Guide: Sådan laver du et gør det selv flisebord

Resultatet af mit hjemmelavede flisebord

Frem med dine handyman-skills, for her er en guide til flisebord. Da corona ramte, og jeg brugte en hel måned i hjemmekarantæne hos mine forældre, var der ingen grænser for min kreativitet. Jeg strikkede, syede, bagte, og så byggede jeg min helt egen flisekube. Resultatet blev så godt, på trods af at jeg altså ikke er nogen dygtig handywoman.

Da jeg så var tilbage i min lejlighed, havde jeg fået blod på tanden. Jeg har længe villet udskifte mit spisebord i sortmalet træ, fordi jeg ikke synes, det passede ind. Hvad så? Jeg skulle selvfølgelig bruge mine nye flise-skills og lave mit helt eget flisebord som et spisebord.

Lav dit eget flisebord og få 20% rabat på fliserne

Der var ikke langt fra tanke til handling. Jeg besluttede mig onsdag aften, og torsdag formiddag var jeg i Silvan for at købe ind til projektet. Og det bedste af det hele? Det var langt nemmere og hurtigere at lave et flisebord end en flisekube! Og hvis jeg kan, så kan du også. Her er således en gør det selv- guide til, hvordan du laver dit helt eget flisebord. Til reference er mit spisebord cirka 180 x 75 cm. Der ligger altså fem fliser på den korte side og 12 fliser på den lange side.

Her er en liste over, hvad jeg brugte til at lave mit flisebord. Jeg havde en del tilbehør liggende, fra da jeg lavede min flisekube, og så er det en god ide at gå ombord i dine forældres værksted, hvis de har sådan et. Så kan det være, at du ikke skal ud og købe dig fattig i byggemarkedet, fordi du i forvejen har noget af det, du skal bruge.

Det skal du bruge til at lave et flisebord

En bordplade. Jeg købte en billig træplade i Silvan, som jeg fik skåret til af en sød medarbejder, så den fik de mål, jeg ønskede. Jeg kan ikke finde pladen på Silvans hjemmeside, men tag fat i en medarbejder og fortæl om projektet, og de vil være søde at hjælpe. Det er vigtigt, at pladen ikke er for tynd, for den skal kunne klare noget vægt fra fliserne. (152 kr. for bordpladen plus 60 kroner for to snit)

LIP primer 54 2,5 liter til at smøre på træpladen, så den ikke udvider sig, når du har sat fliser på. (100 kr)

En lille malerrulle til at påføre primer med.

Fliser i din ønskede farve og mål. Jeg brugte 60 fliser i farven Rosa Blank til mit bord på 180 x 75 cm. (300 kr.) Du kan få 20% rabat på farvede fliser fra Bad og Fliser ved at bruge koden: silverstories. *reklamelink. Der kommer 44 fliser i en kasse, så du skal enten købe to kasser eller kontakte Bad og Fliser og købe en kasse + 16 enkelfliser.

Spartelmasse (jeg brugte Multi Fliseklæb fra LIP 5 kg – 45 kr.)

Fugemasse (jeg brugte Multifuge i hvid fra LIP 5 kg – 50 kr.)

Flisekryds (cirka 50 kr.). Alternativt kan du også bruge tandstikker til at måle afstand mellem fliserne med.

Tandspartel (cirka 50 kr.)

Gummispartel (cirka 50 kr.)

Forkantsliste (3 cm) til at lime på bordets kant, når du har sat fliser på (180 kr.)

Bordbenjeg havde disse fra IKEA i forvejen (120 kr.)

Ting du nok har i derhjemme i forvejen:

Spand til at blande spartlen i – jeg brugte en gammel Skyr-bøtte

En malerpind til at røre i din spartel

Lim til at lime kantliste på bordets kant. Jeg brugte en stærk lim, jeg havde liggende (cirka 80 kr.)

En klud eller svamp

Evt. afdækningsplast (30 kr.)

Fremgangsmåde: Sådan laver du dit eget flisebord step by step

Guide flisebord

1️⃣ Forberedelse: Saml sagerne

Gennemgå hvad du har brug for og saml alle sagerne, så du er klar til at lave dit flisebord. Beslut dig også for hvor stort dit bord skal være. Afsted i byggemarked og køb de sager, du mangler til dit flisebord. Gør plads i det rum, du skal lave dit bord, og dæk af med afdækningsplast på gulvet. Selvom du er forsigtig, kommer man nemlig nemt til at spilde fugemasse.

