moden med de grønne flyverdragter til voksne.

Bornholm om vinteren

Med denne guide kan du snildt få en forlænget weekend til at gå på dejlige Bornholm. Noget af det fede ved at besøge øen i vinterhalvåret er også, at naturen automatisk sætter en naturlig begrænsning på opdagelsen. Når det bliver mørkt uden for, bliver det for alvor mørkt på Bornholm, og så er det svært at lege turist. I stedet kan du bruge tiden på fuld afslapning, ro og dybe vejrtrækninger. Noget mange af os sikkert har godt af ❤️

2 comments

 1. Hej Bloggen!

  Waaw! Et super lækker læsestof selvom det 1 år gamle! Helt klart brugbar.

  Vi regner med selv og tag til bornholm her til Vinter selvom det vores første tur kæresten og jeg tager til Bornholm.

  Hvordan ligger priserne på selve lejlighederne om vinter kontra sommer?

  Vh Andreas

  1. Hej Andreas. Tak for din kommentar og de pæne ord. Det er nu den tredje kommentar, du skriver på min blog til mine Bornholm-guides. Jeg går ud fra, at det er et forsøg på at linkbuilde til din side ferielejlighedbornholm.dk?
   Se dine andre kommentarer her:
   https://silverstories.dk/2020/06/15/den-ultimative-hippe-guide-til-bornholm/#comments

   Desuden er dette blogindlæg kun fire måneder gammelt, så det burde stadig være relevant 🙂 Jeg kan derudover ikke rådgive på priser på lejligheder om vinter kontra sommer – men det ved du måske også selv mere om gennem det link, du bliver ved med at dele om ferielejligheder på Bornholm?

   Mvh Caroline

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.