Den ultimative guide til Bukarest

Åh, jeg har tabt mit hjerte til Bukarest, Rumæniens hovedstad – derfor får du nu denne ultimative guide til Bukarest. Jeg synes, at alle skal booke deres næste forlængede weekend til byen, så snart det passer ind i kalenderen. Jeg var af sted med min veninde, der har været i Bukarest før. Det var min jomfrutur. Jeg glædede mig og rejser altid med et åbent sind, men jeg havde aldrig forventet, at jeg ville synes så godt om byen, som jeg gjorde. Selvom vi kun havde to hele dage i Bukarest, fik vi oplevet så meget, så det er altså en by, der sagtens kan klares på en kort tur. Og som min mor siger, så skal man også have en god grund til at komme tilbage, så det er godt, at man ikke når at opleve alt 😉

Da jeg delte på Instagram, at jeg var i Bukarest, fik jeg overraskende mange kommentarer fra folk, der slet ikke havde drømt om, at byen havde så meget at byde på, som jeg viste gennem de billeder og videoer, jeg delte. Derfor glæder jeg mig til at dele denne guide, der kan uddybe hvor fed en by, Bukarest er. Og inden jeg går i gang med den ultimative guide til Bukarest, så er der bare en ting at understrege. Byen fortjener et besøg!

I den ultimative guide til Bukarest vil jeg inkludere et tip til et hotel, en håndfuld seværdigheder og ikke mindst tips til de spændende områder, lækre restauranter og hyggelige caféer. Bukarest byder på det hele.

Tip! Jeg skriver hippe rejseguides til en masse destinationer rundt i verden,
der giver dig de bedste tips til hvor du skal spise,
hvad du skal opleve, og hvor du skal drikke kaffe. Find dem her.

Guide til Bukarest – 10 facts om Rumænien

Penge og valuta i Bukarest

1️⃣ Rumæniens valuta hedder leu, der betyder løve. 1 leu svarer til 1,5 kroner, så det er nemt at omregne i hovedet. 

2️⃣ Bukarest er super billig. For middag på en lækker restaurant med to glas vin og masser mad, kom vi af med 200 danske kroner. 

3️⃣ Jeg oplevede ikke et eneste sted, der ikke tog kort som betaling, så det var ikke nødvendigt for mig at hæve kontanter.

Her ses et eksempel på det vilde miks af arkitektoniske stilarter, der udgør Bukarest. 

Overalt hvor øjet ser, byder byen på smuk, overvældende arkitektur.

Bukarests historie

4️⃣ Rumænien og Bukarest gemmer på en grum historie, især gennem 80’erne under kommunismen ved ledelse af Nicolae Ceaușescu. Han blev anklaget for folkedrab og blev henrettet på TV i december 1989. Det var faldet af kommunismen i Rumænien, men mange mener, at der stadig er lang vej endnu, da der stadig sidder tidligere kommunistiske leder i regeringen. 

5️⃣ Mellem de to Verdenskrige var Bukarest meget inspireret af Frankrig. Rige folks børn blev sendt til Frankrig for at lære fransk kultur og opdragelse, og arkitekturen i Bukarest lignede til forveksling arkitekturen, man ser i Paris. Derfor fik byen kælenavnet Little Paris. I dag forstår man stadig kælenavnet, omend mangel på ressourcer og administration har gjort, at mange af de fransk-inspirerede, gamle bygninger falder hen. 

6️⃣ Generelt er arkitekturen i Bukarest meget interessant. Den er en eklektisk blanding af det Paris-inspirerede, de overvældende socialistisk klassicistiske lagkage-bygninger, østblokkens brutalisme, plattenbau og postmoderne arkitektur. Den arkitektoniske blanding er et resultat af Bukarests historie – fra osmannerne indflydelse, inspirationen fra Paris og tiden under kommunismen. 

Så forstår man godt hvorfor, at byen er blevet kaldt Lille Paris.

Random om Bukarest

7️⃣ Det tager cirka 2,5 time at flyve til Bukarest, og der er en times tidsforskel – de er en time forud.

8️⃣ Bukarest er super sikker. Jeg følte mig på intet tidspunkt utryg eller usikker. 

9️⃣ Rumænsk er et romansk sprog, der faktisk er tættere på italiensk og portugisisk end på de slaviske sprog fra de lande, der omkranser Rumænien. Sproget er udviklet, da romerne indtog Rumænien. Det interessante ved rumænsk er, at det er det eneste romanske sprog, der har udviklet sig i Østeuropa.

🔟 Rumæniens økonomi er i hastig vækst. Det kan eftersigende mærkes i Bukarest, hvor man blandt andet lægger mange kræfter i at forbedre byen. Bukarest led under gadehunde, et problem der i dag er taget hånd om. Vores guide bekræftede dette med, at hvis vi ville besøge byen igen om nogle år, vil den være helt forandret.

