Guide: Sådan laver du et gør det selv flisebord

Resultatet af mit hjemmelavede flisebord

Frem med dine handyman-skills, for her er en guide til flisebord. Da corona ramte, og jeg brugte en hel måned i hjemmekarantæne hos mine forældre, var der ingen grænser for min kreativitet. Jeg strikkede, syede, bagte, og så byggede jeg min helt egen flisekube. Resultatet blev så godt, på trods af at jeg altså ikke er nogen dygtig handywoman.

Da jeg så var tilbage i min lejlighed, havde jeg fået blod på tanden. Jeg har længe villet udskifte mit spisebord i sortmalet træ, fordi jeg ikke synes, det passede ind. Hvad så? Jeg skulle selvfølgelig bruge mine nye flise-skills og lave mit helt eget flisebord som et spisebord.

Lav dit eget flisebord og få 20% rabat på fliserne

Der var ikke langt fra tanke til handling. Jeg besluttede mig onsdag aften, og torsdag formiddag var jeg i Silvan for at købe ind til projektet. Og det bedste af det hele? Det var langt nemmere og hurtigere at lave et flisebord end en flisekube! Og hvis jeg kan, så kan du også. Her er således en gør det selv- guide til, hvordan du laver dit helt eget flisebord. Til reference er mit spisebord cirka 180 x 75 cm. Der ligger altså fem fliser på den korte side og 12 fliser på den lange side.

Her er en liste over, hvad jeg brugte til at lave mit flisebord. Jeg havde en del tilbehør liggende, fra da jeg lavede min flisekube, og så er det en god ide at gå ombord i dine forældres værksted, hvis de har sådan et. Så kan det være, at du ikke skal ud og købe dig fattig i byggemarkedet, fordi du i forvejen har noget af det, du skal bruge.

Det skal du bruge til at lave et flisebord

En bordplade. Jeg købte en billig træplade i Silvan, som jeg fik skåret til af en sød medarbejder, så den fik de mål, jeg ønskede. Jeg kan ikke finde pladen på Silvans hjemmeside, men tag fat i en medarbejder og fortæl om projektet, og de vil være søde at hjælpe. Det er vigtigt, at pladen ikke er for tynd, for den skal kunne klare noget vægt fra fliserne. (152 kr. for bordpladen plus 60 kroner for to snit)

LIP primer 54 2,5 liter til at smøre på træpladen, så den ikke udvider sig, når du har sat fliser på. (100 kr)

En lille malerrulle til at påføre primer med.

Fliser i din ønskede farve og mål. Jeg brugte 60 fliser i størrelsen 15 x 15 cm i farven Rosa Blank til mit bord på 180 x 75 cm. (300 kr.) Du kan få 20% rabat på farvede fliser fra Bad og Fliser ved at bruge koden: silverstories. *reklamelink. Der kommer 44 fliser i en kasse, så du skal bruge to kasser, hvor du så vil have nogle fliser i overskud.

Spartelmasse (jeg brugte Multi Fliseklæb fra LIP 5 kg – 45 kr.)

Fugemasse (jeg brugte Multifuge i hvid fra LIP 5 kg – 50 kr.)

Flisekryds (cirka 50 kr.). Alternativt kan du også bruge tandstikker til at måle afstand mellem fliserne med.

Tandspartel (cirka 50 kr.)

Gummispartel (cirka 50 kr.)

Forkantsliste (3 cm) til at lime på bordets kant, når du har sat fliser på (180 kr.)

Bordben – jeg har købt nogle i IKEA, der lader til at være udgået fra deres sortiment. De har heldigvis også andre typer (120 kr.) Mine bordben fra IKEA hedder Lerberg og kan måske findes brugt på DBA.

Ting du nok har i derhjemme i forvejen:

Spand til at blande spartlen i – jeg brugte en gammel Skyr-bøtte

En malerpind til at røre i din spartel

Lim til at lime kantliste på bordets kant. Jeg brugte en stærk lim, jeg havde liggende (cirka 80 kr.)

