Den ultimative guide til Skagen

I efteråret 2020 var jeg på efterårsferie i Nordjylland og nød det i fulde drag. Skagen har en helt speciel plads i mit hjerte. Jeg var her første gang som 11-årig på familieferie. Det var skønt, men det var også en lang sommer, hvor jeg ikke gad at lege med mine fætre. I stedet talte jeg i telefon med veninderne i timevis og forskrækkede mine forældre med en kæmpe telefonregning. Det var den gang, man betalte per minuts opkald.

Mine forældre gjorde en dyd ud af at danne min bror og jeg, når vi var ude at rejse. Det betød, at vi fik oplevet alle Skagens must see-steder dengang. Jeg kom tilbage et par efter på lejrskole med min folkeskoleklasse, og vi havde en fest. Derudover har jeg været her med mine forældre i deres sejlbåd, og Skagen er bare helt speciel.

Skagen er et godt sted at være turist, for der er masser steder, der bare skal opleves. Vilde naturfænomener, ikoniske gule fiskerhuse, lækker mad med fokus på fisk samt skagenskunst, der er i verdensklasse. Her er en række steder, du skal opleve i Skagen.

Se også min guide til Lønstrup, Løkken og Klitmøller i Nordjylland. 

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Det skal du opleve i Skagen

Fotokredit: Vesterbrofotograferne

Grenen – Danmarks nordligste punkt

Grenen er Danmarks mest nordlige punkt, der byder på et helt unikt naturfænomen. Nemlig foreningen af to have, der mødes. Kattegat og Vesterhavet slår bølger mod hinanden på Grenen, mens sælerne slanger sig i sandet. Et vildt sted på mange måder! Gåturen ud til Grenen fra den nærmeste parkeringsplads kan tilbagelægges på 20-30 minutter, så det er også en oplagt måde at få de daglige 10.000 skridt indenbords på. Er du mere til køreservice, kan du hoppe på den kendte bus, Sandormen, der kører frem og tilbage fra parkeringspladsen til Grenen i pendulfart.

Blink restaurant høster fra egen mark

Et spisested så hipt at det næsten ligner noget, der burde holde til på Nørrebro i København. Blink ligger til ved Det Grå Fyr, lige ved Grenen, i fyrets gamle staldbygninger. Her kan du få fantastisk, grøn mad, der er høstet ved stedets egen mark i Frederiksværk. Desuden sanker Blink sager, der kan findes på stranden, der bliver lavet til velsmagende og smukke, æstetiske måltider. Menuen er sæsonbaseret og skifter løbende. Her er både kaffe, frokost og middag samt øl og vin.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Baghaven (@baghaven_skagen)

Baghaven – surdejsbageri og spiseri

De gode mennesker der står bag Blink har tilføjet endnu et punkt på CV’et, nemlig surdejsbageriet, Baghaven. Det ligger side op ad Anchers Hus og byder på mad dagen lang. Det betyder, at du kan nyde meget mere end blot end BMO (bolle med ost) og kaffe, men også sætte tænderne i lækre frokost- og aftenmadsretter. Mange af retternes ingredienser kommer fra stedets egen køkkenhave, og der er fokus på autenticitet og de gode råvarer.

Kulturarv og kunst på Skagens Museum

Skagen er kendt for Skagensmalerne, ægteparret Anna og Michael Ancher og P. S. Krøyer. De kom til fiskerlejet i slutningen af 1800-tallet og skabte en kunsterkoloni, hvor Skagen udgjorde baggrunden til deres kunstværker. Disse vidunderlige kunstværker kan i dag opleves på Skagens Museum. I museets skønne have ligger også ægteparret Anchers første hus, Havehuseet, der i dag fungerer som en yndig café. Du kan også lægge vejen forbi museet Anchers Hus, hvor Anna og Michael Ancher boede, og se, hvordan de indrettede sig.

Skøn shopping

Skagen har en yndig bymidte, der er kendetegnet af de ikoniske gule fiskerhuse. Byen har en gågade, der på mange måder minder om gågaden i de fleste andre byer rundt i landet. Men gaden der løber ud til Grenen, Sankt Laurentiivej, byder på fantastisk shopping. Nyd de lækre sager hos Oscar, der sælger Skall Studio, Sea New York og Allude. Butikkerne Laøhle og Benedikte Utzon har også fine sager. Unum Skagen, Skagen Potteri og Vodskov sælger lækre ting til hjemmet.

Brøndums Hotel – historisk badehotel

I 1889 arvede Anna Anchers farmor Brøndums Hotel, der dengang var en populær købmandsgård. Brøndums Hotel har således været del af Skagens historie i over 150 år. I dag er Brøndums Hotel et historisk badehotel, der byder på gammeldags indretning og er kendt for sit køkken, der tager afsæt i den originale menu med danske retter. Dog er menuen spicet up med inspiration fra hele verden. I restauranten kan du nyde både frokost og middag, men du kan også lægge vejen forbi til kaffe og lagkage. At sidde hos Brøndums Hotel er næsten som at være på et hotel, fordi indretningen er klassisk og gammeldags med pejs, smukt muselmalet stel og stearinlys. Du kan selvfølgelig også overnatte på Brøndums Hotel, et badehotel, der står højt på min liste.

Overnatning i Skagen

Skagen byder på skønne badehoteller. Du kan selvfølgelig booke dig ind på ovennævte hotel, Brøndums. Skulle det være booket, er her en oversigt med andre overnatningsmuligheder i Danmarks nordligste by. (reklamelink)

Fisk i Skagens Havn

Har du egentlig været i Skagen, hvis du ikke har sat tænderne i en lækker fiskefrikadelle fra Skagens Havn? Nej. Derfor er fiske-spisestederne også med i denne guide til Skagen. Langs havnen ligger de små fiskerestauranter side om side og byder alle på deres helt egne udgaver af fiskefrikadeller, fiskefilet med pommes, kartoffelsalat eller rugbrød on the side. Det er ikke finkulinarisk, men det er smager skønt især tilsat vind, havsalt og mågehyl.

Den tilsandede kirke

I den vidunderlige natur i Skagens klitplantage ligger Den tilsandede kirke. Ikke nok med at denne smukke, hvide kirke menes at være bygget i 1300-tallet, så er den helt speciel, fordi…. at den er ved at forsvinde. År for år synker kirken dybere ned i sandet, og dette forårsagede, at kirken i 1795 ophørte med at være i funktion og blev til seværdighed i stedet.

Råbjerg Mile – Sahara i Danmark

Her bliver man fristet til at spørge, om vi mon er i Sahara eller Skagen. Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit med høje klitter og sand, så langt øjet rækker. Nogle af klitterne måler 40 meter, og området er kæmpe og udgør cirka to kvadratkilometer. Klitten vandrer hvert år 15 meter, og det betyder, at den en dag vil dække dele af Skagen. Råbjerg Mile er et skønt sted af udfolde sig – af med skoene og hop rundt i klitterne og det bløde sand.

Naturoplevelser, yndig bymidte, kunst, god mad og Danmark når det er bedst. Jeg håber, du synes om min guide til Skagen. Nyd den dejlige by og råb gerne højt hvis du har tilføjelser til guiden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.