Det var lidt om Bukarests historie og den spændende arkitektur, man kan opleve i byen. Jeg prøver altså igen at understrege, hvor fantastisk byen er, og at den fortjener et besøg! I det følgende vil jeg guide til hvor du skal overnatte, spise, drikke og hvad du skal se i Bukarest. Let’s go.

Sådan kommer du rundt i Bukarest

Byen er stor, men seværdighederne er rimeligt centralt placeret. Derfor oplevede vi, at vi kunne gå til de fleste beliggenhder. Når det var for langt at gå, bookede vi en Uber eller Bolt (apps for kørselstransport, og så kom en bil og hentede os. Turene i bil med chauffør kostede omkring 20-40 kroner per tur. Så bliver det vist ikke nemmere. Byen har desuden metro, som er overskuelig at finde rundt i. En tovejs-tur koster 5 leu (7,5 kroner).

Her skal du overnatte i Bukarest

Nedenfor tipper jeg til et godt hotel. Skulle det være fuldt booket, kan du finde en oversigt over andre gode overnatningsmuligheder her. Jeg kan også anbefale Conacul Coroanei Luxury Boutique Hotel og Filitti Boutique Hotel (reklamelinks).

MOXY BUCHAREST OLD TOWN

(reklame da jeg blev inviteret til at overnatte på Moxy)

Moxy er en hotelkæde, der også findes i København. Det er målrettet til et yngre publikum, hvilket betyder, at der er plads til skæg og finurlig indretning. Værelserne har alt, hvad man skal bruge, og priserne for overnatning er desuden budgetvenlige. De koster helt ned til 200 kroner per nat. Morgenmad kan tilkøbes. Moxy i Bukarest ligger i Old Town, helt centralt, og gør at man kan gå til langt de fleste seværdigheder. Det gør også, at det er nemt at smutte hjem på hotellet og tage en morfar hen på eftermiddagen, hvis man er træt i stængerne.

I lobby-området findes der en lounge, hvor man kan slå sig ned i de bløde gemakker. Der er også et co-working område velegnet til freelancere, selvstændige og digitale nomader, der besøger byen og skal have noget arbejde fra hånden. Desuden er der en bar og en restaurant, så du kan få dækket alle dine behov direkte på hotellet. Hotellet byder også på et fitnesscenter.

Det skal du se i Bukarest

Gratis guidet walking tour

Min veninde jeg rejste med har besøgt Bukarest to gange før. Hun anbefalede, at vi tog en gratis guidet tour. Det er jeg normalt ikke så meget til, men hvor var det fantastisk, at vi gjorde det. Vores frivillige guide var så dygtig. Hun er dukkefører, men har ikke arbejdet siden coronaens udbrud, og det var tydeligt på måden, hun guidede os rundt på, at hun er en performer.

Turen er gratis og tog to en halv time. Her kom vi igennem nogle af de vigtigste seværdigheder i byen, men det bedste ved det hele var, at turen blev akkompagneret af guidens personlige fortællinger om at vokse op i 80erne under Rumæniens brutale kommunisme. Det var trist og øjenåbnende for mig at høre historien Ceaușescu og hans styre, men det er også interessant og vigtigt at være vidne til historie, der er nærværende og frisk i erindringen af befolkningen, på samme måde, som jeg oplever det i Østberlin.

Det gav os et unikt indblik i landet, byen og kulturen, som vi ikke havde kunnet læse os til eller opnå på egen hånd. Turen var også en oplagt måde at få det maksimale ud af vores korte tid i byen og være sikker på, at vi fik det vigtigste med. Vores guide hed Elena. Da vi var færdige med turen, er kotumen, at man tipper guiden, da turen jo er gratis. Vi gav tilsvarende til 150 danske kroner for os begge to, hvilket var passende men til den gavmilde side. Du skal booke den guidede tur i forvejen gennem deres hjemmeside.

Parlamentets Palads

Parlamentet i Bukarest er for sindssygt. Det er verdens andenstørste administrative bygning, kun overgået af Pentagon i USA, og den er så tung, at den synker seks millimeter om året. Byggeriet blev igangsat af den kommunistiske præsident med storhedsvanvid, Nicolae Ceaușescu, og nåede ikke at blive færdiggjort inden, han blev henrettet på TV. Udover det vi ser af bygningen, byder den også på en kælder, der er 92 meter dyb med adskillige etager, hvor der går mange rygter om, hvad der befinder sig dernede. De færreste ved det. Nogle mener, at der er et hemmeligt metrosystem, der forbinder parlamentet med andre vigtige bygninger i byen. Vi så bygningen ude fra og gik halvvejs rundt om den. Hvis du lyster, kan du også booke en guidet rundvisning i bygningen.