En klud eller svamp

Evt. afdækningsplast (30 kr.)

Fremgangsmåde: Sådan laver du dit eget flisebord step by step

Guide flisebord

1️⃣ Forberedelse: Saml sagerne

Gennemgå hvad du har brug for og saml alle sagerne, så du er klar til at lave dit flisebord. Beslut dig også for hvor stort dit bord skal være. Afsted i byggemarked og køb de sager, du mangler til dit flisebord. Gør plads i det rum, du skal lave dit bord, og dæk af med afdækningsplast på gulvet. Selvom du er forsigtig, kommer man nemlig nemt til at spilde fugemasse.

2️⃣ Primer på din bordplade

Har du købt en træbordplade, er det vigtigt, at du bruger primer, før du lægger fliser på. Det gør nemlig, at træet ikke vil udvide sig og ødelægge fliserne på et senere tidspunkt. Jeg smurte to lag omgange primer og lod det tørre i en time.

3️⃣ Tid til spartel

Så begynder det sjove! Miks din spartel efter pakkens instruktion. Jeg brugte en Skyr-bøtte til at blande spartelmassen i. Med en tandspartel skal du nu spartle hele bordpladen til. Sørg for at der ligger et godt, jævnt lag spartel på alle siderne. Ikke for meget, ikke for lidt. Du kan også spartle og lægge fliserne på et stykke ad gangen. Så undgår du, at spartlen når at tørre, før du har lagt fliserne på.

4️⃣ Så skal fliserne på

I ægte murer-stil skal du nu tilføje fliserne i det mønster, du ønsker dem. Sæt fliserne på fra den ene ende af bordet og indsæt dine flisekryds, så du får et ens størrelse mellemrum mellem fliserne. Fortsæt indtil du har sat fliser på hele bordet. Lad nu spartelmassen tørre i minimum 24 timer.

5️⃣ Fuge mellem fliserne – kronen på værket!

Bland din fugemasse op efter pakkens instruktioner. Tag alle flisekrydsene mellem fliserne ud. Med din gummispartel skal du nu fylde fuge ind i mellemrummene mellem fliserne. Kør spartlen over fugen og fliserne diagonalt, altså fra øvre hjørne og ned. Nu begynder projektet virkelig at ligne noget!

6️⃣ Clean up

Når fugemassen er fordelt ens og jævnt i mellemrummene mellem fliserne og det har fået lov at sidde i en halv time, så tag en opvredet klud og fjern det værste, overskydende fuge. Du skal ikke kratte ned i fugen, blot fjerne det ovenskydende fugemasse, der sidder på fliserne. Lad så bordet stå i 24 timer.

7️⃣ Du kan nu rengøre din kasse med en svamp eller en klud

Dagen efter kan du nu for alvor gøre dit bord rent og fjerne det ovenskydende fugemasse. Fugemassen støver helt vildt, så kør en klud eller svamp over bordpladen et par gange. Sidder der spartel- eller fugemasse hvor det ikke hører til, kan du “snitte” det af med din finger eller en kniv. Er der rester, der ikke vil gå væk, kan du fjerne dem med acetone. Det havde jeg dog ikke behov for. Derudover kan du også skære din bordpade til med en stiksav, hvis den ikke passer helt til fliserne.

8️⃣ På med kantlisten

Klap dig selv på skulderen – du har nu formået at lave dit helt eget flisebord med denne guide. Skal bordet have en sidste finish, kan du lime en kantliste på bordets kanter. Jeg købte en tre meter lang kantliste i hvid fra Silvan. Min far kom så og skar kantlisten til, og så limede vi den på alle kanterne. Det gav en fin, sidste finish.

Hvad koster det at lave et flisebord?