2️⃣ Primer på din bordplade

Har du købt en træbordplade, er det vigtigt, at du bruger primer, før du lægger fliser på. Det gør nemlig, at træet ikke vil udvide sig og ødelægge fliserne på et senere tidspunkt. Jeg smurte to lag omgange primer og lod det tørre i en time.

3️⃣ Tid til spartel

Så begynder det sjove! Miks din spartel efter pakkens instruktion. Jeg brugte en Skyr-bøtte til at blande spartelmassen i. Med en tandspartel skal du nu spartle hele bordpladen til. Sørg for at der ligger et godt, jævnt lag spartel på alle siderne. Ikke for meget, ikke for lidt. Du kan også spartle og lægge fliserne på et stykke ad gangen. Så undgår du, at spartlen når at tørre, før du har lagt fliserne på.

4️⃣ Så skal fliserne på

I ægte murer-stil skal du nu tilføje fliserne i det mønster, du ønsker dem. Sæt fliserne på fra den ene ende af bordet og indsæt dine flisekryds, så du får et ens størrelse mellemrum mellem fliserne. Fortsæt indtil du har sat fliser på hele bordet. Lad nu spartelmassen tørre i minimum 24 timer.

5️⃣ Fuge mellem fliserne – kronen på værket!

Bland din fugemasse op efter pakkens instruktioner. Tag alle flisekrydsene mellem fliserne ud. Med din gummispartel skal du nu fylde fuge ind i mellemrummene mellem fliserne. Kør spartlen over fugen og fliserne diagonalt, altså fra øvre hjørne og ned. Nu begynder projektet virkelig at ligne noget!

6️⃣ Clean up

Når fugemassen er fordelt ens og jævnt i mellemrummene mellem fliserne og det har fået lov at sidde i en halv time, så tag en opvredet klud og fjern det værste, overskydende fuge. Du skal ikke kratte ned i fugen, blot fjerne det ovenskydende fugemasse, der sidder på fliserne. Lad så bordet stå i 24 timer.

7️⃣ Du kan nu rengøre din kasse med en svamp eller en klud

Dagen efter kan du nu for alvor gøre dit bord rent og fjerne det ovenskydende fugemasse. Fugemassen støver helt vildt, så kør en klud eller svamp over bordpladen et par gange. Sidder der spartel- eller fugemasse hvor det ikke hører til, kan du “snitte” det af med din finger eller en kniv. Er der rester, der ikke vil gå væk, kan du fjerne dem med acetone. Det havde jeg dog ikke behov for.

8️⃣ På med kantlisten

Klap dig selv på skulderen – du har nu formået at lave dit helt eget flisebord med denne guide. Skal bordet have en sidste finish, kan du lime en kantliste på bordets kanter. Jeg købte en tre meter lang kantliste i hvid fra Silvan. Min far kom så og skar kantlisten til, og så limede vi den på alle kanterne. Det gav en fin, sidste finish.

Hvad koster det at lave et flisebord?

Skal du ud og købe alt nedenstående, løber prisen op i cirka 1200 kr. for et flisebord i 180 x 75 cm. Min far har et værksted, der er godt udstyret, og så havde jeg selv spartel fra et tidligere projekt. Tjek altså først om du allerede har nogle af nedenstående sager stående, før du spurter ud og køber nyt. Du kan dog også lave bordet billigere, idet jeg har skaffet en 20% rabatkode til fliserne. Yay! Du kan nemlig få 20% rabat på farvede fliser fra Bad og Fliser ved at bruge koden: silverstories. *reklamelink

Jeg håber, at du kan bruge min “guide flisebord” til, hvordan du laver dit eget flisebord (eller en flisekube!). Jeg vil elske at se resultatet, så kaster du dig ud i et projekt, så tag mig meget gerne i dit billede!

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

 1. Maiken
  5. oktober 2020 / 14:07

  Har du skåret noget af pladen af i siden til sidst , eller er det fordi listen er på at man ikke kan se bordpladen længere? Det er virkelig smukt

  • Caroline
   Forfatter
   5. oktober 2020 / 20:13

   Tusind tak Maiken! Jeg har limet en hvid liste på bordplandens kanter 🙂

da_DKDanish
en_USEnglish da_DKDanish