Når du går op til Parlamentet, skal du følge Boulevard Unirii og se det enorme springvand, Unirii. Boulevarden og springvandet blev bygget i 80erne under kyndig kontrol af Ceaușescu, der også døbte den Victory of Socialism Boulevard. Boulevarden skulle være Rumæniens svar på Paris’ Champs Elysees – men selvfølgelig større. Langs boulevarden blev gamle bygninger fjernet og revet ned for at gøre plads til Stalin Empire-bygninger (socialistisk klassicisme).

Stavropoleos kirke

Dette smukke kloster og kirke blev bygget i starten af 1700-tallet, og er unikt fordi det fik lov at blive på sin beliggenhed i tiden hvor Ceausescu ellers beordrede, at gammel arkitektur og kirker blev fjernet. Kirken er noget så smuk både fra gadeplan men også når man træder ind i klosterhaven. Den ligger desuden midt i Old Town, så den er svær at misse.

Historiske bygninger: Bukarest er spækket med dem, så de er svære at undgå. Du bør også opleve Ateneul Roman, byens filharmoni, kongeslottet og CEC-banken der også ligger i et tidligere slot.

Grønne steder: Bukarest har mange skønne grønne åndehuller. Cismigiu parken ligger midt i byen og er et populært åndehul for lokale såvel som turister. Hvis du har ekstra tid, kan du gå på opdagelse i Herâstrâu, en kæmpe park med små øer, en flod, restauranter langs vandet.

Her skal du spise i Bukarest

Brunch og kaffe hos Frudisiac

I et mere velhavende nabolag af byen ligger brunchrestauranten Frudisiac, der skulle vise sig at være inspireret af Skandinavien. Derfor er der også “smørrebrød” på menuen, som i deres øjne er avokado-smash serveret på rugbrød. Vi fik lækker brunch i deres skønne gårdhave med god kaffe til. Deres citron-ricotta-pandekager var afhængighedsskabende.

Is hos San Gelato

Byens bedste is som er oplagt at genoplade batterierne med. Is- og kaffebaren ligger midt i Old Town, byder på smuk indretning og lækker is. Jeg fik tiramisu og saltet pistachie, som du ikke bør snyde dig selv for.

Isen hos Velocità skulle også være uovertruffen.

Te og kage hos Infinitea

Te og kage i de mest bedårende og yndige omgivelser. Bag Paladset i et mere lokalt, forstadslignende område af Bukarest ligger Infinitea i en stor villa. Inden for er der indrettet med bløde, idylliske og romantiske møbler og i gårdhaven sidder man blandt planter og nyder sin te og kage. Menuen er enorm, og er du til te er det lige stedet.

Kage hos French Revolution 

En kæde der ligger flere steder i byen, der specialiserer sig i franske eclairs. Kagerne er en drøm for øjet og for smagsløgende og viser igen den franske indflydelse af Bukarest.

Aftensmad hos Pâine și Vin

Rumænsk vin, italiensk pizzaovn og rumænske specialiteter fra auberginepuré til rumænske oste og friske grøntsager, der er produceret lokalt. Ja, tak! Alt var lækkert. Det var desuden her, vi kom af med 300 kroner for to glas lokal fantastisk hvidvin, ost, en stor platte med alverdens rumænske specialiteter og et fladbrød med mere ost. Restauranten var en sikker vinder, især hvis man som jeg er glad for ost og brød.

Frokost eller aftensmad hos Caru’ ce Bere

Jeg endte faktisk ikke med at spise her, fordi min tid i byen var så begrænset. Men restauranten skal alligevel med i guiden, fordi den er et must. Restauranten er mere end 130 år gammel og noget så smuk. Her byder menuen på rumænske specialiteter, der er meget kødtung. Der er dog også råd for både pesce- og vegetarer. Derudover kan du også stikke snuden forbi den ikoniske restaurant til en øl.

Frokost eller aftensmad hos Hanu’ lui Manuc

Endnu en klassisk, historisk restaurant, faktisk den ældste kro i Europa, der serverer traditionel rumænsk mad. Hanu’ Lui Manuc ligger i hvad der tidligere var et hotel for rejsende vogne, der rejste gennem Europa med varer. Hos Hanu’ Lui Manuc kunne de få et hvil, en bid og så kunne de handle herfra. Den grumme del af historien er, at her også blev handlet med slaver. I dag agerer vogn-hotellet restaurant i en smuk gårdhave.