Skal du ud og købe alt nedenstående, løber prisen op i cirka 1.200 kr. for et flisebord i 180 x 75 cm. Min far har et værksted, der er godt udstyret, og så havde jeg selv spartel fra et tidligere projekt. Tjek altså først om du allerede har nogle af nedenstående sager stående, før du spurter ud og køber nyt. Du kan dog også lave bordet billigere, idet jeg har skaffet en 20% rabatkode til fliserne. Yay! Du kan nemlig få 20% rabat på farvede fliser fra Bad og Fliser ved at bruge koden: silverstories. *reklamelink

Jeg håber, at du kan bruge min “guide flisebord” til, hvordan du laver dit eget flisebord (eller en flisekube!). Jeg vil elske at se resultatet, så kaster du dig ud i et projekt, så tag mig meget gerne i dit billede!

47 comments

 1. Har du skåret noget af pladen af i siden til sidst , eller er det fordi listen er på at man ikke kan se bordpladen længere? Det er virkelig smukt

 2. Hej Caroline.

  Jeg har faktisk meget samme spørgsmål som Maiken. På billede 3,4 & 7 ses der at der er nogle cm der ikke er dækket af fliserne, har du skåret det af? Eller hvor bliver det af?

  Venlig hilsen
  Emilie

  1. Hej Emilie, ved en fejl købte jeg en plade, der var lidt for stor. Jeg skar det overskydende træ væk og limede en kantliste på som finish 🙂

 3. Hej! Jeg skal til at lave sådan et projekt takket være din guide ville bare høre, hvad er tykkelsen på dit bord?

  1. Hej Samantha! Mit bord er to cm tykt, men hvis jeg skulle lave det om, ville jeg vælge en tykkere bordplade. Fliserne er nemlig tunge, og der kan være risiko for, at pladene ikke kan holde til trykket på midten i længden. Derfor vil jeg vælge den tykkest mulige plade 🙂

 4. Hej
  Faldt over din artikel om flisebord. Synes det ser rigtig flot ud., og du beskriver projektet på en virkelig god måde.Hvis jeg kan overtale min kone vil jeg gerne kopierer ideen. Jeg vil dog lige spørge dig om, hvordan det går med bordet, nu efter et stykke tid. Specielt om den træplade du brugte er stærk nok, altså at den ikke buer på grund af vægten

  1. Tak for din kommentar! Det er et skønt bord. Pladen begyndte at bue lidt, så jeg har sidenhen skruet noget støtte under bordet. Så jeg vil nok anbefale at købe en tykkere plade eller understøtte den på en eller anden måde.

 5. Hej Caroline 🙂
  Jeg vil rigtig gerne have lavet sådan et smukt klinkebord, men jeg er bange for pladen ikke holder selvom jeg køber en plade på 22mm. Jeg kan se at du skriver du har understøttet den ved at skrue noget støtte under bordpladen. Hvad har du brugt som støtte? 🙂

  1. Hej Emilie, det lyder godt. Jeg havde noget overskydende træ fra rafter liggende på loftet, som jeg borede under bordet, der hvor det skulle støttes

 6. Hej – er vild med bordet og er selv igang med efter din opskrift. Men er stødt ind i et rigtig kedeligt problem, nogen af fliserne sidder simpelthen ikke fast, selv efter 40 timer. Så er gået fuldstændig i stå. Oplevede du også det problem?

  1. Hej Josefine tak for din kommentar. Det problem oplevede jeg ikke. Har du prøvet at rådføre dig hos en murer eller bruge Google? Har det måske noget med varmen at gøre? Håber du kan finde en løsning.

 7. Hej Caroline
  Er lidt uforstående overfor din guide. Jeg brugte multifliseklæb fra lip, som din guide henviser til, men fliserne klæber slet ikke, og når man ser dine billeder ligner det slet ikke samme materiale. Har du brugt Movicol til fliserne, siden det også er det som står vist på dit billede? Synes det er misvisende, og virkelig frusterende hvis det er sådan det hænger sammen.
  Er ked af hvis du ser det som kritik, har bare brugt tre dage på de lorte fliser

  1. Hej Josefine, tak for din anden kommentar. Jeg har lavet mit bord præcist, som der står i guiden. Produktbilledet er fra min anden guide til en flisekube, som jeg blot har genbrugt i denne guide. Du kan se præcist hvad jeg brugte i afsnittet “Det skal du bruge til at lave et flisebord”. Jeg er ked af, at du oplever problemer, men jeg synes også, at din kommentar er meget hård i tonen. Det er nok et resultat af, at du er frustreret over dit resultat, men der er mange mennesker, der har brugt denne guide uden problemer. Jeg tænker på, om dit problem hænger sammen med varmen? Jeg håber, at du kan google rundt og prøve noget trouble shooting og ellers rådføre dig hos en murer? Held og lykke!

 8. Mega flot bord !
  Jeg skal selv i gang med at lave to flisekuber, efter inspiration fra dig 🙂

  Har du også betalt 550kr i fragt for fliserne?
  For så løber det da hurtigere op i pris, end de 1200 du har beskrevet?

  1. Hej Simone, tusind tak! Jeg købte fliserne fysisk i deres showroom. Jeg har lige prøvet at tjekke deres onlinebutik, fragt koster 75 kroner for mig, så jeg kan desværre ikke hjælpe med dit spørgsmål. Jeg ville prøve at ringe til dem, hvis jeg var dig 🙂

 9. Hej, mega fed guide! Jeg har allerede lavet mit runde sofabord om til et flisebord, da det havde fået nogle skader, så nu er det spisebordet tur.
  Jeg kan læse i kommentarerne at dit bord begyndte at bule/hælde en smule i midten. Har du nogen ide om, hvor tykt sådan en bordplade bør være for at undgå dette?
  Hilsen Nancy

  1. Tusind tak, Nancy, er glad for, at du kan bruge min guide! Jeg har selv støttet mit spisebord med en plade på cirka 1,5 centimeter under midten. Det går ok indtil videre. Jeg tror, at jeg selv vil holde øje med, om mit bord begynder at hælde igen og så støtte det yderligere. Det bedste tip fra starten vil altså være, at bruge en forholdsvis tyk bordplade eller støtte den nuværende bordplade under.Held og lykke!

 10. Hej,
  Meget, meget flot bord. Hvad har du gjort lige mellem klinkerne og listerne? Har du malet eller ligger der ekstra fuge, eller?

 11. Hej, det er SÅ flot!! Hvordan oplever du her efter et stykke tid at det er at holde fugerne rene og hvide?
  Mange hilsner Louise

  1. Tak Louise, jeg er også så glad for det! Det har faktisk ikke været et stort problem for mig, men jeg ved, at man både kan få dedikeret fugerens og sådan nogle fugetuscher, så man kan holde dem rene 🙂

 12. Sikke et flot bord! Jeg skal selv i gang, efter inspiration fra dig.

  Jeg vil høre om din fuge fortsat holder, eller om den fx er knækket nogle steder..

  1. Hej Theresa, det kommer an på, hvilke ben du vælger. De fleste ben kommer vist med en guide til, hvordan du skruer dem på bordplader 🙂 Held og lykke!

 13. Hej Caroline
  Jeg er i gang med at mave et flisebord med inspiration i dit fine spisebord. I forbindelse med det vil jeg lige høre om du lagt en fuge mellem fliser og trælisten? Hvis ja, hvilken slags fuge har du så brugt?
  Mvh Alma

 14. Kan jeg bruge en almindelig bordplade (fra er gammelt spisebord) og bare lægge fliserne ovenpå? Og så evt sætte kantliste på bagefter så det passet med højden ?

  1. Det har jeg svært ved at sige – men det lyder som en god ide. Ellers kan du rådføre dig med et byggefirma/flisefirma 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.