Menuen byder på traditionelle rumænske retter. Prøv især deres forret med peberfrugt-, aubergine og bønnepuré og til dessert, papanasi, en stor donutagtig kage med bær og ost. Det smager vidunderligt, som en slags mellemting mellem spanskrør og æbleskiver. Vi rendte ind i nogle danskere bosat i Bukarest, der syntes, at Hanu’ lui Manuc var lidt af en turistfælde. Men det er også okay en gang imellem – vi havde en dejlig oplevelse her og oplevede også, at mange lokale kom her. Vi syntes også, at det var på sin plads, at vi smagte mere traditionel rumænsk mad og ikke blot spiste avokado-toast på hippe caféer.

Andre gode restauranter i Bukarest

Der findes flere aftenrestauranter i Bukarest, jeg gerne ville have besøgt, hvis jeg havde haft mere tid. Nomad Skybar ser smukt ud. Cismigiu La Etaj byder på lyserøde vægge, og deres brunch ser især god ud. Beca’s Kitchen har jeg læst godt om – en kvinde ejer restauranten og laver selv maden, der skifter hver dag. Bistro Acuarela giver mig Berlin-vibes med den hyggeligste have. Pickles byder på hjemmelavede specialiteter. Er du til italiensk, skulle Stadio være et oplagt sted.

Her skal du drikke kaffe i Bukarest

Det vrimler med gode kaffe-caféer i Bukarest, så du skal ikke være nervøs for at undvære dit kaffefix. Her nævner jeg hyggelige kaffebare i flæng, så må du helt sikkert ramme i hvert fald én af dem på din tur.

Artichoke Social House (ligger så smukt i en søjlegang)
M60 (super hyggeligt lokalt sted der også serverer brunch)
Liberté (smuk indretning, god kaffe og yndige kager)

Derudover har jeg også Emozie Coffee Manifesto, Origo, Coffee Up, VanFrucht Specialty Coffee Shop, Ivy og Orygyns på listen. Der er mange flere hyggelige steder, som jeg passerede. Altså er det ikke svært at finde god kaffe i byen.

Her skal du gå i byen i Bukarest

Bukarest er eftersigende en perfekt by at gå i byen i, for der er gang i den. I Old Town bliver et par af gaderne forvandlet til et slags stort Gothersgade i weekenden, hvor der er fest. Derudover har jeg læst om Expirat, en natklub der ligger i en tidligere fabriksbygning, hvor der skulle være gang i den. Det samme gælder Fabrica, et stort udendørsområde med fest og farver.

Guide til Bukarest: Her skal du shoppe

Cărturești Carousel

En drøm af en boghandel. Ja, jeg vil faktisk kalde den boghimlen. Du træder inden for og synet, der møder dig, er tre etager stuvende fyldt med bøger fra kælder til kvist. Der er smukke vindeltrapper, der fører dig fra den ene etage af bøger til den næste. Der er en god sektion med bøger på engelsk, og priserne er vanvittigt lave, så er du en læsehest og har du plads i kufferten, så er det bare om at udnytte det.

Cărturești Verona

Boghimlen nummer to. I en gammel villa med de skønneste værelser med smukke detaljer kan du gå på opdagelse i bøgernes verden. På loftet er der børnesektion og selvom du ikke skal købe noget er det værd at gå herop, for loftet er helt unikt med smukke trækonstruktioner.

Ototo

Hvis et supermarked lå i himlen, ville det ligne Ototo. Den lækreste dagligvare- og specialvarebutik der sælger økologiske produkter i et skønt udvalg lige fra økologiske bind til skønhedsprodukter og fine ting til hjemmet, dagligvarer og ved kassen er der et lille bageri og café.

High street i Bukarest

Leder du efter den helt store shoppetur, er der råd for det. I byen finder du nemlig alle de store, kendte high street butikker såsom H&M, Zara, Bershka og Stradivarius (som vi ikke har i Danmark), som du finder i Unirea shoppincenteret, der ligger lige ved Paladset.

Guide til Bukarest – tak for nu 👋🏾

Det blev en længere smøre med en guide til Bukarest. Jeg håber, at det skinner igennem, at jeg synes, det var en fantastisk by at opleve, og at Bukarest har så meget at byde på. Jeg håber også, at guiden kan være med til at give dig et fantastisk indtryk af byen med fede oplevelser. Og jeg har sagt det før – afsti afsted til Bukarest, og det kan ikke gå hurtigt nok! ❤️

4 comments

  1. Tak for anbefaling af spisesteder. Paine si vin var et fint lokalt indsted med god mad. Havde ikke fundet det uden anbefaling.

  2. Hejsa
    Tak for en fin lille guide.
    Ved du hvordan transporten er fra lufthavnen og ind til byen om natten.
    Dorte

    1. Hej Dorte, selv tak, håber den kan bruges! Jeg tog selv taxa fra lufthavnen ind til byen (gennem Uber appen). Det var både hurtigt, nemt og billigt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.